Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
BEZ SUDAČKOG POGURANCA

PROMJENE U HRVATSKOM NOGOMETU?! 'Otkad sam ja na čelu, nema namjernih pogrešaka! Nitko nije privilegiran! Ni Hajduk, ni Dinamo, ni Osijek, Rijeka..'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. ožujak 2018. 16:17

Dinamo u dvije utakmice zaredom ima isključenog igrača. Lokomotivi se protiv njega sviraju dva kaznena udarca, i dok je u tom susretu sve bilo OK s dijeljenjem pravde Marka Matoca, na Rujevici su Modri oštećeni, barem za taj jedan jedanaesterac…

U subotu su učestali komentari u stilu: “Evo promjena u hrvatskom nogometu, Dinamu se sudi 50:50, ili čak lagano u korist protivnika, to baš, pogotovo ovo drugo, nismo često viđali. “ Isti dan Hajduk zabije pobjednički gol u 96. minuti. U okviru pravila i duha igre, ali ni to nije učestala pojava. Zbiva li se zbilja nešto novo, je li riječ o svježim vjetrovima iz HNS-a pitali smo Antu Kulušića, predsjednika Komisije za suce.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

- Zadovoljan sam suđenjem, a te upadice ne bih komentirao. Što bih komentirao? To što je isključen igrač koji je trebao dobiti crveni karton? Ili što je sviran penal koji je bio? Kamo idemo ako ćemo iz toga raditi priče - bila mu je prva reakcija, da bi dodao:

- Nisu novi vjetrovi, uvijek su isti vjetrovi, suci sude ono što vide, a i oni su ljudi, mogu pogriješiti. Ništa drugo. Ne slažem se s konstatacijom da je Dinamo u ova kola imao suđenje koje mu nije bilo na ruku jer to znači da je ranije uvijek imao suđenje koje mu je bilo na ruku, a to nije istina. Kad se i dogode pogreške, najvažnije je da nisu namjerne. Otkad sam ja predsjednik, namjernih grešaka nije bilo.

Nije nikakva tajna da veliki klubovi u mnogim ligama imaju poneki postotak suđenja na svojoj strani, kad se sagleda cijela sezona, u određenim utakmicama i daleko više, dovoljno je “staviti na stol” dijeljenje pravde na susretima Reala, Barcelone, Juventusa, Bayerna… Iako se i njima dogodi da budu zakinuti, daleko su češće privilegirani.

Ništa se ne događa

Želite reći da u Hrvatskoj nema privilegiranih?

- Ne zanima me što se događa na utakmicama Reala i Barcelone, nastojim da suđenje bude maksimalno objektivno, koliko je god to moguće. Suci su samo ljudi od krvi i mesa. Kako igrači promaše šansu, tako i arbitri mogu donijeti pogrešnu odluku, ali najvažnije je da to nije zlonamjerno. Ne slažem se s teorijom da je bilo tko privilegiran, bilo je grešaka i u korist i na štetu, i Hajduka, i Dinama, i Osijeka, i Rijeke. To je sastavni dio. Ništa se ne događa.

Kako zapravo doživljavate opaske da Dinamo gubi utjecaj na suce? Je li to točno?

- Ja ne znam da je Dinamo ikad imao utjecaj na suce. To trebate pitati one koji tako govore, da oni kažu o čemu pričaju.

Na utakmici Rijeka - Dinamo bilo je puno situacija za analizirati, sudio je Damir Batinić.

- U ponedjeljak će Komisija za suce dati svoju ocjenu protekla četiri kola. U priopćenju ćemo se referirati i na pojedine pogreške sudaca. Kazat ću tek sljedeće: da je utakmicu Rijeka - Dinamo sudio neki strani sudac, rekli bi da je to vrhunsko suđenje. Sad, je li bio kazneni udarac za Dinamo, je li pogriješio? Jedna pogreška od 20 krucijalnih situacija na utakmici je moguća.

Hoće li ustrajati da se skrate sudačke liste?

- Normalno da suci, kako bi sudili kvalitetno, moraju imati veći broj nastupa. Napravit ćemo sve da do kraja prvenstva međunarodni suci sude barem 50 posto utakmica. Nadam se da ćemo uspjeti. Neka najbolji sude najviše, to je jedino ispravno. Niti kuhar neće napraviti dobar ručak ako kuha samo jednom mjesečno.

Linker
06. svibanj 2024 00:17