Vladimir Dugandzic / CROPIX
UZBEKISTANAC U SPLITU

Predstavljen Abdukholikov: 'Za Dinamo nisam čuo, a o Hajduku mi je otac pričao'

'Imao sam ponude klubova iz Poljske i Austrije, ali kad je moj agent javio da ima kontakt s Hajdukom, sve sam otkazao. Moj otac Zoir, pričao mi je da zna za Hajduk'
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 27. veljača 2014. 15:54

Uzbekistanac Temurkhuja Abdukholikov, 22-godišnji napadač kojeg ćemo da nam bude jednostavnije zvati Tima, sigurno će od prve osvojiti simpatije Hajdukovih navijača, ako ništa drugo onda zbog jedne izjave s njegove službene prezentacije na Poljudu.

Novopridošlog Hajdukova prvotimca pitalo se kakve asocijacije u njemu budi ime Dinamo, a on je odgovorio:

- Prvo što pomislim je Dinamo Kijev zbog mog sunarodnjaka Maksima Šackog koji je igrao u tom velikom ukrajinskom klubu. Drugi je Dinamo Moskva, veliki ruski klub...

Za zagrebački Dinamo je čuo tek po dolasku u Hajduk. No “modre” će upoznati na skorašnjem derbiju na Poljudu, u ožujku, a dotad će mu vjerojatno biti i jasnije gdje je došao jer zasad je s Hajdukom bio tek na pripremama u Turskoj, a u Split je stigao nakon što je tri tjedna čekao radnu dozvolu.

- U Taškentu sam čekao tri tjedna, a izgledalo mi je dugo kao tri godine - priznao je Tima, još jedan Hajdukov prvotimac s ruskog govornog područja, jer tu je već Gruzijac Giorgij Iluridze.

Boro Peyrek, Hajdukov kondicijski trener koji je godinama radio u kijevskom Dinamu, vrlo spretno i stručno odrađuje ulogu prevoditelja.

- Imao sam ponude klubova iz Poljske, Mađarske i Austrije, ali kad je moj agent javio da ima kontakt s Hajdukom, sve sam otkazao. Moj otac Zoir, zbog kojeg sam zavolio nogomet, pričao mi je da zna za Hajduk iz prošlosti, iz osamdesetih godina, kad se ja još nisam bio ni rodio. Preporučio mi je da je to dobar izbor i da svakako pokušam u Hajduku. Došao sam na probu i prošao sam. Moj dječački san je bio da dođem igrati nogomet u Europi, i to se pomalo ostvaruje - priznao je Tima.

O hrvatskom nogometu nije znao previše kad je dolazio u Hajduk. Nije znao puno o klupskom nogometu, ali je zato znao za reprezentaciju Hrvatske jer je kao sedmogodišnjak pratio Mundijal u Francuskoj i živo pamti Šukera i društvo. Jedan od tih “vatrenih”, Igor Tudor, danas mu je trener.

- Za mene je ovo veliki korak naprijed u karijeri - ističe.

Kaže da voli igrati središnjeg napadača, iako mu je nogometni idol Zinedine Zidane. Došao je iz Pakhtakora, kluba iz Taškenta za koji je igrao tri godine. Kaže da je osvojio prvenstvo, kup i igrao azijsku Ligu prvaka. Sad ima nove ciljeve.

- S Hajdukom želim osvojiti prvenstvo, Kup i plasirati se u Europsku ligu, ili Ligu prvaka ako bude moguće.

Sportski direktor Goran Vučević kazao je kako se nada da će Tima biti pravo pojačanje za Hajduk. Gledali su ga na videosnimkama i izabrali između pedesetak kandidata.

- Znali smo sve o Timi. Da je igrao za Pakhtakor, klub bogate tradicije, gdje je zabilježio 64 nastupa i zabio 22 gola. U azijskoj Ligi prvaka imao je 16 nastupa i četiri gola. Nastupao je u svim mladim selekcijama Uzbekistana. U Turskoj je zadovoljio naš stručni stožer. Dobili smo igrača koji će biti konkurencija prema naprijed i vjerujem da će se pokazati kao pravo pojačanje - kazao je Vučević.

Tima je u Hajduku dobio dres s brojem 15 i ugovor na dvije i pol godine. Ima pravo nastupa već u nedjelju protiv Belupa na Poljudu.

Linker
19. svibanj 2024 08:35