VELIKI ISPIT ZA VATRENE

Pogledajte kako igra Španjolska: Pronašli smo kritične točke Crvene Furije!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 17. lipanj 2012. 11:18

Stožer Slavena Bilića iz mnogih je kutova promatrao i analizirao suparnike hrvatske nogometne reprezentacije na Euru, a jedan od bitnijih bila je raščlamba pomoću aplikacije za iPad ONCE football, hrvatskog proizvoda čiji je idejni začetnik bivši nogometaš Ivan Ilečić.

ONCE pomno biranom statistikom otkriva jake i slabe strane tražene momčadi i igrača i dokazuje da Mourinho nije govorio napamet kad je ovaj tjedan izjavio da Španjolska igra znatno drukčije od Barcelone, bez obzira na većinu nogometaša “blau-grane”.

Manje od Barçe po boku

- Iz naše perspektive to je puno bolja situacija uoči dvoboja odluke skupine C u ponedjeljak, jer Barça za razliku od Furije u svojoj igri ima znatno više prodora i proboja po bokovima, gotovo trostruko više od reprezentacije, što bi nama stvorilo veće zahtjeve u obrani te manjak igrača u sredini i napadu - tvrdi Ilečić. I objašnjava:

- Igru preko bokova koriste iznenadno i u maksimalnoj brzini ulaze u zonu 16-erca tražeći situacije ‘1 na 1’ s mogućnošću rušenja, bilo preko duplog pasa ili pravodobne lopte u prostor između igrača zadnje linije.

Loptu u prostor ili podvaljenu loptu uglavnom kao navigacijom šalje Iniesta; lopta mu se zaustavlja između zadnje linije obrane i vratara i zbog toga je vrlo opasna. Zna Prosinečki zašto mu je baš Andrés Iniesta najbolji...

- Hrvatska nikako ne bi smjela dopustiti Iniesti i Silvi razigravanje i kombinatoriku na prostoru od 20 do 40 metara od naših vrata gdje su njih dvojica najopasniji. Potkrijepljeno brojkama, Iniesta kad ulazi prema vratima, bilo s krilnog ili centralnog položaja, u čak 94% situacija ide na kombinatoriku duplog pasa ili podvaljivanja lopte u prostor, a samo u 6% akcija odlučuje se za udarac.

Hrvatska ima kvalitetu

Ilečić napominje da statistika u postocima pomaže time što otkriva vjerojatnost da će se neka situacija na terenu ponoviti ako ima kontinuitet ponavljanja u prošlim utakmicama:

- Najvažnija stvar naše utakmice u Gdansku jest da su, uz odličnu taktičku pripremu i analizu koju su Bilić i njegov stručni stožer kvalitetno odradili, ipak igrači ti koji moraju preuzeti odgovornost na sebe i držati se trenerskih zahtjeva svih 90 minuta; imati koncetraciju na najvišoj mogućoj razini kroz cijelu utakmicu, do kraja sučeva zvižduka. Hrvatska ima svojih slabosti, ali i znatnu kvalitetu kojom može pobijediti europskog i svjetskog prvaka.

Luka ključan za posjed

Ilečić ističe da Bilić ima spremno nekoliko taktičkih varijanti, ovisno o odvijanju utakmice, kao što je imao i za Italiju, pa je u drugom poluvremenu napravio besprijekorno dobru transformaciju iz 4-4-2 u 4-2-3-1.

- Moje je skromno mišljenje da bi Modrić trebao preuzeti maksimalnu odgovornost na sebe i s jednim ili dva poteza probati odlučiti utakmicu i uvesti nas u drugi krug. On je ta naša kvaliteta i od njega se to može i tražiti, neosporno je da on to može i dati. Luka već neko vrijeme slovi kao jedan od najboljih igrača na planetu na toj poziciji, statističke analize također potvrđuju njegovu kvalitetu, tako da bi moglo biti u prvome redu pitanje njegove kreacije i maštovitosti te nadahnuća u pozitivni rezultat Hrvatske u ponedjeljak - poručio je Ilečić.

Related content

Linker
06. svibanj 2024 17:45