REUTERS/Toru Hanai
ČESTI SUPARNICI

POLUFINALE U RUSIJI BIT ĆE NJIHOV 74. MEĐUSOBNI OBRAČUN Sve je počelo prije 114 godina, a ovo će biti jedna od njihovih najvažnijih utakmica ikad

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. srpanj 2018. 10:58

Sudar Francuske i Belgije u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji bit će 74. međusobni ogled ove dvije reprezentacije, kojem niti jedan od dosadašnja 73 nema ravan ulog. Od prijateljske utakmice koja je završila s miroljubivih 3:3 prije 114 godina, sudbina Tricolora i Crvenih vragova često se isprepletala u kvalifikacijskim utakmicama za velika natjecanja, a čak dva puta ove su se dvije reprezentacije susrele na završnici svjetskog prvenstva.

Prvi put dogodilo se to prije 80 godina, u prvom kolu Mundijala u Francuskoj, kada su Tricolori slavili s uvjerljivih 3:1. Do novog sraza na velikim natjecanjima trebalo je čekati 1986. godinu i Svjetsko prvenstvo u Meksiku, prethodno su ove dvije reprezentacije po dva puta igrale međusobno u kvalifikacijama za SP (1958, 1982.) i EP (1968, 1976.), a ovdje odmah dobile ulog utakmicu za medalju.

REUTERS/Pilar Olivares
REUTERS

Ne onu zlatnog već brončanog sjaja, ali svejedno važnu. Tricolori su bili sretniji na kraju, pobijedili nakon produžetaka, a Belgiji je ostala utjeha što se svijetu predstavio Enzo Scifo, koji je proglašen najboljim mladim igračem turnira.

Od tog sraza do danas Belgija i Francuska nisu igrale natjecateljsku utakmicu, redale su se prijateljski ogledi, od kojih je posljednji bio u lipnju 2015. godine, kada su Crveni vragovi zamalo deklasirali Tricolore. Na kraju su slavili 4:3 (zanimljivo, spomenutu je utakmicu sudio hrvatski sudac Mario Strahonja), ali Francuska je katastrofu izbjegla tek u posljednje dvije minute, kada su Fekir i Payet ublažili poraz.

Soccer Football - World Cup - Quarter Final - Brazil vs Belgium - Kazan Arena, Kazan, Russia - July 6, 2018  Belgium's Kevin De Bruyne celebrates scoring their second goal with teammates  REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich

Iako Belgija ima bolji međusobni omjer (24 pobjede Francuske, 19 remija, 30 pobjeda Belgije) i 13-godišnji niz (1957-1970.) bez poraza od Francuske, Tricolori su izgubili samo dvije od 11 utakmica natjecateljskog karaktera, posljednju još 1981. godine.

Linker
02. svibanj 2024 02:02