REUTERS
SAVJETI I ANALIZE

POGLED STRUČNJAKA: ŠTO BI ONI UČINILI NA DALIĆEVOM MJESTU? 'Kriterij za sastavljanje prve postave trebaju biti nastupi igrača za njihove klubove'

Što bi oni učinili da su na mjestu Zlatka Dalića? Ivo Šušak i Ilija Lončarević dali su za Sportske novosti svoj pogled na stanje u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. ožujak 2019. 23:47

KOMENTIRA IVO ŠUŠAK:

Zagreb, 280415.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 31. kola 1. MAXTv lige izmedu Dinama i Osijeka.
Na fotografiji: Ivo Susak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

"Najbolji komentar dao je kapetan Modrić. Uživajući u lovorikama od Rusije ušli smo u utakmicu nedovoljno koncentrirani i mobilizirani. Mi jesmo veliki, ali i najveće svjetske momčadi, kad igraju bez prave koncentracije, ne mogu pokazati koliko doista vrijede. Ne mogu biti na svojoj razini.

Sjećam se Zvone Bobana kad je povremeno iz Italije kao igrač dolazio u Hrvatsku, pa kad bismo razgovarali o nogometu, govorio je o koncentraciji, o pripremi za nastup. Posjedujemo pojedinačnu kvalitetu i samo se moramo vratiti na način koji nam je osigurao da budemo pravi i zaslužimo postati doprvaci svijeta. Jedino tako možemo i dalje pobjeđivati. Danas nogomet ne priznaje favorite, autsajderi itekako često znaju i mogu iznenaditi. Kroz spremu i pristup smanjile su se te razlike.

Kriterij za sastavljanje prve postave trebaju biti nastupi igrača za klubove. Oni su uglavnom u vrhunskim momčadima Europe i ukoliko njihova forma u klubovima ne bude zadovoljavajuća, sigurno da se po tome treba gledati i kakav će imati status u reprezentaciji. A ne po jednom nastupu za nacionalnu vrstu. Dogodi se loša utakmica. Svaki od njih bit će svjestan da nije bio pravi, što je na kraju donijelo rezultat kojim nitko od nas nije bio zadovoljan. Nisam za drastične rezove jer ti igrači su pokazali i kvalitetu i karakter, ali nije bila dostatna njihova pojedinačna priprema za utakmicu.

Uvjeren sam da ćemo proći na Euro, posjedujemo kvalitetu, karakterne momke koji su napravili karijere na osnovi svojeg nogometnog znanja i loše izvedbe u dvije utakmice ne mogu biti razlog da se ne vrate na staze pobjeda."

KOMENTIRA ILIJA LONČAREVIĆ:

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

"Još je Dalić bio igrač kad je reprezentacija imala iste bolesti, u Ćirino doba. Imali smo problema u kvalifikacijama sa, uvjetno rečeno, slabijim momčadima. Mora postupiti kao svaki trener koji želi da mu ekipa ima uzlaznu putanju, a to je da postavi zahtjeve.

Onaj tko ih u većoj mjeri ne ispunjava, a na štetu momčadi, ne može igrati. Morat će ići tim putom jer drugačije će teško imati uspjeha.

Na neki način ovo je logično stanje jer igrači su uvijek u svojim glavama skloni odrađivati posao sa što manje utroška energije. Kad smatraju, kad je činjenica da su jači. Nažalost, danas to “jači” ne znači automatski da lako možeš pobijediti. To je sve teže, zato imamo problema. Premda nemamo preveliki izbor igrač, ipak ih je u kadru dovoljno da može napraviti što sam rekao.

Druga stvar je da mora mijenjati način igre pak čak i vrstu igrača prema protivniku i pretpostavljenom odnosu snaga na terenu. Kod nas je rijetko da netko od standardnih sjedne na klupu ukoliko izbornik smatra da će drugi biti korisniji, a mislim da će ići tim putom.

Igrači to moraju prihvatiti, nije im to teško objasniti. Nisu baš toliko ludi za utakmicama u kvalifikacijama, više ih motivira kad dođe završnica. U izlučnom ciklusu ima njih vjerojatno priličan broj koji bi se radije odmorili nego da igraju. Ne vidim da bi dobio veliki otpor prema takvim potezima, na kraju trener mora računati i na poneki otpor. Bitno je da zna da je u pravu i radi najbolje za momčad. Morat će posegnuti za tim jer inače neće profilirati nove igrače. Imamo puno njih koji stalno sjede na klupi."

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 13:33