Hrvatska slavlje
 / Damir Krajac / CROPIX
KAKO DO SMOTRE NAJBOLJIH?

POSLJEDNJIH 20 GODINA ZNALI SMO SE I TE KAKO TRESTI Iznenađenje u Bakuu moglo bi zakomplicirati situaciju! Ovo su tri moguća scenarija u lovu na Euro

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. rujan 2019. 17:17

Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je Slovačku sa 4-0 (1-0) u utakmici 4. kola u skupini E kvalifikacija za EURO 2020. odigranoj u petak pred 18.098 gledatelja na stadionu Antona Malatinskoga u Trnavi, a u ponedjeljak je na rasporedu okršaj protiv Azerjbadžana u gostima (18 sati).

Nakon što su sve reprezentacije u skupini odigrale po četiri utakmice na ljestvici vodi Hrvatska sa devet bodova, koliko ima i drugoplasirana Mađarska. Slovačka je na trećem mjestu sa šest bodova, a toliko ih ima i četvrtoplasirani Wales. Na zadnjem, petom mjestu je Azerbajdžan bez ijednog boda.

Hrvatska bi se eventualnom pobjedom protiv Azera sasvim približili Euru, ali poraz bi mogao bitno zakomplicirati stvari.

TRI SCENARIJA KVALIFIKACIJA ZA EUROPSKO PRVENSTVO

IDEALAN RASPLET

Dobijemo Azerbajdžan, u listopadu Mađarsku, tada bi već po procjeni Dalića i stožera mogli imati dovoljno bodova za Euro. No, kako Azeri nikome nisu napravili štetu, teoretski vjerojatno nećemo biti sigurni. Možda bi se u konačnici taj plijen pokazao dovoljnim, ali još jedan bod iz Walesa sigurno bi potvrdio prolaz. Dakle, u listopadu Hrvatska želi otići na Europsko prvenstvo, to bi značilo miran uzvrat sa Slovacima u Rijeci, još jedan ‘prijateljski’ sraz, tek za prestiž i poziciju nositelja u ždrijebu.

REALAN RASPLET

Realan rasplet gotovo je jednak kao idealan, takvim ne bi postao jedino da se dogodi koji kiks. Jer Hrvatska ima kvalitetu da dobije svaku utakmicu koja joj stoji na putu. Objektivno je za očekivati da u Splitu, čak i sa šest bodova u sljedeća dva kola, nećemo moći otvoriti pjenušac, da ćemo pričekati još barem jednu rundu. No, Vatreni imaju četiri kola do kraja u kojima im može biti dovoljno šest, a sigurno će biti dostatno sedam bodova. To je razlog da se s mirom čeka sljedeći susret.

ZAKOMPLICIRANI RASPLET

Ako se dogodi iznenađenje u Bakuu pa Hrvatska ne dobije utakmicu ili ukoliko u Splitu ne bi matirala Mađarsku, situacija se može zakomplicirati. U svakom ciklusu u zadnjih 12 godina naša je reprezentacija zamrsila sve što se moglo, na kraju je u pravilu taj čvor i odmotala, ali ovaj put naznake su da drame neće biti. Da su kritične točke prevladane, da bi morala uslijediti realizacija. Ali kad se radi o reprezentaciji koja je sklona osciliranju, ta spoznaja mora poslužiti kao oprez da se stvari doista ne zakompliciraju.

Linker
05. svibanj 2024 06:11