Zlatko Dalić
 Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
MOĆNA POSTAVA!

PRVIH 11 ZA DANSKU! DALIĆ PRELOMIO I DONIO NAJTEŽU ODLUKU UOČI VELIKE BITKE ZA ČETVRTFINALE Zbog taktike otpao junak pobjede nad Islandom

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. lipanj 2018. 10:07

Zlatko Dalić je prelomio, Marcelo Brozović ponovno će igrati zadnjeg veznog kao i u utakmici s Argentinom. Izbornik će reprizirati sastav koji je svladao Gauče 3:0.

Na Dansku u formaciji 4-1-4-1 startaju: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović - Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić - Mandžukić.

Kako se taj sastav pokazao dobrim Dalić je zaključio da ništa ne treba mijenjati u imenima, iako je Milan Badelj istaknuo kandidaturu u sredini terena, ali jasno da Danska zahtijeva drugačiju taktiku.

Soccer Football - World Cup - Group D - Iceland vs Croatia - Rostov Arena, Rostov-on-Don, Russia - June 26, 2018   Croatia's Milan Badelj celebrates scoring their first goal    REUTERS/Albert Gea     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Albert Gea

Iako ne treba biti previše siguran da će Vikinzi igrati bunker jer unatoč jačoj defenzivi nastojat će i on kreirati napadačke akcije, koliko im Hrvatska dopusti. Za očekivati je da će Vatreni morati puno više igrati u gustom prostoru, da neće biti mnogo šansi za kontre. Pogotovo je Danska osigurana u sredini gdje stoji korektor Christensen, inače i stoper, kakvog znamo iz Chelseaja.

Za probiti takav bedem najbolji lijek je krilna igra, što podrazumijeva i potrebu za ofenzivnim djelovanjem bekova. Rebić i Perišić imat će važnu ulogu jer pitanje je koliko će moći prolaziti po strani, pogotovo Rebić, kad se igra na malom prostoru. Zato će se trebati pridodavati u šesnaesterac, žele li pojačati opasnost za Dance.

Za takav profil nogometa dobro rješenje je Andrej Kramarić, no on će ostati joker. Ima i to svoju prednost jer ako se ne probije Danska, trebat će adut s klupe koji će utjecati na promjenu u načinu napadačke igre, a Kramarić je taj.

Sportske novosti

Dalić je govorio o strpljenju, Olić spomenuo da su spremni za bitku od 120 minuta bude li trebalo, međutim Hrvatska se opekla sa ziheraškom taktikom i 2008. s Turskom i 2016. s Portugalom i trebala bi, nadamo se da i hoće, preuzeti više rizika te nastojati što prije zabiti gol. Dogodi li se da Danci zatresu mrežu Subašića, ne mora biti fatalno jer ionako Vatrenima ostaje da to i oni učine. Jasno, ne potrefi li se u samoj završnici…

Dalić je na taj način zasad standardizirao postavu, ali čak petorica startera imaju žuti karton, i taj element igrat će ulogu dalje u turniru. Činjenica je da će defenziva, pogotovo Strinić, biti manje opterećena jer Braithwaite, ili tko se nađe na toj strani, definitivno nije kao Messi, zato se traži nešto od njega i Vrsaljka više prema naprijed.

Jedan od ključnih elemenata koji su znali Hrvatsku koštati u ovakvim utakmicama je koncentracija. Koliko su puta gubili protiv al pari rivala jednom pogreškom. To su “bolesti“ koje se moraju prevladati za veliki rezultat.

Linker
19. travanj 2024 19:20