Vlado Kos / Cropix
USUSRET MODRIMA

RIJEKA KOD KUĆE NIJE KAPITULIRALA 728 DANA Na Rujevici se najviše boje 'Mr. Derbija' koji želi prekinuti veliku seriju

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. rujan 2016. 14:44

Bilo da je riječ o Kantridi ili Rujevici, Rijeka je posljednjih sezona postala teško osvojiva utvrda za gostujuće momčadi. Točnije, od dolaska Matjaža Keka na klupu Bijelih 9. ožujka 2013. godine, Rijeka je u HNL-u izgubila samo tri domaće utakmice.

Jednom je slavila Lokomotiva (3:1) s Pjacom, Kramarićem, Malešom i Antolićem, jednom Zadar (3:2) s Pericom, Buljatom i bivšim Riječanima Ljubovićem i Ivančićem, dok je posljednja momčad koja je u domaćem natjecanju okusila slast pobjede bio upravo idući suparnik - Dinamo.

Koban Mr. Derbi

U nedjelju će nedostajati tri dana da se napune točno dvije godine otkad su Bijeli posljednji put kapitulirali pred svojim navijačima, tog 21. rujna 2014. odlučio je Dinamov Mr. Derbi El Arabi Hilal Soudani koji je s dva pogotka skrojio pobjedu Modrih rezultatom 2:1. Soudani je i jedan od rijetkih igrača koji su igrali tu utakmicu i koji će i u nedjelju konkurirati za momčad. Posebno je to izraženo kod Rijeke u čijem kadru u odnosu na pred dvije godine više nema Vargića, Tomečaka, Leovca, Samardžića, Leškovića, Cvijanovića, Moisesa, Krstanovića, Kramarića, Jugovića, Sharbinija i Kvržića. Danas su, iz riječkog kuta, jedine poveznice na tu utakmicu, uz trenera Matjaža Keka, Marko Vešović i Matej Mitrović.

Rijeka je nakon te utakmice počela niz neporaženosti kod kuće u domaćim natjecanjima (HNL i Kup) koji će nakon gotovo dvije pune godine i 728 dana u nedjelju ponovo biti na kušnji. Uz dužno poštovanje svim ostalim HNL takmacima, upravo Dinamo slovi kao jedina momčad koja može ugroziti domaći niz Riječana od 38 utakmica bez poraza. Upravo je Dinamo 2015. godine bio blizu nove pobjede na Kvarneru, no riječku je utvrdu spasila bomba Josipa Radoševića koji je u sudačkoj nadoknadi pogodio jedan od 11 domaćih remija Bijelih tijekom ovog niza neporaženosti.

Dovoljno jakih aduta

Može li Dinamo u nedjelju ponovo ugroziti riječku utvrdu i prekinuti niz bez poraza? Budući da su kvalitativno najjača momčad u HNL-u sigurno može, ali nije zanemarivo ni da Modri nisu slavili na posljednja četiri gostovanja u Rijeci (dva na Kantridi, dva na Rujevici). Uz domaći teren, prednost Riječana svakako je i činjenica da se Dinamo sinoć zasigurno potrošio u Lyonu, a odlaskom Pjace i Roga Zlatko Kranjčar je malo izgubio na širini u ofenzivnom dijelu. Bez obzira na sve, Dinamo će na Rujevicu doći napasti Rijeku, Kranjčar drugo ni ne zna, zbog napadačke igre kada je bio trener Bijelih skandiralo mu se i nakon pet uzastopnih poraza.

Mogli bi tako odlučiti izravni dueli na travnjaku, način na koji će defenziva zauzdati izraziti ofenzivni potencijal koji obje momčadi imaju na raspolaganju. Dueli Zuta - Soudani, Ristovski - Fernandes, Pivarić - Vešović ili Sigali - Gavranović mogli bi uvelike usmjeriti tijek utakmice koja rezultatski možda neće puno značiti u kontekstu borbe za naslov prvaka, ali bi za Riječane mogla biti itekako važan pokazatelj gdje su u odnosu na hrvatskog predstavnika u najelitnijem svjetskom klupskom natjecanju.

Riječki niz bez poraza u svakom slučaju u nedjelju će biti na kušnji, a iako se na Rujevici ne vole zamarati brojkama, nastavak niza neporaženosti zasigurno bi bio veliki impuls za nastavak prvenstva. Njegov prekid, s druge strane, iako vrlo vjerojatno ne bi izazvao nikakve tektonske promjene, bio bi jasan signal da će se i ove sezone najviše pitati Dinamo.

Linker
11. svibanj 2024 01:19