Mario Gomez
 Claudio Villa/Getty Images
TRAŽI SE DRUGI FINALIST

PROFESOR IVANKOVIĆ ANALIZIRA POLUFINALE 'Nijemcima fali napadač, to bi ih moglo koštati'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. srpanj 2016. 16:20

Poznati hrvatski trener Branko Ivanković trenutačno se nalazi u Ukrajini na pripremama s iranskim doprvakom Persepolisom, a prati i zbivanja na Euru. Ivanković je bio pomoćnik Miroslava Blaževića na SP u Francuskoj 1998. kad je Hrvatska osvojila brončanu medalju, a kao izbornik je odveo reprezentaciju Irana na SP u Njemačkoj 2006. godine.

Osvajao je naslove s Dinamom, bio je kineski prvak sa Shandong Lunengom, radio je u S. Arabiji i UAE. Nakon trenerskih početaka u Varteksu i Rijeci, proveo je i pola godine na klupi njemačkog prvoligaša Hannovera. Ivanković sa zanimanjem očekuje večerašnji polufinalni ogled svjetskog prvaka Njemačke i domaćina Francuske.

- To su reprezentacije koje su dosad najviše pokazale na Euru, imaju najstandardniju formu i sigurno su zaslužile igrati u polufinalu. Čak bih rekao da se ovdje radi o finalu prije finala - rekao je Ivanković.

Iako su Nijemci aktualni svjetski prvaci, ne djeluju previše uvjerljivo, pa iskusni strateg smatra da Francuzi tu mogu tražiti svoju priliku.

- Francuska ima momčad koja je kompletnija, bez obzira na to što je Njemačka prvak svijeta. No, od Brazila su prošle dvije godine i neke stvari su se promijenile, pa su danas Francuzi bolje izbalansirani nego Nijemci, stoga bih rekao da su u određenoj prednosti, barem ovako na papiru. Francuzi su mali bliži uspjehu, ali Nijemci su uvijek Nijemci. Pokazali su i protiv Talijana koliko su moćni, čvrsti i borbeni.

Dosta oslabljeni

Kao najveći problem Elfa Ivanković ističe pitanje napadača.

- Klose se oprostio od reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, nakon toga evidentan je problem napadača u Njemačkoj. S druge strane, Francuska ima na toj poziciji dvojicu vrlo dobrih igrača, Girouda i Griezmanna, i to je kvaliteta koja može presuditi pobjednika večerašnjeg dvoboja. Nijemcima već dulje vrijeme nedostaje napadač koji radi razliku.

Nijemci će danas biti oslabljeni i u obrani zbog neigranja kartoniranog stopera Matsa Hummelsa, isto tako će u veznom redu nedostajati ozlijeđeni Sami Khedira.

- Neigranje Hummelsa je veliki hendikep za njih, ne treba uopće raspravljati o njegovoj kvaliteti i značaju za reprezentaciju, on je vrlo važan igrač, uz Boatenga ključan u njemačkoj obrani i bit će ga teško nadoknaditi. Khedira je još jedan ključan igrač iz kralježnice momčadi, a Schweinsteiger je dugo bio odsutan i više nije u pravoj formi kao nekad. Nema ni napadača Gomeza, ali mislim da je neigranje Hummelsa i Khedire puno veći hendikep. Vjerojatno će u vrhu napada zaigrati Müller.

Joachim Löw je protiv Italije zaigrao s trojicom igrača u zadnjoj liniji, no Ivanković očekuje da će se danas vratiti igri s četvoricom u obrani.

- Tada se njemački izbornik prilagodio Italiji, a činjenica je da odlaskom Lahma Nijemci više nemaju klasične bekove, nego im na toj poziciji igraju stoperi ili vezni igrači. Francuzi pak u svim linijama imaju kvalitetu, od golmana do dva napadača koji su možda i najbolji napadački par ovog Eura.

Linker
19. svibanj 2024 15:02