Ronald Gorsic / CROPIX
PORUKA IZ GRČKE

Petrić: 'Dat ću sve od sebe da zavrijedim poziv za SP. Brazil mi je ozbiljan i prioritetan cilj'

'Svjestan sam moćne konkurencije među napadačima u reprezentaciji, ali hvala Bogu da je tako'
Piše: Jure BurićObjavljeno: 13. siječanj 2014. 18:46

Mladen Petrić je 1. siječnja napunio je 33 godine i krenuo je u novu godinu punu neizvjesnosti i iščekivanja. Napustio je West Ham i iz Londona stigao u glavni grad Grčke, pristupivši Panathinaikosu, kultnom grčkom klubu čiju su uspješnu povijest dobrim dijelom ispisivali i hrvatski nogometaši i treneri. Ne sumnjamo da je svjestan te činjenice i da je odabrao pravu adresu za svoju budućnost, nakon ponuda iz Švicarske, Njemačke, Engleske, Turske, Francuske i Rusije koje je ostavio po strani.

West Ham je prošlo vrijeme, ugovor s Panathinaikosom je vaša sadašnjost, od koje navodno očekujete jako puno?

- Da, engleska epizoda s West Hamom je iza mene, okrenut sam novom klubu, novim izazovima. S Grcima sam potpisao 1,5-godišnji ugovor. Vjerujem da ću ga odraditi do kraja. Trenutačno stanujem u hotelu i tražim odgovarajuću kuću ili stan, tako da mi može doći i obitelj. Oni su još u Londonu, kći ide u engleski vrtić...

Kako su vas prihvatili u klubu i oko njega?

- Sve je dosad vrlo pozitivno. Nije bilo ni poteškoća, baš nikakvih, a mnogo su mi pomogli Pranja i Šifo, te stari poznanik iz Hamburga Marcus Berg.

Kako su grčki mediji popratili vaš dolazak?

- Prema onome što sam uspio vidjeti i što su mi rekli, dosta se pisalo o mom pristupanju Panathinaikosu.

Prvi dojmovi su uvijek zanimljivi, kakvi su vaši dosadašnji?

- Jasno je odmah na početku da se radi o iznimno organiziranom i velikom klubu. Pa, i to je jedan od razloga što je velikan. Unatoč tome što su posljednjih godina imali nekih financijskih nedaća, perfektna organizacija tako što ne dozvoljava naslutiti. Odnedavo imaju i nov, veoma komforan i moderan trening-kamp. Mislim da je momčad vrlo perspektivna, relativno mlada...

Jeste li nazočili subotnjoj utakmici Panathinaikosa s Panioniosom?

- Da, bio sam na tom dvoboju. Bio je to gradski derbi, a najvažnije je da su moji pobijedili, uzeli tri boda. Bilo je vrlo dobrih faza utakmice, ali je bilo i popuštanja. Veseli me što je Pranja zabio za pobjedu 1:0.

Kako to da ste odabrali baš Panathinaikos nakon drugih, naoko primamljivijih ponuda?

- Grci su me htjeli angažirati još prije mog prelaska u West Ham. Tada nisam htio mijenjati zbog obitelji, želio sam ostati u Londonu. Međutim kako sam uvidio da nisam u prvom planu u engleskom klubu, morao sam razmišljati o svojoj budućnosti. Panathinaikos mi je bio stalno u glavi, napravljen je kontakt i želje su se ostvarile, dogovor je brzo postignut.

Je li prevagnulo što vam je supruga Grkinja?

- Bilo je svega pomalo, ali to nije presudilo. Grčki novinari potvrdili su, kroz razgovor i pitanja, da su odlično informirani, mnogo toga ih je toga zanimalo, naravno i podrijetlo moje supruge, pa su i oni postavljali slična pitanja. Upoznati su i s time da imamo butik ženske mode u Zürichu, već se javljaju predstavnici nekih ovdašnjih modnih časopisa. No to su neke druge, nenogometne teme. Uostalom, Panathinaikos je velik klub, bogate tradicije i svakom nogometašu bilo bi drago zaigrati za taj klub.

U kakvu ste sada stanju, psihičkom i fizičkom, nakon što ste se riješili neugodnog tereta West Hama?

- Psihički sam u vrlo dobrom stanju, nakon što me je ubijala situacija u West Hamu. Tjelesno ću uskoro također biti na željenoj razini. Radim svakodnevno i kvalitetno na tome. Još kad krenu utakmice i golovi, bit će sve u najboljem redu.

U West Hamu niste dobivali skoro nikakvu priliku za igru?

- Nažalost, tako je bilo! To je jedan od razloga što smo se rastali, nisam vidio svoju budućnost u tom klubu i vjerujem da sam dobro izabrao. Tamo su mi bili obećali da će igrati s dvije špice i da jedna od tih pozicija pripada meni, no to je ostalo samo obećanje. Kad još ozdravi i bude spreman igrati njihov reprezentativac Andy Carroll, pridošlica iz Liverpoola kojeg su platili 20 milijuna eura, sigurno će ga forsirati, čime bi se moja pozicija još više otežala. Logično je bilo otići.

U više navrata izjavili ste da želite ponovo u reprezentaciju i eventualno na Mundial u Brazil?

- Nikada nisam ni izgubio želju za igranjem u nacionalnom dresu. Pokušat ću, zapravo dat ću sve od sebe da zavrijedim poziv u reprezentaciju. To mi je ozbiljan i prioritetan cilj, da budem sudionik kadra koji će ići na Svjetsko prvenstvo.

Velika je konkurencija za mjesto u napadu među Vatrenima, plaši li vas to?

- Svjestan sam moćne konkurencije među napadačima u našoj reprezentaciji. Hvala Bogu da je tako, to je dobro i nacionalni tim od toga može samo profitirati. Osobno se ne plašim konkurencije ni u klubu ni u reprezentaciji, takvo je stanje motiv više. Svi imamo iste šanse, a izbornik će na koncu odlučiti.

Linker
08. svibanj 2024 22:34