CROPIX
UTAKMICA U 21:00

PRAZNIK NOGOMETA NA POLJUDU Burić: 'Ovo nam je najteži suparnik ove sezone'

Strømsgodset je 2013. osvojio naslov prvaka Norveške i otad su u ekspanziji. Igraju moderni nogomet, imaju individualnu klasu i oni su nam najteži protivnik ove sezone - izdeklamirao je Burić
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 30. srpanj 2015. 13:59

Događa se još jedan praznik nogometa u Splitu - takva atmosfera vlada među navijačima u povodu utakmice trećeg pretkola između Hajduka i norveškog Strømsgodseta. Prvotimci splitskog kluba priznaju da za taj klub nikad nisu čuli sve dok nije stigla mogućnost za susret na eurosceni. O da, kad im se spomene navodno najtalentiraniji dječak Martin Odegaard, koji je potpisao osmogodišnji ugovor s Realom iz Madrida, onda kažu:

- A je li? Martin je iz tog kluba.

Kad se povede rasprava o odnosima snaga, u taboru Hajduka niti ne pomišljaju javno se isprsiti i najaviti kako su u tom dvoboju favoriti. Uostalom, velika opomena “bijelima” stigla je iz Maksimira gdje je Molde, koji stoji slabije na prvenstvenoj ljestvici, odigrao 1-1 s Dinamom. A “modri” su, kaže trener Hajduka Burić, dominirali, ali nisu imali sreće…

Kompletan sastav

- Strømsgodset je 2013. osvojio naslov prvaka Norveške i otad su u ekspanziji. Igraju moderni nogomet, imaju individualnu klasu i oni su nam najteži protivnik ove sezone - izdeklamirao je Burić i nakitio kako imaju bogatog sponzora i sjajne uvjete za rad. A najvažnije je da su dugo zajedno…

Burić je iznio svoje mišljenje da hrvatski nogomet ima visok rejting na račun reprezentacije, ali kad su klubovi u pitanju, oni su ispred nas.

Hajduk će protiv Norvežana igrati u kompletnom sastavu. Znači li to s Franckom Ohandzeom u napadu, nije se moglo saznati jer “treba vidjeti posljednji trening, to kad igrač sprinta punom snagom i šutira na isti način”. Burića zanimaju jedino sto posto fizički i mentalno spremni igrači.

- Pripremamo se u miru, na posljednjem treningu bilo je odlično, vidio sam i osjetio agresiju, koncentraciju, dinamičnost, rad prave momčadi.

Probudio se revolt

Igrači Hajduka su se detaljno upoznali uz pomoć videosnimaka s manama i vrlinama protivnika. O tome kako će njegova momčad koristiti slabosti gostiju, Burić nije govorio. Ali, nacrtao mi je kako pretpostavlja u kojem će rasporedu igrati momčad Strømsgodseta.

Kapetan Milović, pak, najavio je: - Poslije onakvih poraza kao što je bio ovaj u Puli, ali i ranijih slučajeva na europskim gostovanjima, u nama se probudi revolt zbog pojedinih podcjenjivanja i zato sam siguran da ćemo dokazati svoje sposobnosti.

Hajduk je dosad od nastupa u pretkolima Eurolige zaradio 630.000 eura i sad protiv norveškog Strømsgodseta igra za novu zaradu od 230.000 eura. To je velik motiv za momčad Hajduka, a još značajnije za igrače pojedinačno jest to što se gotovo isključivo individualna vrijednost podiže u tim utakmicama na europskoj sceni. Nije poznato hoće li predsjednik Hajduka Marin Brbić uz konzultacije s novim članovima Nadzornog odbora odrediti posebnu premiju za proboj u doigravanje jer se dosad baš i nije iskazao dodatnim stimulacijama - najviše što je dao, bilo je 100.000 eura u finišu prošle sezone za osiguranje kvalifikacija za Euroligu.

Naučena lekcija

Fakat je da igrači Hajduka niti ne pitaju za dodatne stimulacije jer shvaćaju da igraju za svoju reputaciju, uvijeno za dobrobit kluba. Posljednji poraz u Puli, ustvari debakl protiv Istre 1961, nije uzdrmao “bijele” do te mjere da sumnjaju – tako tvrdi kapetan Hajduka Goran Milović – u svoje vrijednosti i mogućnosti. Ono u Puli, “eto, dogodilo se”, Milović čak smatra da su “neki bili suviše kritični u odnosu na prikazano jer na terenu Hajduk nije igrao podređenu ulogu”. A na izravno pitanje na koga se to “neki” odnosi, Milović je uzvratio: - Mediji.

Naprotiv, trener Hajduka Damir Burić ispričao se navijačima Hajduka:

-Ispričavam se za onu predstavu u Puli, ali to je sad iza nas, ne bismo se trebali vraćati na taj poraz. Vjerujem da su igrači naučili lekciju…

A jeste li i vi naučili lekciju, uslijedilo je pitanje jer je Burić ostavio kod kuće pola momčadi i pokušao protiv Istrana provući se s ipak improviziranim sastavom.

- To je moja odgovornost, ja sam tako odlučio. I opet ću u takvoj situaciji isto ponoviti.

Linker
01. lipanj 2024 18:57