REUTERS/Dado Ruvic
'BOSANSKA TRAGEDIJA'

PROSINEČKI ZA SN O VELIKOM RAZOČARANJU PROTIV GRKA I PORAZU VATRENIH 'Nisu Mađari ništa ekstra, ali svi žele skalp Hrvatske koja nije bila na razini'

ROBERT PROSINEČKI ZA SN Izbornik Bosne i Hercegovine razočaran je nakon što je njegova reprezentacija propustila dva pogotka prednosti u Zenici
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. ožujak 2019. 21:08

Trebala je to biti bosanska nogometna bajka. Reprezentacija BiH krenula je na Grke u Zenici, u sklopu 2. kola kvalifikacijske skupine J, poput nezaustavljivog tenka. Rušili su sve pred sobom, nakon 15 minuta već je bilo 2:0 za nacionalnu vrstu koju vodi Robert Prosinečki.

Na Bilinom polju vladalo je pravo ludilo, domaćini su se poigravali, baš onako, možemo kazati ‘španali’. Na pomolu je bila prava ‘grčka tragedija’. Nakon tog početnog vodstva imali su domaćini još prilika, a Grci nisu znali gdje su, izbijali su lopte na sve strane, mahali rukama jedni prema drugima, gledali se, pričali, nisu znali što ih je snašlo.

Uostalom, koliko su bili zbunjeni najbolje pokazuje detalj prije pogotka Miralema Pjanića iz slobodnog udarca. Nisu niti postavili živi zid!? Jednom od najboljih izvođača slobodnjaka dali su opaliti po golu bez prepreke...

Odigrali vrhunski

Međutim, na koncu se grčka tragedija pretvorila u - bosansku tragediju. Nakon što su više od sat vremena dominirali i sve kontrolirali, reprezentativici BiH su primili pogodak iz kaznenog udarca, odmah nakon toga je isključen mozak momčadi Miralem Pjanić i sve je otišlo niz rijeku... Završilo je 2:2, Grci su pred kraj s igračem više uspjeli izjednačiti.

Jučer negdje oko podneva javio nam se Robert Prosinečki.

- Još sam vruć! Prespavao nam noć, ali još uvijek sam vruć... Analizirat ću utakmicu kasnije. Događaju se takve utakmice, događaju se u nogometu i zato je i toliko zanimljiv. Bila je to zaista zanimljiva kvalifikacijska noć. Švicarska je u posljednjih deset minuta ispustila vodstvo od 3:0, Norvežani su vodili protiv Švedske 2:0, Šveđani su preokrenuli na 3:2, pa onda u zadnjoj sekundi primili pogodak za 3:3 - kazao nam je na početku Prosinečki.

Priča kako je pad počeo onog trenutka u drugom poluvremenu kad je Miralem Pjanić isključen.

- Igrati s čovjekom manje bio nam je veliki problem. Grci su posljednjih dvadeset minuta dominirali, na kraju i izjednačili. Prvo smo primili pogodak iz penala, odmah je uslijedio taj crveni karton. Tada je bilo teško. Međutim, ne mogu pobjeći od dojma da smo sat vremena igrali vrhunski nogomet. Stvarno smo bili puno bolji. Dali smo dva pogotka, imali smo još neke prilike. Da smo zabili treći pogodak, vjerojatno bismo završili priču. Ali vidite, nismo, u nogometu se događaju razne priče, takva je bila i ova naša.

Pitali smo ga je li tih sat i nešto u kojima je BiH briljirala bila najbolja prezentacija te vrste otkako je on izbornik.

- Teško mi je to sada kazati. Kad završi 2:2, kad nismo pobijedili, onda ne možeš o tome pričati. Utakmica ne traje sat vremena, nego devedeset minuta i još sudački dodatak. Zato je teško kazati je li to bila naša najbolja utakmica. Sigurno je da smo jedno razdoblje odigrali onako ‘atomski’, stvarno dobro. U svim aspektima igre. Od organizacije, preko obrane, veze, napada... Sve je bilo dobro.

Rekli smo Prosinečkom kako je izgledalo da su Grci ‘mrtvi’, izbijali su lopte od straha bez ikakvog plana, panično, kaotično.

- Da, zato smo vodili sa 2:0, zato smo bili moćni, zato smo imali još prilika. Da smo uspjeli zabiti taj treći pogodak, tko zna koliko bi na kraju završilo za nas. Međutim, jedan pogodak je sve okrenuo na grčku stranu. Nama je ipak najveći problem bio isključenje Pjanića, koji je držao utakmicu, držao ritam, koji je jedan od najboljih veznih igrača na svijetu. Nakon toga smo pali...

Isključenje Pjanića je i problem za sljedeće utakmice, prvo onu s Finskom, a tko zna, možda i s Italijom?

- Ne znam s koliko će utakmica Pjanić biti kažnjen. Volio bih da dobije samo jednu utakmicu kazne. Po snimkama koje sam vidio, onaj start nije bio za izravni crveni karton. Pjanić je prvo došao do lopte, nije pokazao namjeru prekršaja. Zato se nadam da će biti kažnjen samo s jednom utakmicom, dakle, ne bismo ga imali protiv Finske u gostima. Bit će vrlo nezgodna situacija ako neće moći niti protiv Italije.

Kada smo popričali o sucu Makkelieju iz Nizozemske, Prosinečki je kazao...

- Nekako je išao na njihov mlin, ali dobro, to je tako. Mi sada imamo tri mjeseca do sljedeće utakmice, krajem svibnja manje-više svima završavaju prvenstva, onda ću imati na raspolaganju duže razdoblje s igračima. Tako ćemo moći više biti zajedno, moći će se osvježiti momčad, jer nas čekaju vrlo teške utakmice.

Naravno, pitali smo Prosinečkog i za njegov pogled na poraz Vatrenih u Budimpešti.

- Gledao sam utakmicu. No, nisam radio neke analize, nisam imao vremena, imao sam mnogo posla oko svoje utakmice. Događa se da ne uđeš maksimalno u utakmicu, a isto tako je jasno da svi sada s posebnim motivom jurišaju na viceprvaka svijeta, svi žele hrvatski skalp. Jednostavno, u utakmici moraš biti na sto posto kako bi pobijedio bilo koga. A kamoli Mađare...

Pitamo ga kako vidi tu Mađarsku koja nas je pobijedila?

- Nisu Mađari ništa posebno, ništa ekstra, ali su motorikom, agresijom, trkom i borbenošću van svih mogućnosti na kraju napravili pothvat. Hrvatska nije bila na pravoj razini, a čim malo nisi na najvišoj razini, onda ulaziš u probleme s bilo kojom reprezentacijom - zaključio je Prosinečki.

Rezultati by SofaScore

Linker
07. svibanj 2024 01:20