Carl Court / Getty Images
KODEKS ČASTI

REPORTAŽA IZ MOSKVE Mundijal će za neke biti festival nogometa, za druge festival nasilja, a kazne za 'alkohol' i slične 'prijestupe' bit će brutalne

HULIGANIZAM KAO SPORT Većina ruskih nogometnih huligana ne puši, ne pije i stalno trenira MMA ili boks
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. prosinac 2017. 12:31

Za neke će to biti festival nogometa, za druge festival nasilja.” Ta je rečenica izašla iz usta jednog od vođe huligana Rostova u BBC-jevu dokumentarnom filmu “Ruska huliganska vojska”. Glavna je tema filma nadolazeće Svjetsko prvenstvo, a secirala su se događanja i na prošlom Euru u Francuskoj.

Sigurno ste čuli za nerede u Marseilleu, gdje su ruski huligani ostvarili najavljeno i iskalili se na “debelim, pijanim i bahatim Englezima”, kako Rusi opisuju navijače Gordog Albiona. Epilog je bio strašan za Engleze: dvojica su završila u komi, život petorice nekoliko je dana visio o niti, više je od stotinu ljudi ozlijeđeno, a tridesetorica su završila u bolnici. Svi, baš svi bili su - Englezi. Bio je to pravi masakr. Dok su Englezi uživali u pivu i ljepotama Francuske, stigli su Rusi i napravili kaos epskih razmjera. Pazite, radilo se o tome da je nekoliko stotina Rusa teroriziralo nekoliko tisuća Engleza!? Pitate se kako je to bilo moguće?

Rusi su bili dobro organizirani, skupine od pedesetak ruskih huligana zaletavale su se među Engleze te ih doslovno slale u bolnicu. Englezi, iako je bilo mnogo više, nisu znali što ih je snašlo, nisu se uspjeli organizirati. Rusi su ih napali kao u sjajno izvedenoj vojnoj operaciji: znali su tko što radi, nije to bila obična huliganska tučnjava u kojoj netko nekoga sruši na tlo i - to je to. Ne, ne, srušene su gazili na tlu, skakali po njima bez milosti, bila je neviđena brutalnost.

LILLE, FRANCE - JUNE 16: An England football supporter lies on the road while fellow supporters douse him with alcohol as fans gather in bars outside the train station on June 16, 2016 in Lille, France. Riot police used tear gas and baton charges on England fans last night in Lille in an attempt to restore order to the city centre. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)
Charles McQuillan/Getty Images / Getty Images

Kao što znate, Hrvatska svoju posljednju utakmicu u skupini igra protiv Islanda upravo u Rostovu na Donu, a tamošnji su huligani jedni od najgorih u Rusiji. Moraju li se hrvatski navijači bojati gostovanja, hoće li se rostovski huligani zaletavati i mlatiti ljude odjevene u kockaste majice?

- Ma ne... Nema nikakvog straha za hrvatske ili bilo koje druge navijače! To su gluposti koje se pišu i koje proizvodi zapadna propaganda - kazao je ruski kolega Sergej s kojim sam se družio dva dana u Moskvi i koji mi je bio od velike pomoći pri snalaženju u višemilijunskoj ruskoj prijestolnici.

Niža bića

Ne, nije Sergej bio član KGB-a niti je zadužen za rusku propagandu; riječ je mladom momku od 32 godine, liberalnog svjetonazora.

- Ruski huligani jesu brutalni, ali imaju svoj kodeks časti. Nikada neće napasti obične navijače; oni se mogu doslovno kraj njih mirno šetati i navijati, piti, mogu se s njima i družiti, neće biti baš nikakvih problema. Naši huligani napadaju samo druge huligane. Oni ih odmah prepoznaju, što baš i nije teško. Huligani obično nemaju obilježja svog kluba ili reprezentacije, odjeveni su sasvim normalno ili nose crne “hudice”. Jednostavno ih namirišu. Nije se dogodilo da te huliganske horde napadnu obične navijače. Zapravo, ruski huligani za one koji napadaju obične ljude misle da su kukavice, niža bića, sramota “huliganskog roda” - govori Sergej.

Ruski huligani imaju posve drukčiji imidž od mnogih huligana diljem Europe koji divljaju, koji su pijani ili drogirani, koji vrijeđaju, gađaju ljude bakljama, bocama... Riječ je o huliganima koji su zapravo neka vrsta - sportaša! Većina njih trenira borilačke sportove, mnogo vremena provode na treninzima. Uglavnom ne puše i ne piju, ne drogiraju se. Bavljenje borilačkim sportovima poput MMA-a, boksa ili nečeg drugog glavna im je preokupacija. Imaju i borbe u kojima rade selekciju i nalaze nove članove željne obračuna i tučnjava. Nasilni su, a huliganski su obračuni za njih način života.

