Darren Staples / REUTERS
LOV NA SAMO 13 MJESTA

POČINJE BESPOŠTEDNA UTRKA ZA MJESTO NA MUNDIALU Malo prostora za greške na putu prema Rusiji

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 04. rujan 2016. 14:32

U nogometu vremena za analize nema previše. Mjesec i pol nakon što je okončan Euro u Francuskoj današnjim dvobojima u skupinama C, E i F počinje lov na 13 mjesta koja iz Europe vode u Rusiju. Puno toga zbivalo se tijekom ovih 40-ak dana, neki izbornici su sami odstupili, nekima se zahvalilo, a tko je napravio dobar posao vidjet ćemo u listopadu, odnosno studenome 2017. kada kvalifikacije završavaju. Nakon toga ćemo saznati kojih devet selekcija je izborilo direktan plasman na SP, a kojih će osam još u play-offu dati preostala četiri sudionika 21. svjetske smotre nogometnih reprezentacija.

Već sama činjenica da Europa daje tek 13 momčadi za SP pokazuje kako će biti vrlo teško čekirati kartu do Rusije. Samo pobjednici skupina idu direktno na ovo veliko natjecanje, stoga će od prve utakmice svaki bod biti iznimno važan. Pogreške bi mogle skupo stajati, za razliku od proteklih kvalifikacija za Euro kada se samo vlastitom glupošću niste kvalificirali, sada će od prve do posljednje sekunde svaki bod, pogodak i promašena šansa imati veliki utjecaj na konačan redoslijed.

Jasno, favoriti su i dalje poznati, međutim, i protekli Euro pokazao je napredak ostatka društva, Wales je stigao do polufinala, Island je zaustavljen u četvrtfinalu, ali ti rezultati im sada ništa ne znače. Do Rusije je dalek i vrlo trnovit put. Za neke i prezahtjevan. Dok se u kvalifikacijama za Euro mogao dogoditi poneki slab dan, pa čak i oduzimanje bodova zbog nepodopština vlastitih “navijača”, u ovim kvalifikacijama takav luksuz nemate.

Nizozemski reprezentativni i klupski nogomet u posljednje vrijeme trpi udarac za udarcem. Nekoć moćna selekcija uz isto takve klubove sada je na prekretnici. Europsko prvenstvo u Francuskoj su propustili, a da to nije slučajno pokazala je nedavno Grčka, koja ih je dobila u prijateljskom dvoboju. Klubovi već odavno ne predstavljaju bitan faktor, Ajax opet nije uspio izboriti Ligu prvaka, a propuste li i ovo Svjetsko prvenstvo bit će to razlog za veliku paniku. A lako je moguće da izbornik Danny Blind neće uspjeti, jer Francuska se sada čini prevelikom preprekom. Oproštaj Zlatana Ibrahimovića od dresa Švedske ide im na ruku, ali posljednji rezultati ne ulijevaju preveliku nadu za nekad moćno Oranje.

Portugal, novopečeni europski prvak, jedan je od onih koji bi trebali igrati u Rusiji. Cristianu Ronaldu bit će to vjerojatno posljednja šansa da i na Svjetskom prvenstvu ostavi dublji trag. Stoga bi u skupini sa Švicarcima i Mađarima trebali opravdati svoj ulogu, kao što bi to trebala napraviti i Engleska. Iza Tri lava je još jedno razočaravajuće veliko natjecanje, Sam Allardyce novi je čovjek na njihovu kormilu. Premiership je daleko najuzbudljivija liga na svijetu, ali engleski problem je što su u klubovima većinom stranci u naslovnim ulogama. Činjenica da vodeće klubove vode također strani stručnjaci pokazuje kako kolijevka nogometa ima problem i s trenerima.

Pitanje je stoga što može Allardyce, čovjek golemog iskustva, ali u radu s klubovima druge i treće jakosne kvalitete u Engleskoj. Skupina je idealna za početak, ali pojave li se problemi moglo bi to postati traumatično iskustvo za njega, Slovačka, Slovenija i Škotska čekaju na krivi korak.

Belgija se okrenula stranom stručnjaku, Roberto Martinez svoje trenersko ime napravio je u Engleskoj, a sada je ovaj Španjolac u ruke dobio jednu od najpotentnijih reprezentacija na svijetu koja do sada nije ispunila očekivanja. Je li tome bio krivac Marc Wilmots ili ne, vidjet ćemo uskoro. Španjolska i Italija igraju u istoj skupini i jedan od njih morat će u dodatno razigravanje, Obje reprezentacije imaju nove ljude na klupi, Julen Lopetegui uskočio je u cipele Vicentea del Bosquea, a Giampiero Ventura stigao je umjesto Contea. Lopetegui ima bolju startnu poziciju od svog talijanskog kolege...

Linker
28. svibanj 2024 00:36