AP
SLOVENIJA - HRVATSKA

Repeša je preporodio Cibonu, može li opet nešto napraviti i s reprezentacijom?

Piše: Alen MaričićObjavljeno: 04. kolovoz 2012. 13:12

Pomlađena reprezentacija hrvatske u prvoj ozbiljnijoj utakmici pred nadolazeće kvalifikacije nije se uspjela suprostaviti igračima Dušana Ivkovića. Srbija je od samoga početka nametnula svoj ritam, povela 15:3, a Hrvatska se najbliže približila na poluvremenu kada su zaostajali šest poena razlike.

U nastavku susreta igrači Srbije su još pojačali ritam, zaigrali agresivnije obranu na rubu faula, te u jednom trenutku imali 21 razlike, da bi uz mnogobrojne rotacije na kraju susreta završilo 16.

Repeša je od samoga početka naglašavao da su pripreme i kvalifikacije za Eurobasket priika mladim igračima da se dokažu i na seniorskoj razini.

- S ovoliko mladih igrača koje imam i kojima je ovo bilo prvo vatreno krštenje, bolji rezultat nisam mogao ni očekivati - izjavio je Repeša koji se pomirio sa činjenicom da je u ovom trenutku gotovo kompletna Srbija pretežak protivnik za njegove igrače.

Kapetan Ukić također se osvrnuo na utakmicu, a posebno na obranu, za koju je Repeša naglasio da zasigurno neće dopustiti da prima 90 poena.

- Došli smo umorni, s paklenih treninga i nismo mogli bolje - kratak je bio Roko Leni Ukić.

A potom je Repeša usporedio reprezentaaciju sa Cibonom,koju je ove godine doveo do pobjednika hrvatskog prvenstva.

- Stanje je jako slično, ništa ne ide preko noći, ali siguran sam da će to dobro izgledati.

Repeša je trener koji je poznat po svojoj obrani,a reprezentacija hrvatske ne može si dopustiti da u utakmici primi 90 poena, jer trenutni potencijal ove momčadi nije takav da oni mogu zabiti 91, a to se pokazalo i u susretu sa Srbijom. Kreativnost kod Stipčevića i Ukića nije postojala, napad se bazirao preko Markote i Andrića koji su igrali s fizički jačim igračima od sebe, forsiranje pick and roll-a u nastavku nije prolazilo, 17 izgubljenih lopti, a uigrane akcije možemo nabrojati na prste jedne ruke.

Izborniku hrvatske reprezentacije mnogi su spočitavali spisak igrača koje je pozvao za pripreme,ali i kvalifikacije. Repeša se na to ne obazire baš previše, barem to nije isticao u medijima, već priliku daje igračima koji se do sada nisu pokazali da su kvalitet za hrvatsku reprezentaciju. Priliku za popravak imat će danas protiv domaćina turnira Slovenije koja je u tjesnoj završnici poražena od repezentacije Bosne i Hercegovine.

Božidar Maljković, slovenki izbornik je uoči ovog turnira pomladio momčad izostavivši sa spiska petoricu igrača koji bi svoje mjesto mogli naći u gotovo svakoj reprezentaciji europe. Bez Lakoviča, Lorbeka, Udriha, Begića, Dragića, u uvodnim minutama bilo je vidljivo da su Slovenci tek na početku priprema, dok reprezentacija Bosne i Hercegovine iza sebe ima tri odigrane utakmice.

- Početak utakmice mi se nije svidio. To nije naša igra, naša dobra obrana. Istina je da BIH ima nekoliko dobrih igrača koji su mogli prelomiti utakmicu i na 20 razlike - progovorio je Maljković o početku utakmice.

A tih nekoliko dobrih igrača stane u osovinu Teletović-Đedović-Kikanović, a vrlo dobru rolu odigrao je i Wright ubacivši u konačnici 14 poena uz 9 asistencija. Gosti su otvorili utakmicu furiozno, nakon 10 minuta poveli 12 poena razlike, koje su održavali do pred kraj susreta kada borebnost Slovenije donosi rezultat, ali su u konačnici ostali kratki za slobodno bacanje Wrighta, iako su imali napad za pobjedu.

- Momčad je pokazala borbeni duh,što me jako veseli. Vratili smo se u egal utakmicu i s time u konačnici mogu biti zadovoljan - izjavio je Maljković nakon susreta.

Borben duh nisu mogli pokazati i igrači koje je Maljković pozvao naknadno iz mlađih selekcija, jer su osim 17 minuta Rojca, svi ostali dobili minutaže koje nisu vrijedne spomena. Ovaj poraz od BIH nije ništa tragično kako je i sam izjavio kapetan Nachbar, već može poslužiti kao dobra škola mladim igračima koji se moraju dokazati izborniku. I Hrvatska i Slovenija na turnir su doputovale u pomlađenom sasatavu, dok Slovenci imaju osiguran Eurobasket, Hrvatska traži igru s kojom može proći kvalifikacijacije i postaviti čvrste temelje za dobar nastup iduće godine.

Linker
28. rujan 2024 11:30