CROPIX
BRONČANI IZ FRANCUSKE

PROSLAVLJENI VATRENI ZA SN: OTKRIO RECEPT ZA POBJEDU PROTIV ŠPANJOLSKE I PORUČIO 'Ono što nam se dogodilo u Elcheu nikako se ne može ponoviti'

ROBERT JARNI Izbornik U-20 reprezentacije igrao je za Betis, Real Madrid i Las Palmas, a na terenu se nerijetko znao susresti s aktualnim izbornikom Španjolske
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. studeni 2018. 16:37

U Maksimir nam dolazi Španjolska. Ona koja nas je tako teško porazila u Elcheu sa 6:0. Ako netko dobro poznaje tu reprezentaciju, onda je to svakako Robert Jarni, proslavljeni hrvatski reprezentativac, osvajač bronce sa SP-a u Francuskoj ‘98. Jarni je za Vatrene odigrao 81 utakmicu, prvu protiv Rumunjske 22.12. 1990. na Kantridi, a posljednju protiv Ekvadora na SP-u u Japanu i Koreji 2002. godine. Igrao je Jarni za Bari, Torino i Juventus, vrhunac karijere bio mu je baš u Španjolskoj, gdje je odijevao dres Betisa, Real Madrida i Las Palmasa.

Pritisak javnosti

Današnji izbornik U-20 nacionalne vrste Hrvatske prije sudara sa Španjolcima kaže:

- Izbornik im je novi, Luis Enrique koji je promijenio neke igrače. Napokon je pristao, vjerojatno pod pritiskom javnosti, pozvao Jordija Albu koji posljednje vrijeme igra jako dobro. Svi znamo španjolski stil igre, igraju od noge do noge, imaju ogromno strpljenje, tehnički su zaista iznimno moćni, to smo itekako dobro mogli vidjeti u Elcheu. Protiv Španjolske uvijek moraš biti maksimalno agresivan, ne smije im se dati mnogo vremena za razmišljati. Bilo koja reprezentacija svijeta može imati ogromnih problema s Furijom. Zapravo, o njima se ne treba mnogo govoriti, o njima se uglavnom sve zna - kaže Jarni, te dodaje:

Cropix

- Španjolska je država u kojoj se igra nogomet “za pogodak više”. Tamo se ne igra kao, recimo, u Italiji na način da se primi što manje pogodaka. Ili da se ne primi ni jedan. Iz tog razloga su španjolski igrači toliko razigrani, zato su dobri strijelci. Uvijek se trude svim silama kako bi postigli pogodak više. Takva im je koncepcija igre, teže napadačkom nogometu, mislim da je za nogometaša Španjolska idealna zemlja.

Neće se ponoviti

Kad smo ga pitali može li se Hrvatskoj ponoviti nešto slično kao u Elcheu, decidirano je odgovorio:

- Mislim da ne! Zapravo sigurno ne. Definitivno se tako nešto više ne može dogoditi. Naši igrači su svjesni što se tamo dogodilo. Makar, svi znamo da smo mi u Elcheu odigrali dobro prvih dvadeset minuta, imali smo dvije fine prilike. Da smo poveli 1:0, možda bi priča bila posve drukčija. Ali zaboravimo tu priču iz Elchea, ona se nikako ne može ponoviti.

Robert Jarni itekako dobro poznaje izbornika Furije Luisa Enriquea, čovjeka koji je trenirao Romu, Celtu i Barcelonu. A koji je kao igrač bio autor “svetogrđa” - iz Real Madrida prešao je u Barcelonu.

