Skijaški trkači i njihovi treneri s članicom MOO-a iz Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović

Mladi zimski olimpijci kao najava novih hrvatskih skijaških uzdanica

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE MLADIH GANGWON 2024.
Piše: promoObjavljeno: 09. veljača 2024. 16:43

Četvrto izdanje Zimskih olimpijskih igara mladih (ZOIM), završeno početkom ovog mjeseca u Gangwonu, potvrdilo je svrsishodnost tog MOO-ova natjecanja u misiji stvaranja budućih zimskih olimpijaca. Nakon Innsbrucka 2012., Lillehammera 2016. i Lausanne 2020., prve Zimske olimpijske igre mladih na azijskom tlu održane su na 12 destinacija u južnokorejskoj regiji Gangwon, a uključivale su i sedam borilišta korištenih na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine. A da je to bio još jedan istinski praznik mladosti i sporta, potvrdit će i brojke… Na ZOIM-u je nastupio 1801 sportaš i sportašica (od 15 do 18 godina) iz 78 nacionalnih olimpijskih odbora; za uspješnost Igara domaćin je angažirao čak 1984 volontera.

image

Stjegonoše na otvaranju Igara bili su biatlonka Ema Sobol i alpski skijaš Ziggy Vrdoljak

Hoo

Hrvatsku je u tri sporta predstavljalo devet natjecatelja: Ziggy Vrdoljak (alpsko skijanje), Ema Sobol, Filip Crnić, Leona Pelko i Matija Naglić (biatlon) te Chiara Gašparac, Matija Štimac, Nives Barićevac i Boris Štefančić (skijaško trčanje). Najupečatljivije nastupe ostvario je 16-godišnji Ziggy Vrdoljak, član zagrebačkog HSK Žuti mačak. On je zaslužan i za najbolji rezultat od svih hrvatskih predstavnika na ZOIM-u - respekta vrijedno 12. mjesto u slalomu u konkurenciji 78 skijaša (samo polovica od onih koji su startali u utrku, završila je obje vožnje). U drugim je disciplinama ostao nedorečen ili nedovoljno iskusan, a posebno može žaliti za drugom vožnjom alpske kombinacije koju nije uspio završiti zbog pogreške blizu ciljne ravnine. U veleslalomu je bio 21. od ukupno 79 skijaša, u superveleslalomu 29., ali i takvi rezultatski dometi itekako su vrijedni za stjecanje iskustva.

Od biatlonaca, svakako su za izdvojiti Filip Crnić i Ema Sobol - njihovo 17. mjesto u mješovitoj štafeti, ali i Filipovo 18. od 100 natjecatelja na 12,5 km te Emino 36. (od 95 biatlonki) u sprintu na 6 km - obećavajući su rezultati za hrvatski biatlon. Pridodamo li im i još neke mlađe snage, poput sjajnog Matije Legovića, koji je tek dva mjeseca uoči ZOIM-a ušao u punoljetnost, novi biatlonski naraštaj uistinu ima odlične perspektive. Jedino su nam skijaški trkači ostali u donjem domu redoslijeda po svim disciplinama, ali za takav epilog dobrim dijelom je kriva i vrlo jaka konkurencija…

image

Mladi skijaš Ziggy Vrdoljak bio je najuspješniji hrvatski predstavnik na ZOIM-u

obiteljska arhiva

Dakle, ni četvrto izdanje ZOIM-a nije donijelo hrvatskom sportu uspon na pobjedničko postolje. No, potvrdilo je najave da bi se u skoroj budućnosti još poneki skijaški adut iz „države bez ijednog pravog skijališta“ - mogao umiješati među svjetsku skijašku elitu.

Ziggy Vrdoljak je novi sportski izdanak obiteljske radionice „a la Croatia“, duboko vjerujemo - i buduća skijaška uzdanica države u kojoj se i padanje snijega posljednjih godina pretvorilo u sferu slučajnosti, nevjerice ili čak - incidenta… Ruku na srce, i unatoč tome, potajno smo priželjkivali ulazak u društvo nacija koje su u Gangwonu osvojile barem jednu medalju (ukupno je 30 država), što bi značilo i ulazak u egzotično društvo - Brazila, Tajlanda, Turske i Tunisa, čiji su predstavnici prvi put stigli do postolja na Zimskim olimpijskim igrama za mlade.

- Ovo su Igre koje rastu sa svakim novim izdanjem, od Innsbrucka 2012. do Gangwona 2024. godine gotovo se udvostručio broj sudionika. Zato je od neprocjenjive važnosti i sam nastup hrvatskih mladih sportaša na ovom višesportskom olimpijskom spektaklu. Vjerujem da je većina njih ostvarila rezultate za nove iskorake u svojim tek započetim karijerama, kao što se to dogodilo i brojnim njihovim prethodnicima koji su se - nakon stečenog statusa mladih zimskih olimpijaca - pretvarali u hrvatske uzdanice za najelitniju međunarodnu konkurenciju - kazao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.

image

Hrvatsku zastavu na svečanosti zatvaranja Igara nosili su skijaški trkači Chiara Gašparac i Matija Štimac

Hoo

Italija je završila nastup na Igrama s najviše zlata u ukupnom redoslijedu (11), što je pojačalo talijanske apetite za vrijeme kada će još veći zimski spektakl stići na Apenine. Drugim riječima - za uspješan sportski nastup i starijih aduta na Zimskim olimpijskim igrama u Milanu i Cortini d‘Ampezzo 2026. godine, čemu se i mi - vrlo utemeljeno - smijemo nadati.

Sljedeći MOO-ov olimpijski događaj mladih bit će ljetne igre 2026., a domaćin je senegalski Dakar. Nakon južnokorejskog „zimskog posta“, to će biti prilika i da se mladi hrvatski olimpijci vrate dobroj staroj navici uspona na pobjednička postolja.

Linker
05. ožujak 2024 14:16