Vodoskok pred hotelom hrvatske reprezentacije
 FOTO: Dražen Antolić
PIŠE DRAŽEN ANTOLIĆ

REPORTAŽA S FLORIDE: NIJE NOVINARSKI, ALI JE IPAK POSAO Kako sam odbio plaću od 50.000 dolara... Ipak, Hrvatska je samo jedna

Miami je 2012. godine proglašen najdepresivnijim u SAD-u
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2018. 19:55

Normalno je da novinar, pripremajući se za Miami, pročita brojne reportaže o gradu koji je 2012. proglašen najdepresivnijim u SAD-u, a ne izgleda tako. No, za razliku od 90 posto Hrvata koji odmah u zračnoj luci taksistu nude adrese na Miami Beachu, pratiti nogometnu reprezentaciju znači neke sasvim druge rute.

Prvi dan svi skupa Miami nismo ni vidjeli, osim okruga u kojem se nalazi Barry Univesity. Trebalo je to promijeniti. Prvi je taksist bio azijska faca, vjerojatno Kinez, ali čemu to pitanje. Susretljiv do beskraja, račun od 56 dolara zaokružio je na 55, ponudio je i punjač za mobitel…

Mekan kao svila

Drugi Meksikanac…

- Da, da, vidio sam plakate da igraju Peru i Hrvatska. Jeste li igrač?

FOTO: Dražen Antolić/SN
Hrvatski igrači na jučerašnjem treningu

To pitanje ponovio je dvaput, iako tvrdi da prati nogomet, nije mu lako povjerovati.

- Pratim, kako ne, Hrvatska ima dobrih nogometaša, ali na Svjetskom prvenstvu redovno je luzer. Nemate baš puno pobjeda u posljednje vrijeme.

Pa što mu odgovoriti…

Kako Miami ne obiluje građevinama na popisu kulturne baštine, i turisti će među prvima obići kuću Giannija Versacea ispred koje je ubijen 1997. godine, zar nije bolje odabrati bar. Pravi američki sa 50 ekrana na kojima se vidi sve, od snowborda do košarke. Čak i nogomet, utakmica Reala s Gironom. Šank je u pravilu idealna lokacija za slučajnog namjernika, a Bud se toči za tri dolara. Lagan, mekan kao svila koja se topi pod nepcima. Čovjek s desne strane djelovao je poslovno, odijelo, krava, vjerojatno je izašao iz ureda “uhvatiti ravnotežu”. Nije znao puno o Hrvatskoj, ali u jednom času dao mi je misliti:

FOTO: Dražen Antolić
Trening Hrvatske izazvao je velik interes medija

- Gospodine, imam za vas posao u Sjedinjenim Državama.

Baš sam čitao da u Evergladesu ne znaju koliko imaju aligatora jer nekoliko zadnjih ljudi koje su poslali da ih prebroje nisu se vratili. To bi trebao biti angažman od milijun dolara. Ako preživite. U “rijeci trave” dugoj 322 metra i širokoj 30, nedaleko od Miamija, nesvakidašnji je ekosistem, a Indijanci, za koje je tamo napravljen jedan od nekoliko rezervata, nakon što su “poraženi na Floridi”, dobrim cijelom i zaslugom časnika Lauderdalea po kojem je prozvan grad, prodaju obroke od repova aligatora. Horatio Caine u “CSI Miamiju” energično ga “pregazi” airboatom.

- Čujte me, nije novinarski posao, ali nalikuje mu. Potreban nam je čovjek koji će raditi ankete za nas. Nudimo godišnju plaću 50.000 dolara.

FOTO: Dražen Antolić
Gušter pred hrvatskim hotelom

Jezero kao močvara

Ostat ću u uvjerenju da je to bila dobra zafrkancija, bolje nego razbijati glavu radi li se o ponudi koju vrijedi uzeti. Odbio sam ulaziti u detalje i mislim da me neće proganjati. Ionako sam pobornik teze - svugdje pođi, ali doma dođi. Hrvatska je ipak samo jedna… Za nas koji tako razmišljamo. A i anketiranje nije neki posao koji se ne bi mogao odbiti.

Nisam siguran da novinar, trčeći za nogometašima, može stići i do Evergladesa, no možda ih još vidim izbliza. Dotad ostaje jezero osobina močvare iza hotela Vatrenih. Nikakav problem nije da vam ispred nogu pretrče gušteri. Jednog sam uspio i uslikati, drugi je već bio u vodi. Everglades za prezaposlene.

Linker
01. svibanj 2024 15:29