REUTERS
INTERVJU ZA SN

RENESANSA BIVŠEG HAJDUKOVCA! POSTAO JE PRVAK, NARASLA MU JE I CIJENA, A ZA DALIĆA I DRUŠTVO IMA UPOZORENJE 'Slovaci znaju gdje su Vatreni najslabiji!'

MARIN LJUBIČIĆ Veznjak iz Metkovića i bivši hajdukovac nakon igranja u Dunajskoj Stredi od prošle sezone je član bratislavskog Slovana
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 16. studeni 2019. 12:41

Marin Ljubičić (31) poznato je ime u Slovačkoj, zemlji današnjeg protivnika Hrvatske u kvalifikacijama za Euro. Nakon dvije i pol sezone u Dunajskoj Stredi gdje je radio s Aljošom Asanovićem, Deanom Računicom i Tomislavom Marićem, veznjak iz Metkovića je od prošle sezone član bratislavskog Slovana, njihova najvećega rivala, a kako odlično poznaje tamošnje prilike, podijelio je s nama dosta informacija oko njihove vrste i općenito atmosfere u njihovim medijima...

- Hrvatska je Slovačku u prvoj utakmici pobijedila s 4:0, odigrali smo stvarno odlično. Slovaci svoje teoretske šanse za prolazak na Euro imaju i dat će sve od sebe. Znaju da Hrvatskoj nema Lovrena i Vide, tako da vide svoju šansu prema naprijed. Oni igraju bolje u gostima nego doma, tako su neočekivano pobijedili Mađarsku poslije poraza od nas. Bit će zanimljiva utakmica, ali ja ne sumnjam u hrvatsku reprezentaciju. Ako budemo na razini na kojoj znamo biti, bez obzira što nam fale neki igrači, Hrvatska ima veliki izbor i nadam se da će dobiti. Ali, ponavljam, sve ovisi na kakvoj će razini biti Hrvatska - na početku će Ljubičić o ključnom dvoboju za vrstu Zlatka Dalića.

Hamšik kao Modrić

Kako se utakmica s Hrvatskom približava, tako se sve više u medijima piše o Vatrenima, a Ljubičić nam prenosi kakav je generalni stav o drugoj reprezentaciji svijeta…

- Svi imaju respekt prema hrvatskoj reprezentaciji, najviše na račun uspjeha koji smo ostvarili u Rusiji. Respektiraju nas i znaju kakvu kvalitetu Hrvatska ima. Za njih Hrvatska nije samo 11 igrača nego ih ima puno više. Mediji puno prate i pišu o Hrvatskoj. Međutim, najviše potenciraju poraz iz prve utakmice, to je za njih bio najveći udarac. Oni su se tada nadali da nešto mogu napraviti protiv nas nakon što smo mi izgubili u Mađarskoj.

Split, 130211.
Gradski stadion Poljud.
Na prepunom Poljudu povodom 100-tog rodjendana Hajduka odigrana je prijateljska utakmica izmedju Hajduka i Slavie Prag.
Na fotografiji: Marin Ljubicic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Još su Slovaci pod dojmom teškoga poraza 0:4 kada je hrvatska dominirala i mogla dobiti i još većom razlikom… Što je onda zapravo njima bilo?

- Ne znam, teško je stvarno reći. Imali su respekt i možda su očekivanja bila prevelika, javnost im je napravila pritisak da moraju dobiti Hrvatsku, nešto napraviti. Cijela država, mediji, stvorili su pritisak koji oni nisu mogli podnijeti. Imaju Slovaci neku kvalitetu, ali su u građenju momčadi, kao što smo mi svojevremeno radili kada je izbornik bio Slaven Bilić.

Marek Hamšik slovačka je najveća zvijezda, čovjek koji je rekorder po broju golova za reprezentaciju i igrač koji je za Napoli zabio više i od Diega Armanda Maradone…

- On je ovdje definitivno nogometni bog, nitko mu nije blizu što se tiče svega. Legenda reprezentacije bio je isto i Martin Škrtel koji se nedavno oprostio na utakmici s Paragvajem. Ali, Hamšik je njihov najbolji igrač, zadnjih 8-10 godina proglašavan je za nogometaša Slovačke. Sad je napravio transfer u Kinu. Imam kolegu u Slovanu, trećega vratara reprezentacije, koji kaže da prema Hamšiku vlada neviđeni respekt. Ali ima sada isto mladih igrača poput Lobotke, Škriniara od kojih se puno očekuje, da postanu lideri kada Hamšik prestane igrati. Trener Hapal se već dosta fokusira na mlade, jer je bio izbornik do 21 godine, vodio je tu selekciju na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Sada je cijeli svoj stožer prebacio u A reprezentaciju, gura dosta mladih.

500 tisuća eura vrijednost je Ljubičića na TM-u, Hajduk je od Tavrije za njega dobio 400 tisuća eura

Dotaknuli smo se još idola nacije Hamšika o kojemu se svakodnevno piše, ima ga u svim kutovima Slovačke…

- Nevjerojatan je broj reklama u kojima on sudjeluje. Utjecajan je kao osoba. Inače je iz Banske Bystrice gdje radi veliku akademiju. Obnovio je jedan povijesni dvorac, napravio svoja vina, dosta ulaže u razvijanje zemlje. A što se tiče reklama, o tome da ne govorim. Kao što je kod nas Modrić, tako je Hamšik ovdje u Slovačkoj.

