Portugal slavlje
 Michael Regan/Getty Images
OD MUČENJA DO SLAVLJA

RAT ŽIVACA U FINALU Bivši dinamovac u šoku: 'Moram priznati, ovome se zaista nisam nadao...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. srpanj 2016. 18:11

Prije 12 godina Tomo Šokota je nosio dres Benfice dok je cijeli Portugal oplakivao neuspjeh svoje reprezentacije u finalu domaćeg Eura od Grka. Ali, ponudi život i drugu šansu. Kada se najmanje nadate...

- Moram priznati, nisam očekivao da će Portugal otići do finala - u startu nam je kazao Tomo Šokota, negdašnji centarfor Dinama, hrvatske reprezentacije te dva portuglaska velikana, Benfice (2001-2005.) i Porta (2005-2007.).

- Gledao sam njihovo mučenje kroz kvalifikacije za turnir u Francuskoj i ničim nisu dali naslutiti kako bi na Europskom prvenstvu mogli napraviti značajan rezultat. Ali, očito je izbornik Santos shvatio što treba Portugalcima. Godinama su imali atraktivnu igru kao zaštititni znak, međutim, Santos je shvatio što treba promijeniti. Shvatio je što nedostaje današnjem Selecau, a što su prednosti reprezentacije. Igru je koncentrirao na Cristiana Ronalda, a kompletna momčad je primarno podređena disciplini i provodi koncepciju pragmatične igre.

Pragmatična igra, to je ključna promjena u odnosu na prošla vremena. Promijenio je Portugal svoj stil, nije to više reprezentacija s “brazilskim štihom”.

Imamo za čime žaliti

- Igraju Portugalci negledljiv nogomet, ali došli su do finala. I to preko Hrvatske. Još uvijek se ne mogu oteti dojmu da smo trebali biti na mjestu Portugala, jer imali smo igrače za takav rezultat. Da smo imali Santosa na klupi, uvjeren sam da bismo u nedjelju igrali finale umjesto Portugala. Imamo za čime žaliti, kakva propuštena prilika - ističe Šokota.

Istina, jer finale Eura igra Portugal s potpisom Fernanda Santosa, čovjeka koji je ukrotio veličine i nogometnu lepršavost kanalizirao isključivo u okvire rezultata.

Tko će biti novi europski prvak u nogometu?

Francuska

Portugal

- Zato će u finalu suparniku biti jako teško protiv Portugala. Neće biti favoriti i to im odgovara. Selecao će svakog dobro namučiti u finalnom dvoboju. Borit će se suparnici kako probiti Portugal, kako im stvoriiti šansu. Primili su tri pogotka od Mađara, a u ostalih pet susreta ukupno dva. Reprezentacija je posložena, samopouzdanje raste sa svakim uspjehom i tko može sada reći da će sigurno dobiti Portugal. Finale će biti neizvjesno, s čekanjem pogrešaka. Slijedi nam rat živaca.

Objasnio je Šokota zašto se divi Ronaldu i zbog čega kaže “kapa dolje majstore”. A kada to kaže centarfor klase Šokote, onda rečenice imaju posebnu težinu.

- U trenucima kada treba napraviti iskorak, odvesti reprezentaciju u finale, Ronaldo odlučuje. Nije lako stalno živjeti pod tim golemim pritiskom, pod teretom odgovornosti da si taj koji mora riješiti utakmicu, ali Ronaldo na pritisak odgovara na najbolji način. Očito je željan napraviti rezultat s reprezentacijom. Možda ga motivira i činjenica da Messi ne može postati pobjednik s Argentinom. Vjerujem da i tu leži jedan od njegovih velikih motiva ovogodišnjeg Eura. Premda je u nekoliko utakmica ostao nezamijećen, Ronaldo nikada ne gubi volju. Stalno je željan, stalno je “gladan” golova i to su karakterne crte koje fasciniraju. Ujedno i suigračima pružaju motiv više.

Može li u nedjelju Portugal biti “Grčka 12 godina poslije”?

- Zašto ne bi mogao? Uostalom, finale je Grčka u Portugalu dobila iz prekida, a to je danas igra u kojoj prevagu stvaraju Portugalci. Uostalom, Ronaldo je bolji od Charisteasa koji je tada šokantno odlučio finale.

Linker
08. svibanj 2024 23:52