Damjan Tadić Hanza Media
SKANDAL NA BRAČU

'PORUKA SUDA U SPLITU JE OVAKVA: 'Drage Hrvatice i Hrvati, ako vam se netko ne sviđa ili ide na živce, slobodno ih pogodite šakom u glavu'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. lipanj 2017. 10:10

Prekršajni sud u Splitu je napadača na Zdravka Mamića, 22-godišnjeg Domagoja Ivelića, tipa koji ga je kukavički s leđa udario šakom u glavu, kaznio zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja, zabranom približavanja i uspostavljanja kontakta te ga pustio na slobodu.

Dakle, poruka Prekršajnog suda je ovakva: “Drage Hrvatice i Hrvati, ako vam se netko ne sviđa ili ide na živce, recimo političari, poslodavci koji od vas traže previše rada, susjedi koji namiguju vašim bračnim partnerima, možda kontrolori u tramvajima, slobodno ih pogodite šakom u glavu. Ako možete s leđa, da ne vide... Bit ćete odmah oslobođeni, a sudac će vam priprijetiti prstom jer ste, eto, drski i bezobrazni.

Hrvati, izađite na ulice, gađajte sve u glavu, pa radi se samo o minornom prekršaju. Isplati se ako vam netko baš tako ide navrh glave. A i vi koji ste napadnuti uzvratite, imate i vi šake, dočekajte napadače, servirajte šakačku osvetu ili platite nekoga da se šaketa umjesto vas... Suci će vas samo ukoriti, ništa strašno. Tko zna, možda da probate automobilom gaziti ljude kao ovi teroristi u europskim gradovima... Ako imate sreće da vas prime na splitskom prekršajnom sudu, možda vam i plate popravak blatobrana, promijene gume?!”

Djelo iz mržnje

Dinamo je poslao službeno priopćenje, a jučer smo i porazgovarali s članom Uprave i šefom osiguranja Dinama, bivšim policajcem Krešimirom Antolićem.

- Svaki udarac upućen u glavu znači pristanak počinitelja na posljedice teškog tjelesnog ozljeđivanja. Zdravko Mamić je mogao dobiti izljev krvi u mozak, mogao se utopiti s obzirom na gubitak svijesti, mogao je udariti glavom o rub rive i poginuti... U svakom slučaju se radi o pokušaju nanošenja tjelesnih ozljeda. Tu se radi o članku 117. Kaznenog zakona koji glasi: “Tko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu naruši zdravlje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”, a stavak 2 dodaje: “Tko to djelo učini iz mržnje, kaznit će se kaznom zatvora do 3 godine.” Ovo se djelo može svesti na djelo iz mržnje. Napadač i Zdravko Mamić nisu bili ni u kakvom sukobu, nisu bili ni u kakvom privatnom odnosu, da bi to bio motiv. Uostalom, postoji jasna snimka događaja, radi se o klasičnom - atentatu! Isto tako je mogao napadač imati pištolj... - kaže Antolić.

Naravno da mu nije jasno kako je splitski Prekršajni sud mogao kazniti napadača za drsko i nepristojno ponašanje.

- Recimo, Zdravko Mamić je svojevremeno u loži Poljuda napadnut dva puta, prvo od Bage, a još jednom mu je neki tip uletio s leđa i udario ga šakom u glavu. Ili onaj napad na Mamića u Splitu bakljama, odbačeno je svih pet kaznenih prijava. Uputio sam pismo glavnom ravnatelju policije, gdje sam postavio ta pitanja oko kvalifikacije djela, što se poduzelo, je li napad bio organiziran ili je to napad pojedinca.

Kakvi su to sudovi?

Antolić kaže...

- Pazite sad ovo.... Ni jedan napad koji ima veze s nogometnom organizacijom, a to su napadi na Zdravka Mamića, Brunu Marića, delegaciju HNS-a predvođenu Nikom Kovačom na Ziru, prijetnja Ljube Pavasovića Bruni Mariću.. ni jedan slučaj nije završen sudskom presudom! A zamislite ovaj slučaj. Ja sam prijavio Pavasovića za prijetnje Bruni Mariću. Prijava je odbačena, a Državno odvjetništvo me nije saslušalo! Zamislite, je li to moguće? Ne saslušati čovjeka koji podnosi prijavu!? Nadalje, poljudska svastika koja je sabotaža najgore vrste još nije riješena. Naravno da to sve nije slučajno, stvari treba nazvati pravim imenom.

Jeste li se obratili još kome osim ravnatelju policije?

- Još smo izdali priopćenje, to je sve što možemo napraviti. Političari koji su počeli priču o “močvari i maloj mafiji” i koji su držali Mamićevu prekriženu glavu u Saboru napravili su okvir za sve ove napade, oni su bili pogonsko gorivo. A aljkave reakcije policije i pravosuđa bile su daljnji poticaj. Slušajte sad što ću vam kazati. Samo je pitanje trenutka kad će netko poginuti! Hoće li to biti Mamić, Barišić, Svetina, Šuker, ja... Netko će poginuti. Kakvu poruku šalje supetarski Prekršajni sud? Ako je udarac šakom u glavu na javnom mjestu drsko ponašanje... - završio je Antolić.

Linker
21. travanj 2024 19:45