REUTERS
'MLADIĆU, NIJE TI TO U REDU'

PRAVA ISTINA O ODLASKU NIKE KOVAČA U BAYERN Predsjednik i BiH legenda su za Hrvata, ali jedan od najvećih nogometaša svih vremena i dalje nije siguran

NJEMAČKA Tamošnji mediji sve su skloniji opciji po kojoj će aktualni trener Eintrachta biti nasljednik Juppa Heynckesa u bavarskom klubu
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 07. travanj 2018. 15:28

Priča o Niki Kovaču kao novom treneru Bayernu poprima sve konkretnije obrise. Njemački mediji sve su skloniji ovoj varijanti, pa se secira svaka njegova riječ, trenerski put, razmišljanja o nogometu i zaključak većine napisa je - Niko Kovač pravi je čovjek za naslijediti karizmatičnog Juppa Heynckesa.

Dvije velike priče o Niki Kovaču izašle su ovih dana u visoko tiražnim novinama, Bildu i SportBildu. Dnevni tabloid u kojem je sport tretiran na iznimno visokoj razini, bez previše žutila, donio je priču dvojice novinara koji su ili pratili Kovača ili ga trenutačno prate kroz karijeru. Prvi je dopisnik iz Berlina Carsten Priefer, koji je bivšeg hrvatskog izbornika upoznao 2003. godine kada se iz Bayerna vratio u Herthu. Prvi njihov susret nije bio nimalo ugodan za novinara.

Soccer Football - Bundesliga - Hertha BSC vs Eintracht Frankfurt - Olympiastadion, Berlin, Germany - December 3, 2017   Eintracht Frankfurt coach Niko Kovac before the match    REUTERS/Axel Schmidt    DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER GAME. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
REUTERS/Axel Schmidt

Zna sve trikove

- Prišao mi je tijekom zimskih priprema 2004. u Gran Canariji i odmah rekao kako neki od napisa nisu u redu i da sam previše negativan. Nije me nazvao imenom, nego “mladiću”. Gledao me u oči dok je to govorio i bio je iznimno jasan u svojem izlaganju. Na moje iznenađenje, poslušao je moje gledište i nakon toga se rukovao sa mnom te smo i danas u kontaktu te obojica umjesto imena koristimo termin “mladiću” - opisao je Priefer svoj prvi susret s Kovačem, dodavši puno komplimenata na njegov račun.

- Kao igrač bio je vrlo strastven, ambiciozan, borac. Sve je dao za momčad i uspjeh, vođa, rođeni pobjednik koji se volio natjecati s najboljima - dodao je novinar Bilda, kojeg ne čudi da se razvio u odličnog trenera.

- Zna sve trikove igrača, na terenu i izvan njega. Mrzi kada ga netko pokušava razdražiti ili ga laže, tada postaje kao životinja.

Dok je berlinski dopisnik upoznao Kovača kao igrača, frankfurtski Roland Palmert upoznao ga je nakon što je Hrvat preuzeo Eintracht. No, njihov je odnos strogo profesionalan, u zadanim okvirima.

- Nitko iz njegova stožera ne izlazi u javnost bez njegove dozvole, on voli sve kontrolirati, pa i sebe. Ne gubi mirnoću niti u jednom trenutku. Osmijehom se rješava stresa - opisuje ga je Palmert, uspoređujući ga s Guardiolom, Kloppom i Tuchelom po studioznosti.

Dean Mouhtaropoulos/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

Čeka se rasplet

- On je pragmatičan, kada je stigao u Eintracht momčad mu je bila defenzivno orijentirana jer je imao takav profil igrača, a sada traži posjed i puno je ofenzivniji. No, svjestan je da 1:0 pobjeda vrijedi kao i ona 7:6. Od svega, pak, najviše mrzi gubiti. Baš kao i Bayern - zaključuje Palmert.

A što o svemu kaže Niko Kovač. Do sada nije htio previše o tome pričati, međutim, uoči važnog bundesligaškog ogleda s Hoffenheimom prvo se dotakao te teme.

- Ne postoji nijedan razlog za sumnju da ću i sljedeće sezone biti trener Eintrachta - poslao je jasnu poruku, a onda ipak ostavio vrata odškrinuta.

- U nogometu se stvari brzo događaju, nikada ne znaš što će biti sutra, danas stoji da sam ovdje do 2019.

Jasno, te dvije rečenice bile su povod za nova nagađanja i svi s nestrpljenjem čekaju rasplet ove priče, a ona bi, kako je najavio Karl Heinz Rummenigge, trebala doći krajem travnja. Znakovito ili ne, 28. ovog mjeseca Eintracht gostuje baš u Münchenu.

European Club Association (ECA) Chairman Karl-Heinz Rummenigge addresses a news conference after ECA's 17th General Assembly in Geneva, Switzerland, September 6, 2016.  REUTERS/Denis Balibouse
REUTERS/Denis Balibouse / REUTERS

Iako iz Bayerna zasad nema jasnih signala o tome tko će sljedeće sezone sjediti na njihovoj klupi, neke stvari ipak su iscurile u javnost. Niko Kovač je po tim navodima zaista jedan od kandidata, i to sasvim ozbiljan. Nakon što je Tuchel poslao javnu odbijenicu, Uli Hoeness navodno baš bivšeg hrvatskog izbornika vidi kao najbolje rješenje, a njegovu tragu je i sportski direktor Hasan Salihamidžić, koji je s braćom Kovač u dobrim i prijateljskim odnosima.

Jedini koji još misli da nije vrijeme za Hrvata je Rummenigge, no njegova najava da će novi trener biti čovjek kojem je njemački jezik osnovni možda znači da je i on promijenio mišljenje.

Glavni uvjeti

- Nisam slijep, a ni gluh. Jednostavno, ta tema za nas ne postoji. Nikakvih kontakata s Bayernom, ni s bilo kime drugim, nije bilo. Naprotiv, Kovač, menadžer Hübner i ja svakodnevno raspravljamo o sljedećem prijelaznom roku, tražimo najbolja rješenja i uživamo u tome - objasnio je stav Eintrachta sportski direktor Fredi Bobic, uz dodatak:

- Ako se nešto treba dogoditi, onda će se dogoditi.

U Sport Bildu su naveli niz razloga zašto će novi trener bavarskog velikana biti baš bivši hrvatski izbornik. Ima sve reference koje Bayern traži i njemački mu je kao materinji, a to je jedan od glavnih uvjeta koje je Rummenigge naveo. Kraj travnja je sve bliže, vidjet ćemo ima li ova priča svoju podlogu..

Linker
30. travanj 2024 02:19