Matija Djanjesic / CROPIX
USPJEŠNA GENERALKA

RIJEČANI SPREMNI ZA NASTAVAK BORBE ZA LIGU PRVAKA: Za današnju predstavu zaslužili su pljesak navijača, raduje forma najubojitijeg topnika u orkestru

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 25. siječanj 2020. 18:45

Rijeka - Olimpija 4:2

RIJEKA Stadion HNK Rijeka. Gledatelja 1000. Sudac: Mario Zebec. Pomoćnici: Kezele i Pajić. Četvrti sudac: Linić. VAR sudac: Vidulin. AVAR sudac: Grgić.

STRIJELCI: 1:0 - Velkovski (10), 1:1 - Vukušić (15), 2:1 - Andrijašević (65), 3:1 - Čolak (67), 4:1 - Čolak (87), 4:2 - Lupeta (90).

RIJEKA: Pandur (od 46. Nwolokor) - Tomečak (od 68. Raspopović), Escoval, Velkovski (od 79. Čeliković), Smolčić (od 79. Štefulj) - Halilović (od 68. Lepinjica), Pavičić (od 68. Lončar)- Acosty (od 68. Puljić), Andrijašević (od 79. Vuk), Gorgon (od 68. Iglesias) - Čolak. TRENER: Simon Rožman.

OLIMPIJA: Vidmar (od 65. Orbanić) - Boakye, Samardžić, Bagnack (od 61. Šme), Jurčević (od 46. Pavlović) - Tomić, Valenčić (od 46. Brkić) - Menalo, Putinčanin (od 71. Kidrič), Elšnik (od 27. Savić) - Vukušić (od 61. Lupeta). TRENER: Safet Hadžić.

Nogometaši Rijeke pobijedili su rezultatom 4:2 ljubljansku Olimpiju i za prikazano na posljednjoj provjeri pred nastavak prvenstva zaslužili glasan pljesak otprilike tisuću navijača koliko ih se skupilo na tribinama Rujevice. Bila je to utakmica s dva lica, blijedim prvim poluvremenom i odličnim 25 minuta drugog dijela u kojima je Rijeka postigla dva pogotka i početak prvenstva dočekala s potrebnom injekcijom samopouzdanja. Ipak, pobjeda ne smije zavarati zbog problema u prvom dijelu, ali s druge strane svakako treba veseliti golgeterska forma dvostrukog strijelca Antonija Mirka Čolaka.

Simon Rožman za generalku je izveo novi eksperiment s Pavičićem i Halilovićem na poziciji dva zadnja vezna, očito je tražio malo više kreativnosti nauštrb malo više agresije i čvrstine u fazi obrane. I vjerojatno nije bio zadovoljan ostvarenim budući da se Olimpija na početku nametnula Riječanima, bila puno opasnija u kontinuiranom napadu i samo zahvaljujući nepreciznosti njihovih ofenzivaca, odnosno nekoliko dobrih intervencija mladog vratara Pandura na poluvrijeme je otišla s remijem.

Rijeka je odigrala utakmicu s dva potpuno drugačija poluvremena, bezidejnost u prvom dijelu zamijenila je okomita i ofenzivna igra koja je brzo davala naslutiti da će Bijeli generalku zaključiti pobjedom. Je li onda pravo lice Rijeke ono blijedo i bezidejno iz prvog dijela ili napadačko i goropadno iz nastavka? Odgovor će dati početak prvenstva, ali Rožman nikako ne smije ignorirati prvih 45 minuta za koje će morati pronaći odgovor je li bilo rezultat taktičkog odabira ili slabog ulaska u utakmicu pojedinih igrača. Rožmanova momčad se u prvom dijelu mučila s iznošenjem lopte zbog visokog pritiska Olimpije, pa i gradnjom napada na suparničkoj polovici zbog čega jedva da su uspjeli zaprijetiti Vidmaru. Ako maknemo pogodak i još jedan solidan udarac glavom Velkovskog koji su se dogodili nakon prekida, Riječani su imali samo jednu priliku kada Čolak nije dobro zahvatio ubačaj Tomečaka. Gosti iz Slovenije jednostavno su djelovali brže, agresivnije i kvalitetnije, pa uz lijepi pogodak Vukušića propustili završiti prvo poluvrijeme u rezultatskom plusu.

Rijeka, 121219.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Varazdin, 1. HT HNL, 19. kolo.
Na fotografiji: Antonio Mirko Colak.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Nastavak je potpuno promijenio sliku utakmice i sedam dana prije početka prvenstva ipak poslao dobar dojam s generalke. Rijeka je proigrala, prebacila težište igre na polovicu Olimpije, koristila brzinu Acostyja i u samo dvije minute postigla dva pogotka. Nakon što je Vidmar zaustavio udarce Čolaka i Escovala, njegova zamjena Orbanić grubo je pogriješila u 65. minuti kada atraktivan pokušaj Čolaka odbio samo do Andrijaševića koji je iz blizine lako poentirao za 2:1.

Dvije minute kasnije za najljepši trenutak utakmice se pobrinuo Čolak koji je iz voleja, s ruba kaznenog prostora, prebacio istrčalog vratar Olimpije za 3:1. Čolak je u samoj završnici pogodio za 4:1 nakon što je iz drugog pokušaja matirao Orbanića poslije ubačaja Raspopovića s desne strane, dok je Lupeta u sudačkoj nadoknadi postavio konačnih 4:2.

I VAR imao generalku

Generalnu probu pred nastavak HNL-a jučer je na Rujevici imao i VAR. Utakmica se snimala kao da se radi televizijski prijenos, između dvije klupe postavljen je ekran za provjeru spornih situacija, a VAR soba "ugostila" suce. Tako su glavnom sucu Mariju Zebecu iz VAR sobe jučer asistirali Marin Vidulin kao glavni VAR sudac i Miro Grgić kao pomoćni VAR sudac koji nisu bili besposleni. Osim onih tihih provjera u 15. minuti se malo čekalo nakon Vukušićeva pogotka, ali iz VAR sobe je stigao signal da je ipak regularan.

Linker
14. svibanj 2024 09:11