Damir Krajac / CROPIX
TRAVANJ ZA ZABORAV

PROLJETNI KRAH Jasno je da Igor Tudor nema momčad za sljedeću sezonu!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. travanj 2014. 19:40

Razvodnio se i potrošio Hajduk. U posljednja četiri kola primili su Bijeli 10 pogodaka, izgubili dvije utakmica sa 1:4 i upisali samo jednu pobjedu, protiv Splita. Lokomotiva je stigla samo kao potvrda pada forme u završnici sezone. Tudor nije uspio zadržati igru, nije uspio u najvažnijem zadatku, a to je sprječavanje pada rezultata, dakako i igre. Ušao je i Tudorov Hajduk u seriju koju gledamo proteklih sezona, u seriju proljetne erozije koja je obilježila finiš prethodne četiri sezone u prvenstvu. Prošle godine Hajduk je natjecateljski motiv pronašao u Kupu, ali je prvenstvo imalo sličnu krivulju silazne putanje forme. Iste se stvari događaju Hajduku još od 2011. Sredinom ožujka gubi se motiv plasmana zbog osigurane Europe i svjedočimo velikom i razočaravajućem padu.

U ožujku 2011. Hajduk je još gajio nadu da će stići Dinamo, ali nakon poraza od Modrih u maksimirskom derbiju sve je krenulo naopako. Gubilo se od Varaždina 0:3 na gostovanju, od Karlovca 1:2 na Poljudu i kao epilog loše serije stigla je smjena trenera Vučevića kojeg su zamijenili Miše i Andrijašević. Godinu poslije Hajduk je ostao bez trenera Balakova krajem ožujka kada je Bugarin preuzeo Kaiserlautern. Nastavio je Mišo Krstičević umjesto Balakova i sezonu zaključio filtar-utakmicama koje su mu poslužile kao profiliranje momčadi za sljedeću sezonu. Hajduk je 2012. završio s četiri poraza u nizu, ali je ponovno osigurao Europu. Prošle je godine krajem travnja smijenjen Krstičević i promptno promoviran Tudor da bi se spasila sezona ulaskom u Europu. Smjeni je “kumovao” poraz od Rijeke na Poljudu (1:2), ali Bijeli se kroz prvenstvo ipak nisu domogli Europe. Uspjelo im je to osvajanjem Kupa i zato je završnica protekle sezone dobio pozitivnu ocjenu, ali ostala je činjenica da su Bijeli ponovno u prvenstvu imali negativnu zaključnu seriju. Što je ove godine bio razlog pada?

- Nakon poraza od Dinama na Poljudu (0:2) prije mjesec dana Hajduk se ispuhao. Do tada su Bijeli imali tenziju kakve-takve borbe za naslov prvaka. Imali su makar tanašnu nadu da bi mogli ugroziti Modre. Ali, taj poraz “ubio” je voljni moment i momčad se počela rasipati. Nakon Dinama stigla je samo kratka utjeha s pobjedom protiv Zadra, a nakon toga se slika ponovno “razbistrila” na Kantridi. Hajduk je od borbe za prvaka pao na treće mjesto i već je nakon poraza u Rijeci bilo jasno da su Bijeli već odigrali svoje najbolje utakmice ove sezone.

- Bile su najčešći razlog nedavnih poraza, ali i izgubljenih bodova. U Rijeci je “pocrvenio” Maloča i nakon toga raspao se Hajduk. S Lokomotivom je crveni karton dobio Andrijašević i Bijeli su od vodstva 2:0 došli u situaciju spašavanja jednog boda. Protiv Dragovoljca su “plivali” vezni red i obrana, a “eksperimentalni” napad s Abduholikovom na čelu nije uspijevao ozbiljnije zaprijetiti posljednjoj momčadi lige.

- Posljednji, ali ne i najmanje važan razlog. Sušić je proigrao nakon dva i pol mjeseca proljeća, a Kouassi ni tada. Kalinić je dva mjeseca liječio ozljedu lakta i stanka je ostavila duboki trag. Najbolji stoperski par lige, kako se često tituliraju Maloča i Milović, odigrali su najslabije utakmice s Rijekom i Dragovoljcem. Andrijašević je u nekoliko početnih utakmica proljeća dao naslutiti kako bi se mogao vratiti u nekadašnja velika izdanja, ali vrijeme je pokazalo da nema kontinuitet igara koje su ga nekoć promovirale u veliku nadu Hajduka.

Tudorov je Hajduk sedam mjeseci sezone držao jaku natjecateljsku tenziju, igrali su Bijeli u snažnom ritmu agresivno pritišćući protivnike na njihovoj polovici. Danas toga više nema, Hajduk je izgubio taj ritam, nema više prepoznatljive agresije ni želje. Ugasili su se Bijeli na kraju sezone i Tudor iz svega također može izvući pouku za novu sezonu. Jer, za razliku od mnogih prethodnika Tudor ima privilegij ostati na klupi Bijelih. Europski plasman je Hajduk osigurao i to je jasan plus, ali također je jasno da Bijeli nemaju momčad za sljedeću sezonu.

Andrijaševiću novčana kazna

Trener Igor Tudor najavio je nakon susreta s Lokomotivom da će Franko Andrijašević, koji je u tom dvoboju zaradio crveni karton prekršajem na 40 metara od svojih vrata, dobiti klupsku kaznu. Kakva će kazna stići Andrijaševića još uvijek nije objavljeno na Poljudu, ali postoje naznake da će sankcija biti financijske naravi. Andrijašević u svakom slučaju preskače dvoboj s Belupom u subotu u Koprivnici.

Linker
19. svibanj 2024 05:44