Getty Images
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

POGLEDAJTE USPOREDNI TEST REPREZENTACIJA Rezultat je: Francuska - Portugal 2:2

FINALE U Saint-Denisu od 21.00 pada odluka o novom europskom nogometnom prvaku
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. srpanj 2016. 21:16

Didieru Deschampsu laknulo je dok je listajući povijesne almanahe otkrio da su se Francuska i Portugal tri puta sudarili u završnicama velikih natjecanja i da su sve tri utakmice dobili “trikolori” (polufinala Eura 1984. i 2000. te Svjetsko prvenstvo 2006.).

Fernandu Santosu pao je kamen sa srce kad su mu rekli da domaćin Eura nije osvojio turnir od 1984. godine, kada su to učinili baš Francuzi. Povijest obojici nudi razloga za optimizam, a ni sadašnjost se ne ponaša bitno drukčije. Naš usporedni test linija dviju reprezentacija kaže da u večerašnjem finalu na St. Denisu nema favorita...

Vratari

Hugo Lloris je bez ozbiljne konkurencije prvi vratar turnira, uz Neuera i De Geu vjerojatno i najbolji golman u svijetu modernog nogometa. Ovdje je omeyerovski refleks ujedinio s elementima akrobatike kakvu viđate u onim pomaknutim parkour avanturama, neke njegove intervencije iz dvoboja s Islandom i Njemačkom zahvalna su roba za buduće Uefine foršpane i “udica” na koju će se upecati mnogi zasad neopredijeljeni sportski talenti. Rui Patricio je staložen vratar izbrušenog refleksa i pristojne tehnike, ali upadljivo tanak prilikom procjene centaršuta, o čemu više možete saznati kod Domagoja Vide.

Francuska vs. Portugal 1:0

Tko će biti novi europski prvak u nogometu?

Francuska

Portugal

Obrambeni igrači

Premda je preskočio polufinale, Pepe figurira kao najuvjerljiviji stoper Eura čiju je vrhunsku formu u kontinuitetu pratio još samo Jerome Boateng. On je šef “bodyguarda” koji je tijekom natjecanja u mirovinu ispratio izmučenog veterana Ricarda Carvalha i bezbolno u posao uveo nasljednika Josea Fontea, a on se akomodirao brže i lakše od svih prognoza. Zahvalne partnere portugalski stoperi pronašli su u braničima Cedricu i posebno Raphaëlu Guerreiru, rođenom Francuzu s portugalskom putovnicom, od čije hitrine, mirnoće na lopti i sjajne ljevice momčad nije profitirala sve do polufinala kada je asistirao za Ronaldov gol.

Obrana “trikolora” primila je u šest utakmica manje pogodaka od portugalske (četiri prema pet), ali je svejedno djelovala ranjivije, što je posebno zabavljalo publiku tijekom revijalke s Islandom. Utakmica zaključena rezultatom 5-2, lako je mogla otići i do vaterpolskih 10-4. Ulazak žestokog Umtitija umjesto labilnog Ramija donekle je popravio dojam, no Deschampsova obrambena četvorka generalno ostavlja dojam nabrzinu sklepanog mozaika.

Francuska vs. Portugal 0-1

Lars Baron/Getty Images
Getty Images

Veznjaci

Tijesna utakmica na sredini terena. Individualna klasa uteg je na francuskom dijelu vage jer Paul Pogba će nakon turnira vjerojatno završiti na Old Traffordu u transferu koji će pomaknuti rekorderske vrhunce debelo iznad 100 milijuna eura, a nije isključeno ni da će Dimitri Payet krenuti njegovim tragom prema nekom glamuroznijem odredištu. U korist Portugala radi širina i taktička zrelost njihova kadra na sredini terena plus - Renato Sanches. Ovo 18-godišnje rasta-dijete zarobljeno u tijelu gladijatora otkriće je Eura, “terijer” koji će ganjati Pogbu cijelom dužinom terena, oduzeti mu loptu i donijeti je pred Llorisov kazneni prostor, a možda na kraju (kao protiv Poljske) priču zaključiti pogotkom.

Francuska se na ovom turniru komfornije osjećala kada je kreativcima u veznom redu dopustila da se razmašu, povremeno je to znalo završiti šarmantnim nogometom. Portugal se lakše snalazio ukopan u inženjerske nacrte Fernanda Santosa, bješe to uglavnom priča o “strogo kontroliranim vlakovima” na sredini terena, čiji su narativ narušili samo Mađari.

Francuska vs. Portugal 0,5-0,5

Napadači

Prvi strijelac turnira protiv golgeterskog turbo-mega-cara - kako presuđujete u ovoj utakmici? Možda kao u reklami za pivo, kad se kucnu dva zlatoroga, dozivaju trećeg. Drugim riječima, tko ima kvalificiranijeg pomoćnika, Antoine Griezmann ili Cristiano Ronaldo? Hoće li francuski as dozvati pomoć u liku Oliviera Girouda ili će to prije učiniti CR7 pozivnicom Naniju, kao što je to učinio u polufinalnom dvoboju s Walesom? Ako će Giroud doći u priliku potpisati presudu Portugalcima, učinit će to u zračnom desantu na Patricijev kazneni prostor. Naniju se nudi više prostora i šarenija paleta mogućnosti. Griezmann je ovdje vruća, užarena roba. I strijelac i razigravač i duša francuske momčadi. Napumpan je samopouzdanjem nakon što je okrenuo utakmicu s Ircima, režirao pobjedu protiv Islanda i simultankom pregazio Nijemce. Ronaldo je u prilici da europsku krunu s Realom dopuni ostvarenjem karijere, koje bi mu praktično gurnulo u ruke četvrtu Zlatnu loptu. Sitna, neznatna prednost Francuzima.

Francuska vs. Portugal 0,5-0,5 (ukupno 2-2).

Linker
05. svibanj 2024 01:15