Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
POSUDBA U ITALIJI

RARITETAN SLUČAJ! HRVAT U ISTOJ SEZONI ISPAO IZ LIGE I OSVOJIO NASLOV PRVAKA 'Neću doći na proslavu protiv Hajduka, ali u Dinamu me čeka medalja'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. svibanj 2019. 00:39

Čvrsta sedmica, najbolji igrač Chieva. Tako su Adriana Šempera ocijenili u većini talijanskih tiskovina i medija za izvedbu na utakmici s Interom. Izgubila je momčad iz Verone (0:2), odavno je već ispala iz Serie A, ali mladom je hrvatskom vrataru to donijelo i nešto pozitivno. Napokon se uporni i neuništivi Sorento odlučio maknuti s gol-crte i prepustiti mjesto mlađemu. A on tu priliku na samom kraju sezone jako dobro koristi.

- Baš sam zadovoljan kako sad sve izgleda, zadovoljan sam i čitavom tom prvom sezonom u Italiji. Ispali smo iz lige, ali takav je rasplet bio izvjestan na samom početku kad smo startali s minus bodovima. Krenuli smo loše u prvenstvo, s nekoliko poraza i tad je svima postalo jasno da ćemo teško ostati u ligi, nažalost, nismo uspjeli sve to nadoknaditi i pobijediti negativne okolnosti - priča Šemper koji se, bez obzira što u većem dijelu sezone nije branio, odlično snašao u Veroni i talijanskom nogometu općenito.

- Puno sam kao vratar napredovao u ovih godinu dana. Štoviše, potpuno sam promijenio golmansku tehniku, Talijani to rade drugačije. Nije da ono ranije nije valjalo, već oni imaju svoju školu i uče vratare branjenju tim načinom. U čemu je razlika? Gotovo svaki golmanski segment je drugačiji, a ja sam se odlično prilagodio, sve mi odgovara. Baš se osjećam dobro i uživam u Italiji.

Vrhunski na San Siru

Vratimo se nakratko na ovu utakmicu na San Siru. Inter je slavio, ali je Šemper bio vrhunski.

- Da, vidio sam i ja te napise u medijima, drago mi je da su me pohvalili, to je uvijek lijepo čuti i vidjeti. Branio sam dobro na San Siru, to mi je veliki plus za samopouzdanje i motiv da u budućnosti budem još bolji.

Zagreb, 130318. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Nogometna utakmica polufinala Kupa Hrvatske izmedju Lokomotive i Hajduka.
Na fotografiji: Adrian Semper za vrijeme izvodjenja jedanaesteraca.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Time, zapravo, pokazuje da može braniti na toj razini, da se može ‘mačevati’ s velikim igračima.

- Znao sam ja i ranije koje su moje mogućnosti, osjetio sam i u nekim prijašnjim utakmicama da imam kvalitetu. Samo mi je trebalo mjesto i vrijeme da to pokažem, kontinuitet. Kažem, puno sam naučio u ovih godinu dana i radujem se novoj sezoni, još jednoj u Italiji.

Dakle, više nema nikakve dvojbe da Šemper ostaje u Chievu? Inače, službeno je i dalje igrač Dinama?

- Evo, baš sređujemo zadnje papire, dogovorili smo se da ostanem još godinu dana na posudbi, a onda ćemo vidjeti (Chievo ima pravo prvokupa, nap. a.). Ako izborimo Seriju A, što je svima cilj, super, opet ću braniti u jednoj od najjačih liga svijeta. Znam da neće bili lako izboriti povratak, međutim, Chievo u novu sezonu kreće s tom namjerom i vjerujemo da ćemo idućeg ljeta opet biti prvoligaši.

Chievo je poznat i kao jedna od najstarijih momčadi Italije, puno je tu igrača koji su već blizu četrdesetoj. Pretpostavljamo da je i ova promjena na vratima, mladi Šemper umjesto starog Sorentina, najava novih kretanja u klubu?

- Ideja jest obnoviti, osvježiti momčad, s mlađim snagama krenuti u borbu za Serie A. Naravno, neki će možda i ostati, recimo Boštjan Cesar mi kaže kako je moguće da odigra još jednu sezonu. Vidjet ćemo što će biti i kako će sve ispasti, ali ambicije su visoke, cilj je ekspresni povratak, a što se mene tiče, mislim da je to idealan put za moju karijeru.

Oduševljen je nogometnom Italijom, u svakom pogledu.

- Doista teško mogu pronaći neki minus. Stadioni su uglavnom puni, utakmice zanimljive, ljudi vole nogomet, a najveće zvijezde, poput Ronalda, počele su opet dolaziti u Serie A, podigla se razina nogometa i stalno je sve viša. Ponavljam, baš ovdje uživam, u svakom treningu i utakmici.

Jedino, Chievo baš nema previše navijača, u Veroni je uvjerljivi broj jedan ipak Hellas Verona?

- To je istina, velika većina navijača u gradu navija za Veronu. Valjda 80 posto. Ali, s druge strane to znači i da mi nemamo neki veliki pritisak, što opet može biti prednost.

Velika Gorica, 131118.
Stadion Gorica.
Trening U21 hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Adrian Semper.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Šemper konkurira i za vratara U-21 reprezentacije na skorašnjem Euru. Igra se baš u Italiji. Dobro, i San Marinu.

- Dobra smo momčad, vjerujemo svi da ćemo napraviti veliki rezultat. Da, skupina je teška, Francuzi i Englezi spadaju među najbolje na svijetu u toj generaciji, ali mi smo dosad uvijek baš protiv najboljih bili najbolji. Vjerujem da će tako biti i sad.

Dobit će naknadno

Inače, jedan raritet. Osim što je ispao iz lige, Šemper je ove sezone osvojio i naslov prvaka. Znači, na početku sezone, u prvom kolu protiv Rudeša branio je za Dinamo i bio dio momčadi koja je postala prvak Hrvatske. I u Dinamu su to primijetili i Šemper će i službeno biti dio momčadi koja je osvojila naslov.

- Zvali su me iz kluba da su za mene pripremili medalju za naslov prvaka, uručit će mi je naknadno. Nažalost, ne mogu doći na proslavu protiv Hajduka, jer i mi tad igramo zadnju utakmicu protiv Frosinonea, ali bit će vremena. Naravno da pratim Dinamo kad god mogu, iza Modrih je odlična sezona, vjerujem da će tako nastaviti i u idućoj.

Linker
21. travanj 2024 01:40