Foto: Branimir Boban / CROPIX
'MRTVA TRKA'

RIJEKA JE DOGOVORILA DRUGI NAJVEĆI TRANSFER U POVIJESTI KLUBA, ALI SREBRNI VATRENI NIJE ODABRAO Čak nije Darijo Srna nije uspio pomoći!

Srebrni veznjak iz Rusije meta je nadmetanja francuskog i talijanskog kluba, a klub neće stajati na putu kapetanovim željama oko budućnosti
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 30. srpanj 2018. 19:23

Činilo se da je noć sa subote na nedjelju donijela odluku. Riječki su čelnici, naime, nakon pobjede nad Goricom (2:0) uspjeli usuglasiti uvjete s Cagliarijem u pogledu transfera srebrnog Vatrenog iz Rusije, pa je stoga igračevim predstavnicima poručeno da Filip Bradarić može otputovati na liječnički pregled te, samim time, potpis ugovora na Sardiniju.

Naravno, priču već znate, za 26-godišnjeg veznjaka već se neko vrijeme bore talijanski prvoligaš te Bordeaux čija je ponuda financijski izdašnija, kako za klub, tako i za igrača. Stoga, Cagliari je ovog vikenda “podebljao” odštetni iznos koji je spreman proslijediti na Rujevicu... Corriere dello Sport, recimo, barata cifrom između pet (inicijalna ponuda) i sedam milijuna eura, neki portali izašli su s informacijom da se radi o formi pet + milijun eura bonusa, a neslužbene informacije s Kvarnera također kazuju kako povećanje ponude nije toliko drastično.

Riječki stav

Štoviše, niti novi prijedlog Crveno-plavih koji je Rijeka, dakle, prihvatila nije izjednačio ono što Bordeaux nudi svim stranama uključenima u transfer. Jasno je pritom da će klub biti u financijskom gubitku u odnosu na suprotnu opciju (Francuska). No, riječki stav je takav da ne žele stajati na putu igračevim (kapetanovim!) željama niti mu praviti probleme zbog milijuna “gore-dolje” što nije prvi slučaj da Rujevica iskazuje želju izaći ususret pojedincima prilikom izlaznih transfera.

Međutim, kako je Bordeaux baš jako zagrizao za Bradarića, naredio je novim vlasnicima da prihvate sve što igračevi predstavnici stave pred njih! A radi se o boljim (financijskim) uvjetima nego što ih nude Talijani kojima u pregovorima pomaže Darijo Srna... I tako je situacija, koja je u nedjeljno jutro izgledala čista, ponovno postala ‘mrtva trka’, ali s jednom bitnom promjenom koja glasi: Rijeka je usuglasila uvjete i s Cagliarijem i s Bordeauxom te je sada “loptica” isključivo na strani Filipa Bradarića te njegovih predstavnika da odluče za koji će klub potpisati, a koji je, praktički, poslužio kao licitacija u pregovorima.

Postoji plan B

Više je od dojma da će hrvatski reprezentativac iduće sezone svlačionicu dijeliti s bivšim hrvatskim reprezentativcem (Srna), no suvišno je napominjati da se stvari u nogometnim transferima mogu promijeniti sve dok ne dobiju službenu potvrdu. Cagliari navodno ima “plan B” u Albinu Ekdalu i Carlosu Sanchezu, ali hoće li biti potrebni?

U svakom slučaju, Rijeka će ostvariti drugi najveći transfer u klupskoj povijesti (Kramarić), a prvi otkako je formalni vlasnik Damir Mišković.

Što Bradarića čeka na dvije moguće destinacije?

CAGLIARI

Više mu paše zbog inteligencije, čitanja igre i taktičke urednosti

Za nešto manje od dvije godine, točnije 30. svibnja 2020., Cagliari će postati stogodišnjak. U svojoj dugoj povijesti ne mogu se pohvaliti pretjeranim uspjesima budući u vitrinama imaju jedan scudetto iz sezone 1969/1970. kada ih je predvodio Luigi Riva, i dalje vodeći strijelac talijanske reprezentacije s 35 pogodaka, a najbolji europski uspjeh ostvarili su 1994. godine kada su igrali polufinale Kupa UEFA gdje ih je izbacio milanski Inter.

Lanjske sezone klub sa samog juga Sardinije jedva se spasio ispadanja u Serie B. Bila je to luda završnica prvenstva u kojoj je najkraći kraj izvukao Crotone, a Crveno-plavi su se digli na 16. mjesto zahvaljujući pobjedama protiv Fiorentine na Artemio Franchiju (0:1) te protiv Atalante (1:0) u posljednjem kolu na Sardegna Areni, zamjenskom stadionu dok se Sant’Elia ne proširi kapacitetom do 21 tisuće sjedalica.