Nasilnici u pritvor

Točno znaju kako će tko reagirati u tučnjavama, na koga mogu računati više, na koga manje, znaju tko je u prvom, tko u drugom, tko u trećem redu. Postoje i oni koji reagiraju ako stvari za vrijeme tučnjave ne krenu željenim smjerom. Bitno je naglasiti da se ruski huligani s drugim huliganima obračunavaju samo šakama; nema oružja, nema palica, boksera...

- U vrijeme raspada SSSR-a bilo je ogromnih problema s alkoholizmom. Životni vijek muškaraca izrazito se smanjio, ne držite me za riječ, ali mislim da je bilo otprilike sa 65 na 56 godina. Ruski su huligani odbacili taj negativan imidž.

youtube

“Votka? To je sad prošlost.” To je u dokumentarcu BBC-ja također kazao spomenuti vođa rostovskih huligana, koji je intervju davao zamaskiran. Ima razloga zašto je sakrio identitet. Naime, ruska je policija već prije nekoliko mjeseci krenula u obračun s huliganima. Rusi žele da SP prođe u najboljem redu, tako da glavne huligane izoliraju: za vrijeme SP-a mnogi će biti u kućnom, ali i u pravom pritvoru. Podsjetilo me to na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Tamošnje su vlasti oko 2.500 najvećih kriminalaca za vrijeme Mundiala “pospremile” u zatvor u Johannesburgu, čisto prevencije radi. Tako će i Rusi s najzloglasnijim huliganima.

- Vjerujte, vlasti i ruska policija znaju kako riješiti problem huliganizma za vrijeme SP-a. Rusiji je bitno kakva će slika sa Svjetskog prvenstva otići u svijet, tako da zaista neće biti problema, ni s ruskim, ni s bilo kojim drugim huliganima koji dođu, ako dođu. Mogu jedino dati savjet stranim huliganima da ne dolaze, jer policija neće imati milosti. Svaki incident, ili na tribinama ili na ulici, bit će žestoko kažnjen. Ako vas ulove da ste probali unijeti baklju ili takvo što na stadion? Bolje da vas nema. Posljedice mogu biti jako teške za one koji će raditi nerede - zaključio je kolega.

U ovih nekoliko dana koje sam proveo u Moskvi mogao sam se uvjeriti da će uistinu biti tako. Rusi strahuju i od terorizma, tako da uniformirane čuvare reda i mira možete vidjeti doslovno na svakom koraku.

Jako osiguranje

Primjerice, bio sam smješten u jednom malom hotelu, a pred vratima su stalno stajala dva zaštitara. Tako je u mnogim hotelima. Negdje su sigurnosne službe dobro skrivene da ne bi ometale goste, odnosno čuvari su u - civilu. Policija čuva sve željezničke i autobusne stanice, glavna okupljališta, noćne klubove, restorane... Kontrole su svuda iznimno pedantne, ni u muzeje ne možete ući bez kontrole kakve su obično na aerodromima. Sve se skenira, vadite stvari iz torbe, negdje morate skinuti čak i remen...

Sigurnost će u Rusiji biti na najvišoj razini. Dakle, hrvatski navijači, možete slobodno početi kupovati ulaznice. Ali oni koji imaju neke druge razloge dolaska bolje da ostanu doma. Da ne bi u Rusiji ostali duže nego što su planirali.

Zabranjena konzumacija alkohola na javnim mjestima

Ruske se vlasti pripremaju i za crno tržište ulaznica, posao koji je na ovakvim natjecanjima iznimno unosan. No preprodaja karata za 21. SP za švercere donosi i velik rizik. Napravili su Rusi poseban popis mogućih novčanih kazni, koje ovise o kojem je rangu utakmice riječ. Uglavnom, kazne za preprodavanje kretat će se od 26.000 do čak 170.000 hrvatskih kuna. Po preprodanoj ulaznici! Navijači će morati pripaziti i na ponašanje na javnim mjestima. Konzumacija je alkohola na njima zabranjena, tako da izgrednicima i po tom pitanju prijete oštre financijske kazne. (dd)

Kazne zatvora od 8 do 15 godina

Englezi su se, naravno, već dobro upoznali s mogućim sankcijama za huligane za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji. Ne namjeravaju ruske vlasti imati milosti prema izgrednicima, pa je Daily Mail doznao neke zanimljive stvari od britanske policije, koja očekuje da će u Rusiju otputovati između 10.000 i 20.000 engleskih navijača. Za nasilan čin huliganima u Rusiji prijeti od osam do 15 godina zatvora, što je definitivno dovoljno upozorenje. Ruski su huligani otkrili da su ih za vrijeme velikih nereda u Marseilleu prošle godine dodatno isprovocirale pjesme engleskih navijača negativno nastrojene prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Padne li kojoj skupini fanova na pamet sprdati se s Putinom u njegovoj domovini, garantirano neće dobro proći... (dd)

Linker
02. svibanj 2024 12:32