Damir Krajač / Cropix
GRADSKI DERBI

Preokret Dinama u četiri minute: 'Modri' izbjegli iznenađenje u kaljuži Kranjčevićeve

Završen je posljednji ogled 22. kola Prve HNL između Zagreba i Dinama u Kranjčevićevoj. Dinamo je na kraju slavio s 2:1 i vratio se na vrh ligaške ljestvice iako je na poluvremenu Zagreb imao vodstvo 1:0.
Piše: HinaObjavljeno: 14. veljača 2016. 12:42

ZAGREB - DINAMO 1:2 (Medić 30', Fernades 63', Hodžić 67'-11m)

Zagreb: Livaković - Tešija, Kolinger, Matić, Bevab - Šulc, Stepčić, Gudelj - B. Boban, Medić, Jurilj.

Dinamo: Eduardo; Stojanović, Sigali, Schildenfeld, Musa; Antolić, Machado, Soudani, Ćorić, Fernandes; Hodžić

Ista meta, isto odstojanje za Dinamo, Rijeku i Hajduk nakon prve proljetne runde. Iako ovo 'proljetno' treba shvatiti krajnje uvjetno. Dinamo je do tri boda protiv Zagreba stigao preokretom u uvjetima koji su bili na rubu regularnosti. Nakon gradskog derbija u Kranjčevićevoj čovjek se s prvom zapita, kome sve to treba? Gledatelji na kiši cijelu utakmicu, travnjak natopljen lokvama vode, igrači u stalnoj opasnosti od ozljeda…

- Ovo nam je druga utakmica u takvim uvjetima. Nadam se i posljednja jer nije normalno da stalno strepiš hoće li lopta odskočiti ili ostati u lokvi te hoće li igrač proklizati pa se ozlijediti - bio je jasan Zoran Mamić nakon utakmice u kojoj su njegovi igrači zasluženo stigli do tri boda.

Neki će reći uz podršku suca Mlakara koji je duel Matića i Šovšića u kaznenom prostoru Zagreba možda i prestrogo okarakterizirao udarcem s bijele točke za Dinamo, ali kontakt je sigurno postojao…

- Oni koji gube imaju pravo ljutiti se, ali mislim da je penal čist. Sapleo me s leđa - kazao je nakon utakmice Damir Šovšić koji je ponio epitet junaka gradskog derbija, iako je u igru ušao u poluvremenu zamijenivši Soudanija.

Utakmice poput ove sa Zagrebom uvijek su bile problem za Dinamo. Tri boda upisana su i prije nego je 'modri' autobus krenuo s istoka grada prema Kranjčevićevoj. A onda igraš protiv protivnika koji je izuzetno motiviran za bijeg sa začelja ljestvice i golmana koji čini čuda među vratnicama. Da nije bilo Livakovića, Dinamo bi do poluvremena otišao na nedostižnu prednost. Prvo je skinuo zicer Fernandesu da bi paradom zaustavio udarac glavom Gordona Schildenfelda. U međuvremenu je Soudani izgubio loptu nakon koje je Jurilj idealno poslužio Lovru Medića za vodstvo Zagreba i, eto ti problema...

No, odlike šampiona su da pobjeđuju kad ih i ne sluša lopta. Uz to, Dinamo ima dugu klupu jer je ulaskom Pjace igra dobila na agresiji dok je Šovšić unio smislenost.

U nastavak se ušlo s dvije sjajne intervencije Livakovića nakon kojih je slijedio gol Fernandesa.

Četiri minute kasnije, gledatelji su svjedočili preokretu. Nakon spomenutog okršaja Matića i Šovšića, najstrožu kaznu za Dinamo izveo je Hodžić. Bio je to silovit udarac za tri boda i povratak na vrh ljestvice HNL-a.

U zaključku, Dinamo je teško ali zasluženo stigao do pobjede s kojom se 'modri' u miru okreću derbiju s Rijekom na Maksimiru (nedjelja, 17 sati). Iako, i da je ostala 'nula' ne bi bilo nezasluženo jer su se 'pjesnici' pokazali u jako dobrom svjetlu. Da su ovako igrali na jesen, sigurno ne bi držali začelje.

Dojmio je Gudelj koji je konstantno sijao opasnost, potvrdilo se da su Kolinger i Livaković klase. U redovima Dinama treba istaknuti Antolića koji drugu utakmicu kapetanski vodi 'modri' brod… Za Mamića je dobro saznanje da mu igrači iz drugog plana donose preokret kao što je to bio slučaj sa Šovšićem. Isto tako, protiv Zagreba se nastavio Soudanijev hod po jajima. Izgubio je loptu koja je prethodila golu Medića, a u napadu nije pokazao ama baš ništa. Međutim, Pjaca se vratio pa bi Soudani lako mogao na hlađenje neko vrijeme. Taman da razmisli o pristupu s kojim je zakoračio u ovo proljeće.

