Cropix, Getty, SN (ilustracija)
KINESKA ULAGANJA

PUNO SE PIŠE O STADIONU U ZAGREBU, ALI U STROGOJ TAJNOSTI SE DOGOVARA POSAO NA DRUGOJ LOKACIJI Danas pada dogovor o stadionu za 30 tisuća navijača!?

NOVA KANTRIDA Susreti predsjednika Rijeke s Kinezima razbuktali nadu o povratku prvoligaškog nogometa pod stoljetne stijene iako će skeptika uvijek biti
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 12. travanj 2019. 10:59

Vijest da je Damir Mišković pronašao investitore koji su spremni graditi stadion na Kantridi poput kakvog tsunamija jučer je zapljusnula obale Kvarnera. Zbog toga je bilo nemoguće popiti kavu na Korzu, a da ‘nova Kantrida’ ponovo nije glavna tema u nekoj od uobičajenih ćakula. Nije ni čudno ako se zna da su brojne generacije, igrajući ili samo gledajući, u nogometnom smislu stasale na Kantridi, pa iako kod onih vječitih pesimista još uvijek postoji doza skepse, sve ove godine u svima tinja nada da će se prvoligaški nogomet vratiti pod stoljetne stijene.

Naravno, još uvijek je puno upitnika, neki će odgovori vjerojatno stići danas kada će u Dubrovniku biti potpisano pismo namjere poslije kojeg će trebati odraditi sve potrebne pripremne radnje na državnoj i lokalnoj razni, ali nakon što je priča u jednom trenutku počela padati u zaborav sada se o novom stadionu ponovo govori naglas...

- Ako je Mišković uspio pronaći ljude koji će napraviti novu Kantridu, to će mu biti spomenik do kraja života - čuli smo od jednog navijača Rijeke.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Na Rujevici pušu i na hladno, pa su službene informacije prilično šture, ali s obzirom na opseg cijele priče i interes Kine za ulaganje u Hrvatsku koje naveliko nadilazi sport i nogomet, konačni epilog mogao bi biti pozitivan.

- Ova priča zvuči kao da je dragi Bog došao... Bojim se da nema neke pozadine, ali kada se samo vide te slike, mislim da nitko ne ostaje ravnodušan. Sve poštovanje Rujevici, ali Kantrida je tradicija i stvarno lijepo zvuči, čak i prelijepo pa se samo zbog toga bojim da nije još jedna od priča. Ja sam na Kantridu došao 1956. godine, emotivno sam vezan uz taj stadion i stvarno se nadam da će uskoro sve dobiti puno ozbiljnije konture. Ni u naslov prvaka mnogi nisu vjerovali, pa se dogodio, nadam se da će se i nova Kantrida dogoditi - rekao je Marijan Brnčić.

Njegov imenjak, Marijan Jantoljak, još jedna klupska legenda, također s puno emocija u glasu govori o mogućnosti da se Rijeka jednog dana vrati na svoj stadion.

- Kantrida je uvijek Kantrida, mjesto moje mladosti i siguran sam da nema Riječanina kojem se ne sviđa ova ideja, a iskreno se nadam i da je ostvariva jer Kantrida je za mene nogometni spomenik. Budući da trening-kamp već postoji, priča bi se zaokružila na najbolji način - kaže Jantoljak

Priča bi se zaokružila

Starije generacije igrača imaju brojne anegdote vezane uz ovaj stadion, a uz Jantoljaka je vezana ona da je bio jedan od rijetkih koji je loptu iz središnjeg kruga igrališta mogao ispucati do ceste iznad stadiona.

- Ako nova Kantrida bude s krovom, onakva kakvu vidimo na slikama, bojim se da neće biti više ispucavanja lopte na cestu, ha-ha... Ali samo neka je mi dočekamo - poručio je Jantoljak.

I Marinko Koljanin, danas dopredsjednik Orijenta 1919, a nekada direktor Rijeke sretan je što se o Kantridi ponovo govori naglas.

- Mislim da je to jako teška priča i ne znam koliko je blizu, ali u svakom slučaju je fantastična vijest. Kada sam je čuo, najprije sam pogledao da nije zakašnjela prvoaprilska šala, ha-ha... Ako se pronašao investitor, bit će to sjajna priča. Osobno nisam bio optimist ni da će se pojaviti nekakav Volpi, rekao sam tada da je gotovo nemoguće dovesti investitora, a ako dođe da mu treba preko Korza postaviti crveni tepih. Moramo biti svjesni da investitor želi imati interes ako ulazi u tu priču i da sam na mjestu bilo koje Vlade odmah bi dao da naprave stadion za ovaj grad - kaže Koljanin koji je i politički aktivan, samim time i itekako svjestan koliko je taj dio bitan da se cijela priča zaokruži na zadovoljstvo svih uključenih.

Screenshot

Vlada iza projekta

Damir Mišković već je jednom imao spreman novac za Kantridu, poznati talijanski arhitekt Gino Zavanella, koji je između ostalih projektirao stadion Juventusa, često je boravio na Kvarneru skicirajući nacrte novog stadiona, ali dinamika dobivanja svih potrebnih dozvola nije pratila želje i ambicije predsjednika Bijelih.