Ne kalkuliraju

Ljubičić neće direktno o analizi slovačkih igrača, dobrim i lošim stranama. Ono što smo gledali, nezgodan je desnokrilni napadač Rusniak koji igra u SAD-u…

- Slažem se, dosta je neugodan. Pratim ih, ali ne mogu baš reći, to će bolje naš stručni stožer analizirati, no Slovaci imaju određenu kvalitetu. Imaju dobrih igrača, nije Slovačka što je nekada bila, samo hokej, jer su sad počeli proizvoditi mlade nogometaše koji se prodaju u Italiju i Španjolsku. Slovačka je liga postala zanimljiva onim pravim ligama.

Slovački je plan na Rujevici izvući bod, jer u posljednjem kolu doma dočekuju Azerbajdžan.

- Nema kod njih kalkulacija, mogu na Rujevici ići i na pobjedu. Puno su neugodniji kada igraju vani nego doma, jer su dosta bodova uzeli na strani. Pobijedili su Azerbajdžan, Mađare neočekivano i puno im je lakše.

Slovan Bratislaa facebook

Kad već spominjemo Mađarsku, dotaknuli smo se i njihova izbornika Marca Rossija koji je Ljubičića trenirao u Dunajskoj Stredi.

- Vodio me godinu dana, poznajemo se jako dobro. Također je bivši moj suigrač Holman igrao nedavno protiv Hrvatske u Splitu. Osjećali su da mogu nešto više uraditi, ali su napravili neke greške koje smo mi iskoristili. Mađari imaju isto svoje šanse za prolazak, igraju s Walesom. Rossi je Talijan, voli dosta taktički raditi s igračima. Napravio je “boom” s Mađarskom, nakon pobjede nad Hrvatskom proglašavali su ga tamo ikonom, a veliki je radnik.

Možete li prognozirati ishod dvoboja Hrvatska - Slovačka?

- Teško je reći, a naravno da bih htio da Hrvatska bude prva te da pobijedi Slovačku. Za drugu poziciju ne znam, tu se mogu uključiti Wales i Mađarska. Igram u Slovačkoj već šestu sezonu, pa da kažem da će Mađari dalje, a tu su Slovaci. Tko od njih najviše zasluži, neka ide na EP, ali najvažnije je da ide Hrvatska što svi navijači očekuju.

Dinamo iznad svih

Bili ste dio mlađih hrvatskih selekcija, igrali za U-21 reprezentaciju… žalite li što niste dogurali i do A reprezentacije?

- Naravno da mi je žao, svakome je dječački san i cilj zaigrati za hrvatsku reprezentaciju. Ali evo, hvala Bogu, igram bez ozljeda. Tako je to u životu. Nekome se stvari nekada više poklope, nekome nekada manje. Svaki čovjek i igrač ima neki svoj životni put. To je bio dječački san u životu, ali ideš dalje.

Ljubičićev Slovan ima četiri boda nakon četiri kola u Europskoj ligi.

- Veliki je uspjeh za Slovan da nakon šest-sedam godina ponovno u Europskoj ligi. Imali smo puno dramatičnih trenutaka kroz kvalifikacije, ispali od Sutjeske, pa smo prošli dva pretkola i na kraju za ulazak u Europsku ligu izbacili PAOK. Dobro smo startali u skupini, a onda smo u ključnim utakmicama protiv Wolverhamptona najprije doma imali 1:0 na poluvremenu i onda u nastavku dvije šanse za povećanje vodstva. Na kraju smo nakon dvije naše pogreške primili dva gola. Englezi su prekvalitetni, poraženi smo i u gostima 1:0. Minimalno, uz dosta sreće, naš golman je branio odlično, skinuo penal, a oni su imali još tri-četiri fenomenalne šanse. Šteta što nnismo dobili Wolverhampton doma kada smo imali prilika.

Kakva je razina slovačke lige u odnosu na HNL?

- Dinamo je klub s kojim se u ovom trenutku u Slovačkoj netko teško može mjeriti. Ali Slovan raste iz godine u godinu, igrački i organizacijski. Manji klubovi kao Dunajska Streda kupuju dosta. Tu je još Žilina koja radi dosta na razvijanju i prodaji mladih igrača. Slovačka liga je zanimljiva, ima dosta novih stadiona, sve se utakmice prate medijski, prenosi ih televizija. Prošle sezone je Spartak Trnava bio u Europskoj ligi, ove sezone smo mi. Nadam se da će svake godine biti jedan klub. Inače, Dunajska Streda ima akademiju čudo, tamo je 12-13 terena, što nema nitko u Hrvatskoj - zaključio je Ljubičić.

Povratak u Hajduk? Nikad se ne zna...

Ljubičić nam je prenio djelić atmosfere iz Bratislave jer ima neke informacije o dolasku slovačkih fanova. Rujevica je mala, ima “kavez” za gostujuće navijače...

- Poznajem ljude koji rade u agencijama koje se bave organizacijom gostovanja za navijače. Imaju oni svojih navijača koji ih prate, no Rujevica je dosta mali stadion i ne može primiti puno gledatelja. Bit će sigurno navijača iz Slovačke, ali meni bi osobno bilo draže da budu sve naši.

LJUBIČIĆEVI KLUBOVI

Zadar

41 odigrana utakmica

7 postignutih pogodaka

4 upisane asistencije

Hajduk Split

83 odigrane utakmice

6 postignutih pogodaka

4 upisane asistencije

Tavrija Simferopolj

75 odigranih utakmica

5 postignutih pogodaka

4 upisane asistencije

DAC Dunajska Streda

117 odigranih utakmica

12 postignutih pogodaka

4 upisane asistencije

Slovan Bratislava

45 odigranih utakmica

9 postignutih pogodaka

8 upisanih asistencija

Linker
02. svibanj 2024 09:47