Jakov Prkic / Cropix / CROPIX
GDJE ON ŽIVI...

POJAČANJE BIJELIH NIKAD ČULO ZA LUKU MODRIĆA 'Ne znam niti jednog hrvatskog igrača, znam samo da je Hajduk najveći klub'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. rujan 2016. 21:20

Ako mislite da život piše čudne priče i da se to samo vama događa, onda ste potpuno u krivu. Događa se i drugima. Hamza Barry do prije sedam dan nije znao za Hrvatsku i Hajduk, a onda je potpisao posudbu na godinu dana za splitski klub. Prošle subote upisao je debitantski nastup za Bijele u test ogledu sa Širokim.

- Za mene je ovo potpuno novo okruženje, novi svijet. Ali, nogomet se svuda igra na isti način, nije potrebno znati zemlju, ljude i jezik. Dobro su me primili i radujem se igranju u Hajduku - poručio je Hamza koji komunicira na engleskom.


Ne zna ni za Modrića

Još je Gambijac dodao kako je imao i drugih ponuda iz Europe.

- Imao sam ponudu iz Austrije, ali opredijelio sam se za Hajduk. Čuo sam da je Hajduk najveći klub u Hrvatskoj, ali moram reći da sam preko interneta na brzinu učio o splitskom klubu i Hrvatskoj. Ne znam nijednog hrvatskog nogometaša, niti sam se susretao s hrvatskim igračima u dosadašnjoj karijeri - iskreno je ispričao 21-godišnji Hamza Barry.

U Split je došao iz Tel Aviva, ali nije igrao za Maccabi, već je bio na posudbi u gradskom rivalu Hapoelu. Za razliku od mnogih prinova Hajduka ovog ljeta, Hamza je u ritmu utakmica. Igrao je kompletnu prošlu sezonu, nije imao stanku zbog ozljeda niti je bio u “nemilosti” trenera. Bio je zdrav i sa svima je imao urednu komunikaciju.

- Igrao sam, a znate da je uvijek najvažnije biti u seriji utakmica. Dobro pripremljen, zdrav i spreman na sve što trener kaže.

youtube


Proglašen talentom

Nepoznanica je Hamza za navijače Bijelih koji ipak ne mogu suditi o njemu po 45 minuta pripremnog dvoboja sa Širokim prošle subote. Vidjelo se i na Poljudu da je lagan igrač, da ima i dugu loptu, ali vrijeme će pokazati što može napraviti za Hajduk. Zato dok ne dobije bitniju minutažu - a Pušnik je najavio da treba Hamzu polako voditi kroz sljedeća dva-tri tjedna - 21-godišnji Gambijac ispričao je svoju nogometnu storiju.

- Počeo sam u Gambiji, već sa 15 godina igrao sam za reprezentaciju U-21. Proglasili su me velikim talentom na poziciji ofenzivnog veznjaka. Desetka ili osmica, to su bile moje pozicije. U 20. godini sam ušao u A-reprezentaciju Gambije. Imam do sada već 11 nastupa - kazao je Hamza.

S obzirom na slabe rezultate najbolje selekcije Gambije, očito je da svaki talentiraniji igrač brzo dobije šansu, a Hamza je svoju prigodu pretvorio u inozemni angažman.

- Čak i prije ulaska u A-reprezentaciju otišao sam iz Gambije na Maltu gdje sam proveo dvije sezone.

Split, 030916
Prijateljska nogometna utakmica Hajduk Siroki Brijeg odigrana je na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Barry Hamza
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix / CROPIX

Zašto na Maltu koja nije jaka nogometna destinacija? Nije bilo interesa drugih, jačih europskih klubova za talentiranog 18-godišnjaka?

- Znam da nije jaka nogometna zemlja, ali nije lako iz Afrike odmah otići u veliku, jaku ligu. Ja sam bio zadovoljan svojim postupnim razvojem. Prvo Malta, pa onda Izrael.

Potpisao je Hamza za ciparski Apollon odakle je promptno prebačen na posudbu u izraelski Maccabi iz Netanye.

- Da, potpisao sam za Ciprane, ali oni su me poslali u Izrael na posudbu.
Promotivni video Hamze odlično izgleda. Remek-djelo nekog režisera ili je zaista klasa od igrača stigla u Split? Jasno je da će se igrač opredijeliti za drugi odgovor, ali pritom se traže i argumenti.

Što može Hamza na terenu?

- Igrati na svim pozicijama u veznom redu. Mogu razigravati momčad, ali ako dođem u situaciju i znam i zabiti. Pričao sam s trenerom, igrat ću sve što trener kaže. Promotivni video? Nadam se da ću to sve prenijeti i na teren u dresu Hajduka. Cilj mi je nešto napraviti za ovu godinu dana, a znam da je cilj Hajduka svake godine boriti se za naslov prvaka.


Screenshot: Hajduk.hr / Screenshot: Hajduk.hr

Idol mu je Iniesta

Pet dana je u Splitu, a toliko toga je naučio Hamza Barry. Ali, pravi ispiti tek slijede za Gambijca kojem je idol igrač Barcelone.

- Moj idol je Andres Iniesta. Obožavam njegov nogomet.

Eto, to je crnoputi 21-godišnjak u bijelom dresu. “Mene zovu Hamza i dolazim iz Gambije.” To je prvo što ga uče u Hajduku.

Linker
07. svibanj 2024 01:29