Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
MATEO SUČIĆ IZ PORTUGALA

RIJEČANI VEĆ TRENIRAJU PODIZANJE KANTE Kek i društvo trijumfalno okončali portugalske pripreme: Uraganskim poluvremenom uzeli Atlantic Cup

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 07. veljača 2017. 20:37

RIJEKA - JABLONEC 3:0

STRIJELCI: 1:0 - Gavranović (49), 2:0 - Gorgon (70), 3:0 - Črnic (79).

RIJEKA: Prskalo, Ristovski, Šofranac, Elez, Zuta (od 85. Martić), Bradarić, Mišić (od 85. Čanađija), Gorgon, Andrijašević (od 63. Črnic), Matei (od 46. Vešović), Gavranović (od 78. Maleš).

JABLONEC: Hruby, Masopust, Hubschman, Pernica, Zeleny (od 63. Mihalik), Pospišil (od 68. Travnik), Jiraček (od 68. Kubista), Diviš (od 68. Janković), Mehanović (od 635. Považanec), Hanousek, Doležal.

----------------------------------------------------------------

Pobjednički mentalitet gradi se pobjedama, a nogometaši Rijeke uvjerljivim trijumfom protiv Jabloneca (3:0) zaključili su pripreme u Portugalu i upisali svoje ime na popis osvajača Atlantic Cupa. Ako je ovo bio trening za podizanje pehara na kraju sezone momčad Matjaža Keka uspješno ga je odradila...

U prvih 45 minuta utakmica je bila dosta rastrgana s riječke strane, ponajviše zbog veznog reda koji je stajao daleko od suparničkih igrača. Bijelima kao da je nedostajao onaj karakteristični visoki pritisak, no možda je i puštanje suparniku da vodi igru i orijentacija na polukontre bila i Kekova zamisao.

Upravo iz takvih situacija rađale su se najveće opasnosti pred gostujućim golom, najčešće nakon kombinacija Andrijaševića, Gavranovića i Gorgona. Mogla je Rijeka do poluvremena osjetno voditi, u 6. minuti Andrijašević je gurnuo Gavranovića samog na golmana ali Hruby je bio uspješniji, minutu kasnije nekadašnji branič Šahtara Hubschman blokirao je udarac Andrijaševića da bi u 17. nakon ubačaja iz kuta udarac Gorgona odsjeo na gredi.

Bilo je još pokušaja Bijelih, akcija koje su bile dobro izrađene, ali nedostajao je bolji završni pas za konkretniju priliku, dok Jablonec, izuzev nekoliko pokušaja s distance nije ozbiljnije ugrozio Prskala.

Situacija na travnjaku dodatno se u korist Rijeke promijenila u drugom poluvremenu. Djelomično i zbog zamjene MateiVešović čijim su ulaskom Bijeli puno dobili na agresiji, samim time i na pritisku na zadnju liniju suparnika. Crnogorski reprezentativac jučer se požalio na bol u uhu pa je vjerojatno i zbog toga na početku ostao na klupi, ali njegov je ulazak donio itekako puno živosti u igru Rijeke.

Odmah je postalo jasno da će češki prvoligaš teško izdržati takav nalet Bijelih, već u 47. minuti Hruby odbio u korner udarac Vešovića, minutu kasnije Hubschman je ponovo blokirao Gavranovića, ali Rijeka je pritisak ipak uspjela naplatiti u 49. minuti. Gorgon je pobjegao lijevom stranom, Andrijašević malo zakasnio na njegovu povratnu loptu koja je ipak došla do Vešovića. Na njegov oštri prizemni ubačaj natrčao je Garanović i skrenuo loptu za vodstvo Rijeke (1:0).

Bijeli su utakmicu prelomili u 70. minuti još jednom školskom akcijom iz četiri poteza. Zuta je dao za Gavranovića koji je isprve proigrao Črnica samog na lijevoj strani. Uslijedila je odlična dubinska lopta za Gorgona koji je ostao sam pred vratarom Jabloneca i rutinski poentirao (2:0).

Točku na “i” uraganskog drugog poluvremena Rijeka je stavila još jednom školskom akcijom. Krenulo je od Šofranca, Vešović je napravio veliki dio posla proigravanjem prema Mišiću koji je prebrojavanje suparničke obrane nastavio produženom loptom prema Črnicu čiji je udarac sa 16 metara u suprotni kut postavio konačnih 3:0.

Morao je Matjaž Kek imati itekako razloga za zadovoljstvo nakon utakmice, posebno zbog drugog poluvremena u kojem je Rijeka bila puno kompaktnija, a u konačnici i ubojitija prema naprijed. Razlog za zadovoljstvo trenera Bijelih svakako može biti igra Aleksandra Šofranca. Crnogorski branič je pod povećalom budući da nije puno igrao jesenas, ali nastup bez izgubljenog duela potvrda je njegove dobre forme pred nastavak sezone.

Linker
23. travanj 2024 06:04