Rezultati 22. kola Prve HNL:

Inter- RNK Split 1-1

Zagreb - Dinamo 1-2

Subota:

Hajduk Split - Slaven Belupo Koprivnica 2-0

Osijek - Istra 1961 0-0

Petak:

Rijeka - Lokomotiva Zagreb 2-0

LJESTVICA

1 Dinamo Zagreb 22 14 6 2 43 15 48

2 Rijeka 22 12 10 0 37 13 46

3 Hajduk Split 22 12 6 4 31 15 42

4 RNK Split 22 8 9 5 23 19 33

5 Lokomotiva Zagreb 22 9 3 10 34 34 30

6 Inter 22 4 11 7 20 32 23

7 Slaven Belupo Koprivnica 22 4 9 9 24 31 21

8 Istra 1961 22 4 8 10 19 34 20

9 Osijek 22 4 8 10 15 30 20

10 Zagreb 22 1 6 15 17 40 9

PRIJENOS UŽIVO

90+3' - Završena je utakmica. Dinamo je pobijedio s 2:1.

90+2' - Junior Fernandes sam je izašao pred Livakovića, ali nema pogotka. Opet je Zagrebov vratar sjajno reagirao.

87' - Sada je svoj udarac okušao Domagoj Antolić, ali njegov udarac odlazi pokraj vratnice.

85' - U posljednjih desetak minuta nismo vidjeli ozbiljnije prilike. Dinamo sigurno kontrolira igru u blatnoj kažljuži u Kranjčevićevoj.

75' - Utakmica je ušla u posljednjih 15 minuta. Dinamo je i nakon vodstva bolja momčad na travnjaku.

67' - Jedanaesterac za Dinamo nakon kontakta Matića i Šovšića, a siguran realizator je Hodžić koji s bijele točke zabija svoj deseti ovosezonski ligaški gol!

63' - GOOOOOL! Dinamo je izjednačio na 1-1. Zabio je Fernandes iz neposredne blizine glavom! Zabio je Fernandes iz neposredne blizine glavom! Ćorić je ubacio iz kuta, Musa proslijedio glavom, a Fernandes zatresao mrežu.

60' - Nevjerojatno je što je opet uspio promašiti Fernandes. Ostao je posve neometan, iskosa s desne strane na nekih sedam metara, ali Livaković sjajno skida njegov udarac.

58' - Pokušao je sada Ćorić, ali lopta odlazi preko gola.

54' - Igra se gotovo stalno na Zagrebovoj polovici. Sastav Zorana Mamića prijeti, ali nedostaje im pravog poteza u završnici.

52' - Dinamo vrši veliki pritisak na gol Zagreba od početka drugog dijela, ali bez pravog rezultata.

46' - Započelo je drugo poluvrijeme. U svlačionici su ostali Machado i Soudani, a Mamić je u igru uveo Pjacu i Šovšića.

45+1' - Velika prilika za Dinamo, ali Junior Fernandes nepotrebno je komplicirao na vrhu kaznenog prostora. Završeno je prvo poluvrijeme i Zagreb na odmor odlazi s vodstvom 1:0!

43' - Dobra vijest za sve prisutne u Kranjčevićevoj je što je napokon prestala padati kiša.

30' - GOOOOOL! Zagreb vodi 1:0! Zabio je Lovro Medić! Soudani je izgubio loptu duboko na svojoj polovici, loptu je ukrao Bevab, proigrao Jurilja koji ubacuje u peterac gdje Medić trese mrežu.

27' - U posljednjih desetak minuta nema većih uzbuđenja na travnjaku. S tribina se čuje glasna podrška Dinamu. Danas je poseban dan za 'modre' navijače koji obilježavaju 16. godišnjicu povratka imena omiljenog kluba.

18' - Pokušaj Zagreba preko Gudelja, ali njegov udarac odlazi pokraj gola.

14' - Usprkos vremenskim uvjetima Dinamo se nametnuo od početka i pritišće domaćine.

10' - Idealna prilika za Fernandesa koji ne uspijeva zabiti. Sjajno je ovaj zicer obranio Zagrebov vratar Livaković.

9' - Igra se po blatnjavom i vododom natopljenom terenu gdje je zaista teško kombinirati. Zasad nismo vidjeli ozbiljnijih prilika niti na jednoj strani.

1' - Započela je utakmica.

Oko petstotinjak gledatelja okupilo se u Kranjčevićevoj. Travnjak je natopljen kišom i igračima će biti jako teško igrati u takvim uvjetima.

U dvoboju 22. kola Prve HNL u Zaprešiću su nogometaši Intera i RNK Splita odigrali 1-1 (1-0).

Inter i Split remizirali su u nemogućim uvjetima i posve izrovanom terenu u Zaprešiću po kojem je smisleni nogomet bio gotovo nemoguć, a teško da bi se i ragbijaši snašli.

Domaćini su poveli u 41. minuti pogotkom Andree Ottochiana, a u 84. minuti izjednačio je Ivan Pešić. Splićani su ostali četvrti na ljestvici s 33 boda, dok je Inter šesti s 23 boda.Vodi Rijeka s 46 bodova, ispred Dinama koji ima bod manje i kojeg čeka susret kod gradskog suparnika Zagreba u nedjelju popodne.

Pred 300 gledatelja na stadionu ŠRC Zaprešića sudio je Marić iz Daruvara.

Strijelci: 1-0 Ottochian (41), 1-1 Pešić (84).

Linker
17. svibanj 2024 10:12