Marijan Vlak
 REUTERS/Daniel Raunig / REUTERS
OTVORENO ZA SN

PROŠAO TISUĆE KILOMETARA U LOVU NA POJAČANJA, A SADA JE STIGAO S IZVJEŠTAJEM Dinamov sportski direktor progovorio o stvari koja muči navijače

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. ožujak 2018. 00:47

Marijan Vlak je u Zagrebu. Barem je bio jučer. Razgovori, sastanci, izvijestio je ljude u klubu o onome što je vidio na utakmicama koje je gledao. Rijetko je u Maksimiru, puno više na putu, Dinamov sportski direktor skautira i zapisuje, Dinamo na ljeto definitivno očekuje jačanje momčadi.

- Puno putujem, ali to je jedini način da budemo u korak s konkurencijom. Nakupi se tu dosta kilometara i utakmica, ali navikao sam. Kao što znate, bio sam u Južnoj Americi gdje sam gledao neke igrače, vratio se u Zagreb pa gledao reprezentacije po Europi. Pratimo igrače svuda, pa i u Europi i u našem okruženju - rekao je Vlak i odmah spustio rampu na sljedeće pitanje.

- Znam da vas zanima, ali pravila posla se znaju. Imena ćemo zadržati za sebe dok i ako bude nešto konkretno!

Neke smo osigurali

U redu. A možemo li barem znati na kojim je pozicijama fokus, čuli smo da gledate sve pozicije, osim golmana, da bi moglo na ljeto biti prometno?

- Neke igrače smo već osigurali za ljeto, neki bi od aktualnog kadra mogli otići pa će sve to kreirati listu dolazaka i njihove pozicije.

Znamo za Šunjića i Menala kao sigurne akvizicije, a je li na toj listi i Iranac Moharrami. Koliko smo čuli, to je, praktično, siguran transfer?

- Kad bih demantirao ili potvrdio svako ime koje se dovodi u vezu s Dinamom, ne bih imao vremena za bilo što drugo. Pričekajte ljetni prijelazni rok pa ćemo vidjeti.

Kakve su želje za ljeto? Gleda li Dinamo iskusne igrače koji bi odmah trebali biti pojačanja, ili mlađe, talentirane, koji bi trebali biti dugoročnije rješenje?

- Nema pravila. Kamo sreće da naiđemo na nekog mladog i jeftinog, a opet dovoljno iskusnog da odmah bude pojačanje za prvu momčad. Ali takvoga je jako teško pronaći. Sve uzimamo u obzir, važemo, procjenjujemo i reagiramo po potrebi.

Zar u HNL-u nema dovoljno zanimljivih igrača za Dinamo, treba li pojačanja tražiti po čitavom svijetu, gdje veliki klubovi već odavno imaju svoje skaute? Nisu li u Dinamu uvijek bili najbolji bili domaći i igrači iz regije?

- Ima u HNL-u zanimljivih igrača, ali ne bih o konkretnim imenima, jer čim se pojavi Dinamo kao zainteresirana stranka, cijena ode u nebo. Inače, cijela nogometna Europa ima svoje ljude i skaute u Južnoj Americi i ne vidim ništa loše u tome da i Dinamo tamo traži svoju šansu. Slažem se da se igrači iz regije brže adaptiraju pa to onda izgleda kao da su bolje kupovine, ali ne mogu reći da nismo imali uspjeha u Južnoj Americi. Evo, najsvježiji primjer je Sigali koji je ostavio jako dobar dojam u Dinamu.

Žalostan zbog More

Koliko nova situacija s Nikolom Morom, teška ozljeda koja ga na dulje vremena miče s travnjaka, utječe na ljetni prijelazni rok. Hoće li sad Dinamo na tržištu tražiti i zamjenu za njega?

- Jako mi je žao što se to dogodilo, jer je Moro u ovoj sezoni pokazao ono što smo o njemu pričali sve ove godine. Postao je standardan prvotimac za kojeg smo imali konkretne ponude. No, poznavajući njegov karakter, mislim da će se nakon ozljede vratiti jači. Što se zamjena tiče, dolazi nam Šunjić koji je kapetan U-21 reprezentacije, stiže i Menalo. Dobro, on nije ta pozicija, ali imamo dovoljno igrača da pokrijemo Mora. Ipak, ako se otvori prilika brzo ćemo reagirati.

Zagreb, 270318
Stadion Velika Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, susret izmedju Hrvatske i Moldove.
Na fotografiji: Nikola Moro.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
Nikola Moro

Kakvi su zahtjevi Nikole Jurčevića, ima li novi trener neke želje za nadolazeći prijelazni rok?

- Redovito se konzultiramo, gotovo svakodnevno. Jurčević još skenira situaciju, siguran sam kako će uskoro imati jasniju sliku i određene zahtjeve prema upravi kluba. Tada ćemo svi skupa sjesti za stol i dogovoriti se kakvi će nam biti potezi na tržištu.

Tko će otići na ljeto iz Maksimira? Imena su uvijek ista u izlogu, Ćorić, Benković, Soudani, sad i Sosa, Livaković... Kako će se Dinamo postaviti po tom pitanju, tko može, a tko ne može otići?

- U situaciji kada su nam izlazni transferi jedini način da održavamo visoku razinu organizacije kluba i rezultata, a u svakom prijelaznom roku smo privlačna meta za bogate kupce sa zapada. Međutim, to ne znači da smo u situaciji kada moramo prodavati “pod mus”, imamo svoje zahtjeve ispod kojih nećemo ići.

Bit ćemo zadovoljni

Dojam je da lanjski ljetni prijelazni rok nije bio toliko uspješan, iako su najave bile optimistične. Stigli su samo Lecjaks i Doumbia, koji dosad nisu impresionirali?

- Ne bih ulazio u polemike, ali ne smatram kako su Lecjaks i Doumbia loš prijelazni rok. Imam svoje argumente za taj zaključak. To je u Dinamu uvijek tako. Kada dovedete mlade, onda nam spočitavaju da nema iskustva. Ova dvojica konkretno imaju velik broj utakmica na najvišim razinama. Mislim da Lecjaks ima velike zasluge što je naše dijete, Sosa, isplivao u ovoj sezoni i pokazao neslućeni potencijal. Isto tako, nijedan igrač nije došao u Dinamo ni otišao iz njega bez dogovora s glavnim trenerom, oni su, treneri, ti čije se mišljenje uzimalo u obzir i zapravo obvezalo sportski sektor. Kao što sam rekao, ljetni prijelazni rok ovisi o puno faktora, ali mi smo ozbiljan klub koji već nekoliko mjeseci radi na tome i siguran sam kako ćemo svi skupa biti zadovoljni rosterom koji na ljeto otvara sljedeću sezonu.

Linker
21. travanj 2024 04:05