FEDERER - TSONGA

Roger ne zna za poraz u dvorani, trenutačno je na 16-0 uopće i 3-0 protiv Joa-Wilfrieda

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 27. studeni 2011. 10:58

Ovdje je s tri prilično lake pobjede bio pobjednik grupe što ga je odvelo na Ferrera, drugoplasiranog iz druge grupe. Španjolac je ovdje igrao vrlo dobar tenis, no stara je mušterija Švicaraca i jednostavno nema oružja protiv njega. Tako smo vidjeli dvoboj na kojem se uglavnom igralo na servisu Ferrera koji je bio suočen sa osam break lopti od kojih je pet uspio spasiti. Federer je s druge strane bio suveren na servisu i nije dozvolio ni jednu break priliku, a valja istaknuti odličnih 86% poena nakon prvog ubačaja.

- Bio je ovo težak meč, a prvi set je na neki način odlučio pobjednika. Tamo sam se bolje snašao i nakon toga počeo sam igrati na vrlo visokoj razini - prokomentirao je Švicarac pobjedu u polufinalu kojom je izborio stoto finale u karijeri i tražit sedamdesetu titulu.

- Bit će ovo sigurno poseban osjećaj i sutra imam sjajnu priliku da postavim sjajne brojke kao rekor - dodao je.

Veselje će mu pokušati pokvariti Tsonga, kojem je prvo Masters finale. Put do tog uspjeha nije bio nimalo lagan i mnogi ga nakon uvodnog poraza protiv Federera nisu vidjeli tako daleko. No, on se odlično vratio, te potvrdio još jednom da je u ovakvim dvoranskim uvjetima vrlo opasan. Ključnim se pokazala pobjeda nad Nadalom, a na krilima te pobjede odigrao je i meč polufinala sa Berdychem. Posebno je bio opasan na servisu gdje je imao 90% osvojenih poena nakon prvog ubačaja što je i pridonijelo samo jednom breaku Čeha. S druge strane njegova agresivna igra na drugi servis Berdycha pokazala se djelotvornom taktikom i Čeh je tu osvojio samo 29% poena. Valja još napomenuti da je Tsonga ponovno bio u pozitivnom omjeru što se tiče vinera/neprisiljenih pogrešaka (22/13) kao i da je Čeh je mnogo pomogao i sa 30 neprisiljenih pogrešaka.

- Iza sebe imam sjajan tjedan i ja sam ovim ulaskom u finale svoje ambicije već premašio. U finale ću ući maksimalno opušteno i pokušat ću zaprijetiti odličnom Federeru - rekao je Tsonga.

Zanimljivo je da ova dvojica igrača igraju već treću uzastopnu nedjelju i sigurne je da su tajne svedene na minimum. Federer je slavio u ta dva prethodna meča koja su igrana u ovakvim uvjetima, ali Francuz je ostavio dobar dojam (pogotovo ovaj posljednji dvoboj). Za napravit nešto više u ovom meču Tsongi treba visok postotak servisa, agresivna igra sa minimalnim brojem pogrešaka. Zvuči kao nemoguć zadatak, ali moramo se podsjetit da ge je Francuz već jednom ostvario (Wimbledon) iako Federer ovdje igra još kvalitetnije.

Linker
17. svibanj 2024 07:47