Foto: Goran Mehkek / CROPIX
NAJVEĆI HRVATSKI DERBI

RIJETKO JE KADA DINAMO DOLAZIO PODNO MARJANA S TAKVOM ZALIHOM Hajduku su bodovi potrebniji, ali Modri su u zadnje vrijeme češće slavili u Splitu

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. travanj 2019. 22:29

Četvrti derbi na Poljudu u zadnje dvije sezone, četvrti Hajdukov i treći Dinamov trener. Nenad Bjelica u tom je društvu jedini koji će dvaput gostovati u Splitu. Prošle sezone Joan Carrillo dočekao je Marija Cvitanovića, zatim Željko Kopić Nikolu Jurčevića. Zoran Vulić prvi je ugostio Bjelicu, sad će ga ugostiti i Oreščanin. Eto, tko dočeka dva poljudska derbija, za njega se može reći da je uspješan na klupi.

Dinamo dolazi u Split s 24 boda više od domaćina Hajduka. Velika 24 boda - rijetko su kad Modri stizali s takvom zalihom podno Marjana, sjećamo se recimo da je prošle sezone derbi nakon dugo vremena bio zanimljiv i po pitanju borbe za naslov. Dinamo je uoči Splita imao pet bodova više, da je izgubio, Bijeli bi se ozbiljno uključili u bitku za naslov. Međutim, Mario Gavranović presudio je Hajduku, odveo Dinamo na plus osam i riješio većinu dvojbi. Barem kad je Hajduk u pitanju; imao je Dinamo kasnije problema sam sa sobom, ali na kraju je iz modrog kuta sve dobro završilo.

CROPIX, sn ilustracija

Ipak, jednom je Dinamo stigao u Split s većom prednošću od trenutačne. U proljeće 2015. stigli su Modri na derbi s 26 bodova viška. Imali su 62, Hajduk 36, s tim da je Hajduk bio kažnjen oduzimanjem tri boda zbog onog neodigranog derbija u Maksimiru. Službeno je dakle Dinamo imao plus 26, ali zapravo je to bilo plus 23. I stigli su Modri kao favoriti, završilo je remijem. Zadnji put kad su Modri pali na Poljudu, u proljeće 2016, imali su uoči utakmice 16 bodova više od Bijelih, momčad Zorana Mamića stigla je oslabljena, bez Soudanija, a Fran Tudor zabio za pobjedu.

Zagreb, 161218.
Maksimir.
Utakmica HT Prve lige, 18. kola izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduka.
Na fotografiji: Sinisa Orescanin i Nenad Bjelica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Samo jednom u zadnjih 10 godina Hajduk je imao prednost prije međusobnog susreta u Splitu, Bijeli su imali bod viška i remijem u Splitu uspjeli su zadržati tu prednost. U većini slučajeva zagrebačka je momčad stizala u Split s velikom prednošću, koju ni poraz od Hajduka nije mogao ugroziti. Recimo, jesenas su Modri imali čak 10 bodova više, derbi je došao nekoliko dana prije europskog ispita i cilj je, zapravo, bio ne izgubiti. I završilo je 0:0. Pamtimo i onaj derbi s početka proljeća 2009, kad je Dinamo imao bod više od Hajduka, ali su Bijeli slavili s 2:0 i preskočili najvećeg rivala.

Ovoga puta derbi ne nudi dramu kad su bodovi u pitanju, Hajduku su potrebniji u borbi za Europu, ali Dinamo ih sigurno neće prepustiti s bijelom zastavom. Ali prednost je rijetko u derbiju utjecala na status favorita, doduše, Modri su zadnjih godina češće pobjeđivali na Poljudu nego u Maksimiru.

Rezultati by SofaScore

Linker
01. svibanj 2024 10:33