POTPUNO IZGUBILI GLAVU

Poljudska drama: Vučević pobjegao s klupe, u Koprivnici momčad vodi Osibov?

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 24. travanj 2015. 09:41

U Hajduku su poslije eliminacije u polufinalu kupa, potpuno izgubili glavu, ne znaju što bi uradili, pa se pomišljalo i na ostavke cjelokupnog vodstva, ali se od toga ipak odustalo. Jedino je sigurno da trener /sportski direktor Goran Vučević, bez obzira što je prije desetak dana vrlo samopouzdano nastupao, ni pod koju cijenu više ne želi na klupu. I treći put se povukao, po svoj prilici će se ubrzo naći na izlaznim vratima Poljuda. Vučević je pogođen reakcijom navijača, čak i prijetnjama, koje mu navodno stižu.

Tko će voditi Hajduka do kraja prvenstva potpuno je neizvjesno, najvjerojatnija je solucija da će na klupu za utakmicu u Koprivnici uskočiti Mario Osibov, trener druge momčadi 'bijelih', koji je i ranije, odmah poslije ostavke Igora Tudora, bio logični kandidat. Poslije susreta sa Slaven Belupom vidjet će se, Osibov do kraja sezone ili će uskočiti iskusni Ivan Katalinić. Tako se pokušalo i sa Harijem Vukasom u Rijeci (0:3), pa se posegnulo za Stankom Poklepovićem. U kuloarima se kao kandidat spominje i Vjekoslav Lokica premda bi za njega bilo bolje da preuzme 'bijele' od starta u novu sezonu.

I tako se sad svi brinu o Hajduku, malobrojnima je stalo do podviga Splita. A nitko, ali baš nitko, pa ni predsjednik i vlasnik Splita Slaven Žužul nije mogao pomisliti da će se jedan dan dogoditi i to da njegov klub prođe do finala, na uötrb starijeg brata, uglednijeg kluba, razvikanijeg rivala. Eto dogodio se i taj mirakul, samo na papiru, jer je realna slika na terenu pokazala nemoć Hajduka. U dvije polufinalne utakmice splitski Ńcrveniě su nadigrali svoje protivnike, zasluženo su proöli u finale, što je, istina nevoljko, priznao i trener/sportski direktor Hajduka Goran Vučević.

I dok je Split uzletio do najvećeg uspjeha u povijesti kluba, Hajduk je potonuo, na nesreću 'bijeli' vjerojatno nisu dodirnulo dno. Serija loših rezultata i nije toliki problem koliko je pogubna kriza rukovođenja klubom. Proći će još mnogo vremena prije nego navijači, odnosno oni koji vode udrugu Naš Hajduka, priznaju da se ne može bez svježeg kapitala, što znači bez jakih, moćnih sponzora ili nekog bogatuna koji je spreman uložiti svoj novac. A kako je kod sponzora teško izbiti kunu, a i to ispada nemoguća misija zbog slabih, zapravo nedostojnih rezultata jednog Hajduka, preostale su dvije piste: aktualni projekt kluba na bazi navijačke ljubavi ili prodaja većinskog paketa. Kod navijača dileme nema: Hajduk je 'dite puka' i oni ga ne daju.

U Hajduku su kao osnovni rezultatski cilj postavili plasman u Europu, to jest ulaz kvalifikacijski đir za Europa ligu, a kao strateški pomlađivanje i lansiranje mladih igrača. U jednoj anketi navijači su kazali svoje: 'što će nam Europa s ovakvim igračima', a što se tiče strategije tu je Hajduk posljednjih nekoliko godina vrludao. Na početku mandata ovog Nadzornog odbora Hajduka jedan od članova najavio je:

- Najvažnije je pokrenuti proces proizvodnje igrača, dok nam plasmani, bili peti ili sedmi nekoliko sezona i nisu toliko bitni.

Nisu ga poslušali i sad je Hajduk, bez obzira na navodno solidno financijsko stanje u još većim problemima nego prije tri, četiri godine. Kažem navodno solidno financijsko stanje jer su zaposleni u klubu na minimalcu.

U ovom trenutku za Hajduka je bitno kako zaključiti ovu sezonu, kako spriječiti još dublji pad? Problem je u činjenici da ljudi koji vode klub, naročito oni koji ih podržavaju, u prvom redu iz navijačkih udruga, ne žele priznati svoje odgovornosti, već traže vanjske neprijatelje i to u prvom redu u HNS-u i nogometnim forumima, ali i u novinarima koji se usude kritički pisati o stanju u Poljudu.

Jednostavno je, aktualna momčad Hajduka je slaba. 'Bijeli' su prodavali svoje najtalentiranije, dok su dovodili igrače sumnjivih vrijednosti. I ranije se događalo da su u Poljud stizali igrači nedostojni imidža kluba, kao prinove, a ne pojačanja. Međutim, taj nerazmjer se pojačao. A posebno je bilo lutanja s rukovodećim kadrom. Mijenjaju se predsjednici, članovi uprave, treneri, sportski direktori, šef omladinske škole, treneri mlađih uzrasta, a sve pod formulom 'najbolje namjere'.

I što je najvažnije uz podršku navijača, koji su odjednom poslije dva nokauta protiv Rijeke i Splita demonstrirali svoju ogorčenost, pa i brutalnost. Uglavnom, silno je nezadovoljstvo među navijačima Hajduka, mogu se očekivati novi ispadi protiv vodstva kluba.

Linker
19. svibanj 2024 17:28