- Predsjednik Orijenta Saša Matijaš poslovno je vezan uz Kinu i rekao mi je da se tamo za 15 minuta dobije dozvola kada je riječ o nečemu što je u državnom interesu. U Hrvatskoj samo pripreme traju dvije godine, a mi u Rijeci dobro znamo koliko se čekala dokumentacija za projekt kompleksa na Kantridi kada je Social Sport imao novac za stadion. Ovoga puta sam uvjeren da će i Vlada stati iza tog projekta, kao i drugih koji se spominju, za mene je najljepša vijest što se nešto napokon događa... - poručio je Koljanin.

Priča oko nove Kantride tako se ipak kreće, ali će vjerojatno još proći ponešto mjeseci, vjerojatno i godina, prije nego se bageri vrate pod stijene nekadašnjeg kamenoloma...

Kinezi žele graditi stadion u Velikoj Gorici, danas dogovor!

Mnogo se tinte prolilo zadnjih mjeseci oko moguće gradnje takozvanog nacionalnog stadiona u Zagrebu, a za to vrijeme tiha diplomacija velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića je radila sve kako bi kineske investitore privukla u njihov grad. Riječ je o više projekata, a jedan od njih bio bi i nogometni stadion, koji bi možda imao i 30.000 sjedećih mjesta. Barišić će danas ugostiti kineske investitore i s njima obići sve potencijalne lokacije koje Velika Gorica nudi za moguća ulaganja i gradnju infrastrukture, a nakon toga obje strane dat će zajedničku izjavu za javnost.

Velika Gorica, 060419.
Gradski stadion.
Utakmica 28. kola 1. HNL izmedju HNK Gorica i HNK Rijeka. Na fotografiji: utakmica.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Predsjednik HNK Gorica Nenad Črnko sinoć je potvrdio da se s Kinezima već mjesecima u strogoj tajnosti dogovara gradnja stadiona u Velikoj Gorici, ali je poručio da ne može otkrivati konkretne planove, dok se ne završi današnji, vjerojatno ključni sastanak po tom pitanju. (tr)

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke: Ovo je korak u dobrom smjeru

U priči oko Kantride neizostavnu ulogu ima i grad Rijeka koji je vlasnik zemljišta na kojem se nalazi budući kompleks stadiona pa smo na tu temu razgovarali sa zamjenikom gradonačelnika Markom Filipovićem.

- Sve treba gledati u kontekstu summita u Dubrovniku, dolaska kineskog premijera u Hrvatsku i svega onoga što je Pelješki most kao veliki infrastrukturni projekt omogućio. Nastao je politički konsenzus oko kineske prisutnosti u Hrvatskoj kroz razne vrste investicija - rekao je Filipović dodajući da se sastanak predstavnika Grada, tvrtke Stadiona Kantrida i predstavnika investitora dogodio, ali i naglasio da će o tome više riječi biti idućih dana.

Ipak, zamjenik riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, pojasnio je cijelu priču oko problematike Kantride.

- Grad Rijeka je u HNK Rijeka manjinski dioničar tog SDD-a s 30 posto dionica, interes nam je da sve funkcionira, ali se ne bavimo operativnim stvarima. Tvrtka Stadion Kantrida je izgradila trening-kamp na Rujevici, ali još 2014. godine sklopila s Gradom predugovor o pravu građenja na Kantridi što znači da smo definirali nekakve odnose na tom području gdje je situacija složena zbog nadležnosti. Sam stadion, koji se i danas koristi, i parcele koje nisu pomorsko dobro u potpunosti su u gradskom vlasništvu, ali kompleks se sastoji od tri bitna elementa. Prvi je stadion, drugi je komercijalni sadržaj koji je na pomorskom dobru i koji se mora realizirati zajedno s onima koji daju koncesiju, a o trajanju ovisi je li to država ili županija, dok se treći, prema važećem GUP-u, odnosi na hotelski sadržaj.

Upravo će se u dijelu koji objedinjuje stadion i poratne sadržaje, uz to na pomorskom dobru, morati posložiti najviše kockica da cijela priča dobije pozitivan ishod.

- Projektna dokumentacija napravljena je u dosadašnjoj fazi, rokovi koji su postojali su produženi, sukladno tome tvrtka Stadion Kantrida je preuzeo obavezu isposlovanja dozvola, Grad Rijeka po pitanju infrastrukture i još 2014. se u smislu projektiranja odmaklo dosta daleko. Nastupamo s oprezom jer se ovaj sastanak nije dogodio slučajno, cijelo vrijeme se traži potencijalne investitore koji će morati regulirati svoj status na pomorskom dobru i predugovoru, a sve sukladno GUP-u kojeg je donijelo Gradsko vijeće.

Ipak, i iz Filipovićeva zaključka može se iščitati da i u gradskim strukturama postoji optimizam da bi cijela priča ovoga puta moga završiti happy endom.

- Sve ima svoje procedure, pismo namjere je osnova i iz njega sve proizlazi. Ništa se neće dogoditi preko noći, ali ovo je korak u dobrom smjeru. Kantrida je za sve nas simbol nečega što je i puno veće od samog nogometa - zaključio je Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Linker
03. svibanj 2024 15:33