KAKO DO SLAVLJA

Recept za uspjeh Dinama i Rijeke: Europski pristup uz vic u igri formula su za pobjedu

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. listopad 2014. 18:46

Dvije najbolje hrvatske momčadi, Dinamo i Rijeka, sučelit će se s dva tipična europska kluba po kriteriju svekolikih pristupa. Feyenord (više) i Red Bull Salzburg (manje) etablirani su na kontinentu kao postojane vrijednosti. Njihovi su vrhunci, doduše, već izblijedjeli u prošlom vremenu, ali pripadaju vremenima kad je nogomet bio puno manje pod utjecajem financijskog faktora. Što znači da u novonastalim hijerarhijama, koje su pretežito utemeljene na materijalnoj moći, ta dva kluba čine što mogu, a ne što žele stvarati kompetitivne momčadi. Njihova je sudbina da što duže zadrže ponajbolje igrače, naprave kakav rezultatski iskorak i onda ih što skuplje prodaju. Lako je zaključiti da je ta poslovna doktrina već duže sudbina i hrvatskih klubova. Razlika između Feyenorda i Red Bulla u odnosu na Dinamo i Rijeku je, kako i dolikuje različitim geopolitičkim stvarnostima, u svekolikim dimenzijama. Teže je poravnavati razliku u financijskim parametrima u odnosu na razlike sportske moći. Zato, u kontekstu smanjenja materijalne razlike, nije čudno da se smanjuje i razlika u kvaliteti tih momčadi …

Dinamo je u tom slučaju vrlo jasan primjer, jer danas po relevantnim okvirnim pokazateljima ima gotovo sličnu vrijednost momčadi u odnosu na Red Bull (58-60 milijuna eura). Ako su Salzburžani prilično mladi (23,79 godina), Modri nisu bitno stariji (24,31). Red Bull ima 17, odnosno 70,8 posto stranaca, Dinamo ih ima 15 odnosno 51,7%. Što to sve može sugerirati? Jednostavno da Dinamo treba al pari pristupiti suparniku u Salzburgu i tako se u igri i postaviti. Sve je točno da austrijska momčad igra čvrsto, agresivno i poletno, ali Dinamo nema razloga da ne odgovori istim odlikama. Tako će igru dovesti do prijelomnog polja, a to je tehničko nadjačavanje. Dinamo u tom segmentu ima vrlo dobre adute da se nametne Red Bullu, primjerice ako domaćin forsira visoki presing da ga zaobiđe i ostvari višak u ofenzivi.

Sličnu bismo postavku sadašnjosti mogli postaviti i u slučaju Rijeke, iako je procjena vrijednosti gotovo dvostruka u korist nizozemske momčadi. No, velikim je dijelom to posljedica gore spomenutih faktora tradicije i dimenzija okruženja. Rijeka tek stvara svoj europski rejting više razine i ti se omjeri vrijednosti postupno mogu itekako umanjiti. Dijelom i kroz ovakve dvoboje. Rijeka ima nešto stariju momčad (25,8 naspram 25,1) i više stranaca (14-12)… Dakle, Rijeka ulaže i raste, Feyenord je u odnosu na tradiciju u padu, ali po rejtingu i dalje favorit u ovakvom dvoboju. Što znači da su motivi ipak izraženiji kod Riječana…

Sve što smo naveli sugerira nam da u trećem kolu Dinamo i Rijeka imaju priliku dodatno ojačati svoj rejting i kredibilitet, ali i HNL-ov, u odnosu na jače rangirane klubove i nogometna okruženja. Da bi se te razlike smanjivale, najvažnije je sljedeće: Dinamo i Rijeka, protiv dva tipično europski ustrojena pristupa nogometu, moraju biti što bliži njihovim standardima u trčanju, agresivnosti i koncentraciji. Drugim riječima, oni moraju imati europski pristup. Odgovore li toj potrebi, tada i Mamićeva kao i Kekova momčad mogu nametnuti tehnički potencijal te posljedično i vic u igri, koji naše momčadi razlikuje od ovakvih predstavnika kontinentalnog nogometa.

