REUTERS
FRANCUSKA I PORTUGAL U FINALU

SVJETSKI PRVACI NESRETNO ISPALI S EURA Nijemci se ispromašivali za povijest, Francuzi slave!

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 07. srpanj 2016. 10:27

Nakon 58 godina čekanja Francuska je pobijedila Njemačku na velikom natjecanju. Antoine Griezmann poput Michela Platinija 1984. vodi Tricolore prema trećem naslovu kontinentalnog prvaka, jučer je s dva pogotka uništio snove svjetskih prvaka da će povezati dvije velike titule. Iskoristili su Francuzi sve svoje prednosti pred oslabljenim Nijemcima i na kraju izborili veliko nedjeljno finale s Portugalom.

Od subote i drame s Italijom nagađalo se koju će postavu izvesti Joachim Löw na noge domaćina Eura. Na kraju se oporavio Schweinsteiger, uz njega je defenzivni vezni ostao Kroos, a pomoć su imali u Emreu Canu. Liverpoolov veznjak igrao je svoje prve minute na turniru. Vratio je Löw se igri s četvoricom u obrani. Deschamps je uz Kocielnog u obranu stavio Umitija, prigodu je dobio i Sissoko.

Početne minute bolje su otvorili Tricolori, presingom su iznenadili Njemačku uzevši joj posjed, plod svega bila je odlična prigoda Antoinea Griezmanna u 6. minuti koji je prošao kroz obranu Elfa i sa 14 metara gađao dalji kut, ali Neuer je obranio. Od tada su igru preuzeli Nijemci, postupno su gurali Francuze u svoj kazneni prostor, redale su se prigode pred Llorisom. Müller je nastavio svoj post nakon ubačaja Kimmicha, Canov pokušaj sjajno je skinuo vratar domaćina. Nijemci su tražili i jedanaesterac nakon dvoboja Pogbe i Kroosa, Rizzoli je samo odmahnuo.

Tko će biti novi europski prvak u nogometu?

Francuska

Portugal

Francuska je nakon početnog pritiska bila primorana na obranu, pokušavali su hitrim izlascima stići do Neuera, ali nedostajalo je preciznosti u dodavanju, a ponekad i odlučnosti. Jedine prigode bile su slobodni udarci sa 30-ak metara, prvi nije Payet uspio iznenaditi Neuera, a drugi je Pogba slično završio.

Kako se bližio kraj prvog dijela Deschampova momčad uspjela izvući iz ralja Elfa, složili dvije lijepe prigode u 60-ak sekundi, prvo je Griezmann pucao sa šest metara u vanjski dio mreže, a onda je se Giroudu iznenada ukazao zicer. Boateng je na centru promašio loptu i centarfor Arsenala krenuo je sam prema Neueru, ali brzina nije vrlina 29-godišnjega napadača, u trenutku kada je ušao u kazneni prostor sustigao ga je Höwedes i blokirao njegov pokušaj.

Ipak, na odmor su Francuzi otišli s prednošću. Jedno pomračenje kapetana Elfa usmjerio je dvoboj u pravcu koji su htjeli domaćini.

U nastavak su obje momčadi ušle bez promjena, a Francuzi su ponovo krenuli žestoko. Šanse su imali Giroud i Griezmann, Boateng je oba puta bio pravovremen u bloku. I onda se u 60. minuti upravo Boateng ozlijedio i morao je napustiti travnjak. Zamijenio ga je Shkodran Mustafi. Sreća sigurno nije bila saveznica Njemačke, Löw je tako ostao bez četvrtog stožernog igrača u ovoj utakmici. Započeo ju je bez ozlijeđenih Khedire i Gomeza, te požutjelog Hummelsa.

Za razliku od prvog dijela kada su stisnuli Francusku u 20 metara, u drugom dijelu Elf nije pronalazio pukotine u inače ne baš sigurnoj obrani domaćina prvenstva. Mesut Özil ponovo nije bio na utakmici. A kada nema njegove kreacije, onda je Nijemcima puno teže igrati. Deschamps je 20 minuta prije kraja krenuo zatvarati dvoboj, umjesto Payeta ušao je Kante, a odmah su stigli i do potvrde pobjede.

Nijemci su jurnuli u napad, Kimmich je pogodio vratnicu, a Draxler iz slobodnog udarca pucao opasno pored gola. Nastavili su u istom ritmu promašaja, Sane, pa Mustafi s pet metara nisu pogađali, nije uspio niti Höwedes, pa je konačni epilog sasvim realan.
Francuska je u finalu, u nedjelju ih čekaju Ronaldo i društvo...

Linker
25. lipanj 2024 23:03