NE ŽELI U HNL

Prosinečki: 'Mamić je izjavom o Kovaču pokvario atmosferu oko reprezentacije'

'Ne želim raditi u hrvatskom nogometu, tu je za mene skučen prostor, Ne samo za mene, već i za ostale trenere'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. veljača 2014. 13:42

Robert Prosinečki u Zagrebu uživa u obiteljskom životu. Nakon što je otišao iz Kayserispora stigle su neke ponude, ali Veliki Žuti nikuda ne žuri. Ima vremena za novi angažman, najvažnije za svakog trenera jest činjenica da je tražen, a on se na to ne može požaliti. Međutim, želi odvagati svaku ponudu, vidjeti što je najbolje, koja je opcija idealna za nastavak trenerske karijere. S Velikim Žutim razgovarali smo u jednom kafiću na zagrebačkom kvartu Knežiji.

Kad ćete se opet prihvatiti trenerskog posla, ima li što na vidiku?

- Sigurno jest da se i dalje želim baviti trenerskim poslom. Imam planove, ali u ovom trenutku nemam ništa konkretno. Ponuda je bilo, ali ja ih nisam želio prihvatiti. To je to. Čekam nešto što će doći.

Zašto ste odbili ponudu Splita?

- Sve pozitivno oko Splita. Na Parku mladeži žive ljudi koji imaju ambicije, ulažu u njih jako puno, za mene su veliko pozitivno iznenađenje. Razvoj njihovog kluba od nižih do Prve HNL bio je sjajan, a postali su konkurentni najboljima u Hrvatskoj. To je za skinuti šešir. Split koji vode braća Žužul radi jako dobro, žele biti sve bolji i bolji. Međutim, moji trenerski prioriteti su rad u inozemstvu. Ja i Split? Bilo je nekih naznaka, ali više prije mog preuzimanja Kayerispora nego sada.

Je l istina da vam je Slaven Žužul nudio 300.000 eura godišnje za preuzimnje klupe Splita?

- O novcima nismo uopće razgovarali. Niti onda u prvoj rundi razgovora, niti kod ovih najnovijih. O tome zaista nemam pojma, to su očigledno neke medijske špekulacije.

Zašto ne želite raditi u HNL-u?

- Iskreno, ne vidim se u HNL-u, ne vidim da bih ovdje mogao nešto ozbiljno raditi.

Sad ste maloprije pohvalili Split?

- Jesam, stojim iza toga, ali bilo bi mi vrlo teško raditi u Hrvatskoj. Osim želje da u inozemstvu ostvarim trenersku karijeru, mislim da se kod nas mora promijeniti mnogo stvari da bih me zaintrigirao posao. Sve bi trebalo biti na višoj razini.

Što je to 'sve’?

- Ma, ima sto razloga, sad bi trebalo mnogo vremena za objašnjavati. Novac tu uopće nije bitan. Problemi kreću od infrastrukture nadalje. Zaustavimo se na tome da me zanima rad u inozemstvu, to je moja odluka. Jednostvno, ne želim raditi u hrvatskom nogometu, tu je za mene skučen prostor, Ne samo za mene, već i za ostale trenere. Vani mogu mnogo bolje raditi, napraviti jači posao.

Kako ste doživjeli najnovij istup Zdravka Mamića koji je okrznuo izbornika Niku Kovača, ali isto tako je spomenuo i vas među onima koji ne žele raditi u Hrvatskoj?

- Zdravko Mamić ima cijeli hrvatski nogomet. On je apsolutni vladar. To nije samo moje mišljenje, o tome se cijelo vrijeme piše u medijima. To je evidentno tako. Je li to loše i koliko? Nemam pojma. Ali sigurno da nije dobro. On je ovom svojom izjavom o Niki Kovači pokvario cijelu atmosferu oko hrvatske reprezentacije! Napravio je jedan veliki pritisak, a stvarno mi nije jasno zbog čega. Zbog moralne vertikale ili linije? Takva izjava je ogromna tenzija za cijelu nacionalnu vrstu. Pogotovo za izbornika Niku Kovača!

Špekulira se kako je Mamić dao tu izjavu jer Niko Kovač na popisu od 27 igrača nije stavio niti jednog Dinamovca?

- Ne ulazim u to.

Ima li netko od Modrih igrača mjesto u reprezentaciji?

- Možda ima. Ali niti u jednoj varijanti nitko ne može igrati. Ne mogu se stvari raditi na silu. Gledajte, možda ima mjesta za nekog uz Dinama na popisu 27, možda među 23 a bogme i možda među 18. Vjerojatno ima. No, ponavljam, nitko ne može igrati i - zdravo! Trebaju igrati oni koji su najbolji. Ovo je najbolje što imamo i ti igrači trebaju igrati...

Linker
10. svibanj 2024 22:59