Srđan Vrančić/Cropix
NOVA PROCJENA TRANSFERMARKTA

PO PRVI PUT U POVIJESTI HRVATSKOG NOGOMETA: DINAMO VRIJEDI VIŠE OD OSTATKA HNL-A! Pogledajte koliko od danas vrijede Modri, a koliko Hajduk, Rijeka...

OLMO 35, PETKOVIĆ 13,5, LIVAKOVIĆ 13 MILIJUNA € Vrijednost Modrima u godinu dana porasla za više od 80, sad vrijede 136,95 milijuna eura! Ostali klubovi HNL-a zajedno - 135,50 milijuna
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. prosinac 2019. 18:55

Dok među Dinamovim navijačima još uvijek traju rasprave je li čitava 2019. bila rezultatski odlična ili vrlo dobra, dok je Nenad Bjelica godini na izmaku dao ocjenu 8,5/10, tržište je Dinamovim nogometašima apsolutno pokazalo palce gore! Doduše, konačnu vrijednost na tržištu pokazuje cijena koju neki klub plati za određenog igrače, međutim, transfermarkt je platforma koja može dosta precizno pokazati odnose vrijednosti, njihov pad i porast, prikazati koliki bi učinak rezultati mogli imati na tržišna kretanja. A po tim brojkama ispada da je Dinamova 2019. bila - fantastična.

Naime, na samom početku godine 1. siječnja, nakon prvog mjesta u skupini Europske lige i plasmana u europsko proljeće Dinamova je momčad na transfermarktu vrijedila 50,05 milijuna eura. Danas, 27. prosinca zadnji ‘update’ povećao je vrijednost na 136,95 milijuna eura. Ili više od 173 posto!

SN

Olmo deset puta više

A pogledajte samo pojedinačni rast igrača. Dani Olmo od danas je procijenjen na 35 milijuna eura, što je za pet milijuna više nego pri zadnje ‘osvježavanju’ u listopadu. Ali i čak 10 puta više nego na početku godine, kad je vrijedio 3,5 milijuna eura. Tada je, recimo, Bruno Petković vrijedio svega milijun eura, a sad, na kraju godine 13, 5 milijuna eura! I on je od zadnjeg popisa narastao za čak pet i pol milijuna, ranije je vrijedio osam milijuna. Dominik Livaković u 2019. ušao je s vrijednošću od 1,5 milijuna, sad je i on stigao do 13 milijuna eura, također pet milijuna ‘jači’ nego u listopadu. Mislav Oršić bio je sretan kad je 1. siječnja bio na 1,6 milijuna eura, a sad je na 9,5 milijuna. Što je opet četiri milijuna više nego prije dva mjeseca. Eto, koliko vrijede sami nastupi u Ligi prvaka, golovi, osvajanje bodova, čak i kad se ne prođe dalje, utakmice za reprezentaciju. Što bi tek bilo da je Dinamo prošao u drugi krug Lige prvaka, a nije bio daleko.

SN

No, možda najveći dobitnik godine kad je porast u vrijednosti u pitanju jest Dino Perić. Bio je na početku siječnja procijenjen na svega 500 tisuća eura. A godinu završava s vrijednošću od šest milijuna, opet četiri milijuna više nego u listopadu. S tih šest milijuna eura vrijednosti, Perić je postao ‘najskuplji’ stoper HNL-a, iza sebe je ostavio i svoje suigrače Theophile-Catherinea (5 milijuna eura) i Dilavera (4 milijuna eura). Veliki je pomak napravio i Arijan Ademi. Kapetan je, iako je na ljeto 2018. imao ponude vrijedne oko šest milijuna eura iz Lillea, pa je i na zimu imao mogućnost otići iz Maksimira za nešto manji iznos, u 2019. je ušao s vrijednošću od svega 850 tisuća eura. Sad već vrijedi sedam milijuna eura. Zanimljivo, vrijednost je Modrima manje porasla od siječnja do rujna, kad su izbacili Viktoriju Plzen, pobijedili Benficu (iako su ispali od nje), plasirali se u Ligu prvaka, nego u iduća tri mjeseca kad su u Ligi prvaka svladali Atalantu, dobro se držali na Etihadu, odvojili dva boda protiv Šahtara, a Petković, Perić i Livaković (Oršić nešto manje) imali i važne uloge u plasmanu reprezentacije na Euro. Olmo je debitirao za Španjolsku, zabio gol Cityju...

Čini se kao vrhunac

Zanimljivo je vidjeti i kome su od zadnjeg osvježavanja vrijednosti u listopadu padale cijene. Radi se upravo o igračima koji se nisu naigrali, ili su igrali loše ili su ozlijeđeni, a baš je većina njih upitnog statusa u Dinamu, možda ga i napuste. Najviše je u padu Izet Hajrović koji je s tri milijuna pao na 1,5 milijuna, a također manje nego prije vrijede Gavranović, Moubandje, Pinto, Andrić, Zagorac, Lešković, Kulenović... Opet, gledajući u odnosu na početak godine, nekima od njih je vrijednost u godinu dana porasla, pa čak i Hajroviću koji je u 2019. ušao kao igrač od 750 tisuća eura. Znači, u odnosu na 1. siječnja je dvostruko porastao, a u odnosu na 1. listopada dvostruko pao.

Pisali smo nedavno kako Dinamo u svojih šest ‘kapitalaca’ (Olmo, Petković, Livaković, Oršić, Moro, Gojak) ima potencijalnu zaradu od preko 100 milijuna eura. Gledajući Transfermarkt ta šestorka vrijedi manje od 100 milijuna (94,5 milijuna), međutim, ukupno Dinamo vrijedi više nego ikad. I s obzirom da je najveći ‘boom’ Bjeličina momčad napravila zahvaljujući Ligi prvaka, teško je vjerovati da do ljeta ta vrijednost još može toliko rasti. Ovih 136,95 milijuna čine se kao vrhunac.

SN

Linker
26. travanj 2024 05:13