1.HNL

RNK Split srušio Osijek

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 08. ožujak 2014. 18:41

Teškom mukom, “zlatnom” glavom sada već golgetera Tomislava Glumca, Split je uspio pred kraj utakmice svladati Osijek i zadržati izglede za plasman u Europu. Bilo je to blijedo i neuvjerljivo izdanje domaćina, nimalo na tragu želje za iskupljenjem nakon teškog poraza na Kantridi. Kao da im je jaka bura otpuhala zanos i motiv, Osijek se lako branio od njihovih slabašnih naleta, pogotovo u prvom dijelu.

U drugom dijelu Split se, uz pomoć saveznika bure, malo razbudio, ali osim prekida nije uspijevao složiti izglednu prigodu. Štoviše, Osijek je taj koji je bio najbliže pogotku, Marin Glavaš je mogao postati heroj iz Gradskog vrta, u 71. i 72. minuti opasno je zaprijetio. Prvi put je Ibriks uspio zaustaviti loptu na putu prema mreži, a drugi put je lopta prohujala tik pokraj desne Vukovićeve vratnice.

Ulazak Kvesića donio je pomak u igri prema naprijed, on se pridružio Glavini (centaršut u vratnicu u 52. minuti) kao netko tko može kreirati, probiti, poslužiti, stvoriti višak... U prvom dijelu to je bio i Bagarić.

Ivan Matić je bio jako svjestan težine ove pobjede. Doduše, očekivao je lakši posao, ako se to tako može konstatirati.

- Jedno je najava, a drugo ono što se događa u igri. Činjenica je da smo imali problema u igri. Meni je važno da nismo izgubili strpljenje i da smo ostvarili cilj.

Jedanaest kornera je izveo Split, bilo je i slobodnih udaraca, a nakon jednog od njih je pao pogodak.

- U prekidima dosta dobro funkcioniramo, ovo je četvrti pogodak od posljednjih pet. Neka samo Glumac ovako nastavi.

Ponovio je da im se Osijek pametno suprotstavio, stvorio blok koji nije bilo lako probiti.

- Ponavljam, imali smo problema u igri, problema u suradnji, ali to je i zasluga Osijeka koji se organizirano branio.

Mnoge je iznenadilo da je prvi strijelac Mate Bilić ostao na klupi.

- To je bio dio taktičke zamisli.

Čini se da to iskusni internacionalac nije dobro primio.

- Ja to nisam tako vidio.

Je li Split mogao bolje koristiti buru u drugom dijelu, premalo je bilo udaraca?

- Ideja je bila, s obzirom da je bura pojačavala, da šutiramo s distance. Međutim, Osijek nam to nije dopuštao.

Onda je na red došao trener Osijeka.

- Red je čestitati Splitu na pobjedi, ali i na dočeku ovdje. Silno smo se potrošili, pokazivali smo što smo radili, kao i puno puta ove godine sreća nije bila na našoj strani. Iz ono malo prilika nismo zabili. I dalje vjerujem mojim igračima. Koliko god to zvučalo čudno, osjećam da im se diže samopouzdanje - pokušavao je Tomislav Rukavina pronaći zrno utjehe u minimalnom porazu.

Pogodak Glumca pao je kad se već mislilo da će ostati 0:0.

- Žao mi je, bili smo u krizi početkom drugog dijela i onda smo vratili ravnotežu. Ovaj prekid, iz kojega smo primili gol, nije izgledao opasan. Morali smo stajati gušće u toj situaciji.

Linker
17. svibanj 2024 07:03