Prihvaćen elaborat, za mjesec dana kreće prodaja dionica Hajduka!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. srpanj 2008. 19:42

Elaborat o preoblikovanju Hajduka jučer je bez primjedbi prihvatilo Povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Elaborat je predstavio predsjednik Mate Peroš, a prethodna su ga četiri mjeseca formulirali i definirali istaknuti ekonomski i pravni stručnjaci - ekonomski dio vodio je dr. Goran Marić, predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun te ugledni ekonomski stručnjak, a pravni uspješni odvjetnik Zlatko Mičin. Tako je Hajduk ušao u drugu fazu preoblikovanja iz sportske udruge u sportsko dioničko društvo.

Predviđeni temeljni kapital Hajduka iznosi 264 milijuna kuna, od čega će kroz početni temeljni kapital u vidu dionica tržištu biti ponuđeno 81,35 milijuna kuna. To znači da će tržištu biti ponuđeno 30% temeljnog kapitala kroz 162.070 dionica nominalne cijene od 500 kuna po dionici.

- U roku od 15 dana napravit će se prospekt za prodaju dionica budućeg SDD Hajduk, a nakon toga ulazimo u prvi od pet krugova prodaje dionica. Prvi krug trebao bi startati sredinom kolovoza - kazao je dopredsjednik Skupštine Hajduka Mirko Klarić koji je zajedno s članom Upravnog odbora mr. Markom Ivkošićem nazočio jučerašnjem sastanku Povjerenstva.

Već je dogovoreno da će prvi krug upisa dionica, u kojem Grad Split upisuje 2.000 dionica, trajati osam dana.

- Drugi krug u kojem pravo upisa ima 16.007 članova trajat će 15 dana i tu ćemo na raspolaganju imati 160.070 dionica. U trećem krugu ponovno pravo upisa imaju svi oni koji su upisali dionice u drugom krugu. Treći krug će trajati osam dana. Četvrti krug (15 do 30 dana) znači opći poziv na upis dionica svih građana ukoliko ostane raspoloživih dionica na tržištu. U petom krugu se, ako ostane dionica na dispoziciji, može tražbina pretvoriti u dionice, dok se izvan ovih pet krugova upisa događa dokapitalizacija u kojoj Republika Hrvatska pretvara svoj dug u temeljeni kapital SDD Hajduk - objasnio je Klarić.

Treba naglasiti da u projicirani temeljni kapital kluba, koji može u konačnici varirati u iznosu od 5%, ulazi dug Republici Hrvatskoj od 139 milijuna kuna. S obzirom na predviđene zakonske rokove, kada očekujete formiranje Skupštine dioničara SDD Hajduk?

- Sredina listopada ove godine je realni rok do kada bi se trebala formirati Skupština dioničara, odnosno dovršiti proces preoblikovanja sportske udruge u Sportsko dioničko društvo Hajduk - zaključio je Klarić. (jr)

Linker
26. travanj 2024 13:33