Već četiri godine predsjednik je Tommaso Giulini, čelni čovjek Fluorsid grupe s bogatim iskustvom iz Intera gdje je bio član Uprave čak osam godina (2005-2013). U ljeto 2015. Cagliari je preselio u drugu ligu, ali Massimo Rastelli vratio ih je u najviši razred gdje ih je lani održao 43-godišnji Urugvajac Diego Lopez, igračka legenda sa Sardinije. U nadolazeću sezonu povest će ih Rolando Maran, 55-godišnji bivši obrambeni igrač (280 nastupa za Chievo) koji je posljednje četiri godine vodio Chievo.

Mjesto uz Castra i odličnog Barellu

Što bi Bradarića čekalo u sardinijskoj svlačionici?

Prije svega, valja istaknuti da je Cagliari ovog ljeta već odradio dva ulazna transfera. Leonardo Pavoletti trebao bi biti prva špica obzirom da je stigao iz Napolija za 10 milijuna eura, a Lucas Castro ofenzivni je vezni igrač kojeg je Maran povukao iz Chieva za 6,5 milijuna eura. Darijo Srna stigao je besplatno... Maran ide u redizajn sredine terena jer Padoin već ima 34 godine, Dessena je u silaznoj putanji, kao i Cigarini dok su Ionita, Deiola i Caligara ipak nedovoljno kvalitetna rješenja za ostanak u Serie A.

Maran će sigurno igrati s tri veznjaka, možda i s četvrtim nešto isturenijim, stoga se logičnim, i zbog inzistiranja na transferu, nameće da bi Bradarića čekalo mjesto u sredini terena, vjerojatno uz Castra i mladog odličnog Barellu koji s 21 godinom vrijedi 25 milijuna eura. Uostalom, tko kaže da će Barella ostati na Sardiniji...

Ako ćemo o nogometu, jasno je da Bradariću više odgovara Serie A nego Ligue 1 zbog inteligencije, čitanja igre i taktičke urednosti.

BORDEAUX

Novca ima, čeka ga spremno mjesto u početnoj postavi

Šest prvenstava, četiri Kupa, tri Liga kupa i Superkupa, to su trofeji u prostorijama Chaban-Delamasa (sada Matmut Atlantiquea) s kojima se ponose Žirondinci osnovani “prastare” 1881. godine. Bordeaux je, zapravo, osnovan kao gimnastičarski i streljački klub, potom je uslijedilo veslanje, mačevanje i plivanje da bi se nogomet pojavio tek 1920. i to ponajviše zahvaljujući Raymondu Brardu, bivšem predsjedniku.

Poyet apsolutno inzistira

Posljednji naslov Ligue 1 uzeli su u sezoni 2008/09. pod vodstvom Laurenta Blanca s glavnim igračima Yoannom Gourcuffom, Fernandom Cavenaghijem, Marouaneom Chamakhom te Ulrichom Rameom, a pretposljednji desetljeće ranije s Elijem Baupom na klupi, a Micoudom i Wiltordom kao Zlatnom kopačkom s 22 pogotka na travnjaku. Po obrascu, ispada da je upravo nadolazeća sezona - njihova! Na njihovu žalost, nemaju ni promil šanse pokraj PSG-a...

Predsjednik je Stephane Martin, većinski vlasnik je TV kuća M6 koja je prije nekoliko dana prodala dionice američkom fondu iza kojeg stoji Joseph DaGrosa jr., vlasnik tvrtke Capital Partners.

- Imamo velike ambicije, pomoći ćemo klubu da se vrati u sam vrh francuskog nogometa, a paralelno ćemo jačati brand Bordeauxa, pogotovo u SAD-u te Kini - rekao je DaGrosa.

Što, dakle, trenutno na raspolaganju ima Gus Poyet (ex vezni igrač Zaragoze, Chelseaja itd., ex trener Sunderlanda, AEK-a, Betisa itd.) i zašto svim silama želi Bradarića u momčadi?

Naravno da je transfer Malcoma prva vijest Bordeauxova ljeta, a ovih dana bi u Napoli trebao otići desni bek Sabaly za 15 milijuna eura. Što je s veznom linijom? Protiv Ventspilsa su u Europskoj ligi igrali Plašil, Lerager i Tchouameni, Otavio i Vada bili su na klupi. Poyet igra u sustavu 4-3-3 gdje su kandidati za zadnjeg veznog 36-godišnji Čeh Plašil te Brazilac Otavio kojeg se Žirondinci spremaju prodati.

Urugvajski trener želi Bradarića poput vode u pustinji, informacije iz Francuske govore da ga čeka spremno mjesto u početnoj postavi. Novca Bordeaux ima, novi vlasnici su ambiciozni i spremni su učiniti sve da ne izgube prvu bitku na mercatu, i to od siromašnijeg kluba kojemu je programirana borba za opstanak u Serie A.

Linker
03. svibanj 2024 23:01