- Igrao sam protiv Luisa Enriquea kad je on otišao u Barcelonu, ja sam igrao za Real, a prije toga smo se susretali i kad sam igrao za Betis. Kakav je Enrique kao trener? Teško ga je podrobno analizirati, ali mogu kazati da je malo “svoj”. Ima neke ideje koje pod svaku cijenu želi provesti u djelo. Ne bih rekao da je tvrdoglav, ali voli ići glavom kroza zid. Kad želi nešto ostvariti, na tom putu ruši sve prepreke. Na bilo koji način. Sad, koliko je to dobro, a koliko nije, pokazat će vrijeme.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Spain v England - Estadio Benito Villamarin, Seville, Spain - October 15, 2018  Spain coach Luis Enrique gestures during the match   Action Images via Reuters/Carl Recine
Reuters/Carl Recine / Action Images via Reuters
Enrique

Ne zanimaju ga prepreke

Kakav je odnos Enriquea prema igračima? Je li strog, nepopustljiv ili ipak gaji nekakav prijateljski odnos?

- To zaista ne znam. Niti s jednim igračem kojeg je on vodio u svojoj trenerskoj karijeri nisam pričao o tome. Ali ponavljam, pouzdano znam da svoj naum o igri želi sprovesti u djelo na bilo koji način i ne zanima ga hoće li u tome naići na prepreku koja je tvrda kao zid.

Španjolska reprezentacija promijenila je izbornika tek dva dana prije svog prvog okršaja na Svjetskom prvenstvu, a dotadašnji strateg Julen Lopetegui otpušten je zbog objave da će nakon SP-a postati trener Real Madrida. Furija je tako ekspresno morala naći zamjenu za Lopeteguija, a kao brzopotezno rješenje odabran je dotadašnji sportski direktor Fernando Hierro. Na neki način to je bio skandal.

Kako ga je doživio Jarni? Je li mogao očekivati da će se to dogoditi jednoj takvoj moćnoj reprezentaciji kakva je Furija? Je li to razlog što su Španjolci doživjeli slom u Rusiji? U skupini su odigrali 3:3 s Portugalom, nakon čega je uslijedila minimalna 1:0 pobjeda protiv slabašnog Irana, da bi u zadnjem kolu odigrali tek 2:2 protiv Maroka. Pravi šok uslijedio je u osmini finala u kojoj ih je izbacila Rusija nakon penala!

Soccer Football - La Liga Santander - FC Barcelona v Real Madrid - Camp Nou, Barcelona, Spain - October 28, 2018  Real Madrid coach Julen Lopetegui before the match  REUTERS/Albert Gea     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Albert Gea

Kao mogući kandidati nakon toga, osim Enriquea, spominjali su se imena poput Quique Sancheza Floresa, Michela, Roberta Martineza i Victora Sancheza, a jedno vrijeme čak je Xavi bio potencijalni novi izbornik. No, Luis Enrique nametnuo se kao jedini pravi izbor, idealni kandidat predsjednika Saveza Rubialesa.

Iznenađujući tajming

No, sve je to zaista ispalo malo, možemo to tako nazvati, diletantski.

- Julena Loapateguia ne poznajem dovoljno. Znam da je kao trener Porta imao dobrih rezultata. Međutim, kod njegove smjene iznenadio nas je tajming. Bio je to totalno pogrešan tajming. Real je s Lopateguiem trebao potpisati ugovor ili se dogovoriti, pa sve to obznaniti nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, apsolutno se nikome ništa ne bi dogodilo.

Je li Jarni očekivao da će Furija kao domaćin doživjeti poraz od Engleza (2:3)? Nakon što su pobijedili Vatrene sa 6:0, nekako se činilo da će bez problema uzeti prvo mjesto u skupini, ali Gordi Albion im je stao na žulj.

- Ne, taj poraz Španjolske nisam očekivao, bio sam iznenađen. Zapravo, bio sam jako iznenađen. Nisam vidio Englesku kao reprezentaciju koja bi mogla parirati Španjolskoj. Međutim, taj poraz Furije nama je otvorio vrata. Ne vidim razloga zašto mi u četvrtak na Maksimiru ne bismo dobili Španjolsku i revanširali se za poraz u Elcheu. Imamo vrhunske igrače, koji igraju na najvišoj mogućoj razini. Naravno, uz nogomet mora postojati i doza sreće. Sve se može, Španjolska nije nepobjediva - zaključio je Jarni.

Linker
18. travanj 2024 05:30