U zaključku se nameće glavna odrednica željene ambicije, a to su pobjede koje mogu definirati uspješni finale u skupini, to jest iskorak faktora hrabrosti. Dinamo i Rijeka moraju biti hrabriji u gardu i početi utakmicu sa sviješću da je ambicija pobjeda, a ne sreća ako se izvuče remi. Za to objektivni potencijalni postoje, druga je stvar hoće li biti umješnosti, ali (i nadasve) samopouzdanja da ih se iskoristi…

DINAMOV RECEPT ZA TRIJUMF

1) KONTINUIRANA KONCENTRACIJA

Modri imaju problem što na mahove gube koncentraciju i lakonski griješe kako u obrani tako i u napadu. Budu li od prve fokusirani u svim linijama (4-3-3), što je preduvjet kompaktnosti momčadi, lakše će zagospodariti terenom. S obzirom na to da su obje momčadi jače u napadu nego u obrani, ključnu bitku vode središnji igrači. Tko nametne inicijativu taj će jednostavnije diktirati na kojoj će obrani biti veći teret, i problemi.

2) TEHNIČKI FAKTOR

Nema dvojbe da su Modri tehnički opremljeniji, a kako ove sezone, čini nam se, i bolje trče za pretpostaviti je da će znati odgovoriti na agresivnost domaćih. Zato je nužno da aktiviraju tehnički faktor od prve minute, i to od obrane. Domaći napadaju braniče i visok im je presing. Bude li smirenosti i kvalitetnog izlaza s loptom (kombinatorika) iz obrambene zone, Modri će stvoriti višak u igri prema naprijed i lakši ulaz u šanse. Pogotovo ako Red Bull bude igrao u rombu.

3) REALIZACIJA

Napad mora pomoći sredini u defenzivi, pa će to Soudaniju i Wilsonu na bokovima sasvim sigurno uzeti nešto na svježini. No, oba su igrača pokazali još u Glasgowu kako imaju i moć i znanje stići u šanse. Da im igra nije maksimalno ocijenjena, uzrok je u neuspješnoj realizaciji. S vrlo zanimljivim golgeterom kakav je Henriquez, taj trio će sigurno biti u prilici popraviti taj deficit. Uspiju li, Dinamo će biti bliže cilju.

RIJEKIN RECEPT ZA TRIJUMF

1) VIŠE SAMOPOUZDANJA

U Kekovoj eri Rijeka je napredovala po pitanju kompaktnosti. Slovenac je svakom igraču usadio nužnost igre u oba smjera. Zato Rijeka odgovara i Sevillama na planu igre. Feyenoord nema tehničku kvalitetu Španjolaca, ali bit će vrlo tvrd suparnik, pogotovo na planu fizičke moći i posljedičnog drila. Bijeli moraju ući u utakmicu sa spoznajom da mogu trčati kao suparnik, mogu se "tući" kao i oni, ali tehnički mogu biti sigurno bolji. Sve to iziskuje da budu drskiji u gardu, a ne pretežno "gusti i na kontre".

2) BITKA U SREDINI

Gosti igraju u 4-2-1-3 sustavu, koji je zapravo 4-4-1-1 u defenzivi, kad se krila vraćaju. Slično će igrati Rijeka, dakle u središnjici je to bitka 5 protiv 5. Tamo će se i prelomiti ravnoteža utakmice. Gostima je taj dio momčadi bolji, puno rade, agresivni su i "dosadni" u markaciji. Rijeka je lepršavija, manje fizički snažna, ali može tehnički, brzim protokom lopte i pogotovo kvalitetnim igranjem u prostor (tražiti prazne zone) dovesti u ozbiljan problem kompaktnost gostiju.

3) KONCENTRACIJA U OBRANI

U više se navrata pokazalo da je ključ uspjeha u koncentriranosti obrane. Na tom planu je riječka momčad pokazala manjkavosti. One su u drugoj sezoni Eurolige smanjene, što sugerira napredak, ali opet, za iskorak u rezultatu i ambiciji nužno je da se one iskorijene. Dovoljno je već što postoji kvaliteta suparnika koju treba zaustaviti. Zato Riječani ne smiju još darivati goste tehničkim greškama i lakoćom poentiranja.

Linker
14. svibanj 2024 18:52