MOZAK MOMČADI

PRIORITET HRVATSKE Vatreni moraju zaustaviti Vasqueza, meksičkog Luku Modrića!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 20. lipanj 2014. 12:23

Meksikanci su u prva dva kola započinjali u formaciji 5-3-1-1, što znači da su se u sredini, s ‘desetkom’ Giovanijem Dos Santosom iza centarfora Oribea Peralte, tvorili u romb u čijem dnu je José Juan Vásquez, a na stranama Héctor Herrera i Andrés Guardado. Time su dobivali čovjeka više u sredini za držanje lopte i organiziranje napada.

Pokrivanje zone

Tajna dosadašnjeg meksičkog uspjeha i čiste mreže krije se u veznom redu koji je suprotno očekivanjima meksičkih medija složio izbornik Miguel Herrera. Nakon što mu je u završnici doigravanja domaćeg prvenstva otpao zadnji vezni iz kvalifikacija, Juan Carlos Medina, Herrera je isprobavao Salcida, Peńu i Vasqueza, a pobijedio je potonji, zadnji vezni Leona.

Vezni red je, kako ističe Record, “pokrivao svaku zonu terena, osvajao i čuvao loptu te kreirao ofenzivne akcije”, a ključan u tome bio je Vásquez, “pjetlić koji se pretvorio u hobotnicu, neumorni trkač koji ne gubi mirnoću i točno distribuira lopte”. Dokazuje to i statistika nakon prva dva kola: Vásquez je imao najviše točnih dodavanja (99) i drugi je po osvojenim loptama (8) u meksičkoj reprezentaciji, uz pretrčanih preko 20 km.

Herrera je skupio 83 točna dodavanja i najviše, 11 osvojenih lopti, a Guardado 57 pasova i šest osvijenih lopti. Treba naglasiti da Guardado nije klasični vezist, nego bočni igrač, no kao ljevak odlično se nadopunjuje na lijevoj strani s dešnjakom Layunom, koji igra ofenzivnog lijevog bočnog.

Record ističe i defenzivni učinak Dos Santosa, kojem je kao najmaštovitijem igraču glavni posao stvaranje prigoda, no i on je sudjelovao u fazi obrane, osvojio je šest lopti, kao i Guardado, a točnih je dodavanja imao manje (50) jer je kao drugi napadač više riskirao, pa i griješio...

Zadatak za Mandžukića

Uglavnom, kako će Hrvatska zaustaviti meksički romb? ‘Netko’ će morati ometati Vásquezovu distribuciju, Neymar to, dakako, nije radio, Eto’o još manje... Hoće li to biti Mandžukić ili naš ofenzivni vezni? Mandžo će, naime, morati ometati Rafu Márqueza, koji je prvi zadužen za iznošenje lopte iz zadnje linije, dakle, Niko Kovač će morati procijeniti hoće li mu taj posao najbolje odraditi Sammir, Kovačić ili Brozović. Nadalje, jasno je da će Herrera i Guardado pritiskati Rakitića i Modrića, a pokretljivi i nepredvidivi Dos Santos će vrebati u prostoru iza njihovih leđa, Lovren neće moći svaki put izlaziti na njega, a morat će naš lijevi stoper pokrivati i prostor iza leđa Pranjića. Naši će s formacijom 4-2-3-1 teoretski biti ‘dva na jedan’ na bokovima, ali ovisno tko se kome nametne u sredini. Našima će taktika biti iskoristiti prednost u visini i općenito lošiju igru Meksikanaca na centaršuteve, poglavito one iz dubine, koje znaju dati i Srna i Pranjić.

Vrebati centaršut

Meksikancima će cilj biti doći u situacije ‘1 na 1’ Aguilara s Pranjićem i Layuna sa Srnom. U potonjem slučaju Layun će napadati Srninu slabiju, lijevu nogu, a iza leđa će mu se iz sredine se ubacivati ljevak Guardado i vrebati centaršut za Peraltu i Dos Santosa koji vreba tzv. otpadne lopte.

Linker
28. rujan 2024 14:48