Foto: Tea Cimas / CROPIX
ZA SEBE KAŽE DA JE 'BACK UP'

RUJEVICOM VLADAJU - ŽENE Prva dama Rijeke otkriva: Damir je dvaput rekao 'sad mi je dosta', ali uvjerila sam ga da ne treba odustati

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. veljača 2017. 20:32

Predsjednik Rijeke Damir Mišković propustio je zimske pripreme prve momčadi u Portugalu. Spriječen je poslovnim obvezama, ali svejedno ima svoje oči u Albufeiri. Ima ih u Snježani Mišković, supruzi i prvoj dami riječkog nogometa kojoj je, baš kao i Damiru Miškoviću, nogomet postao sastavni dio života.

I kada Damira nema, ona će bez problema sjesti u automobil i doći u Kranjčevićevu ili Vinkovce, pa nije propustila ni ove zimske pripreme u Portugalu u kojem se možda gradi šampionska generacija. Rukomet koji je igrala u mladosti njoj je prva ljubav, ali nogomet svakim danom zauzima sve važnije mjesto.

- Damira nema zbog poslovnih obveza, ali u kontaktu smo nekoliko puta dnevno. Ja sam propustila samo one prve pripreme u Turskoj, na svim ostalim sam redovita - kaže uz smijeh Snježana Mišković, supruga predsjednika Bijelih koja nema službenu funkciju u riječkom prvoligašu, već će za sebe reći da je - back-up.

- Ako me netko treba - tu sam. Kada vidim da je situacija malo nervozna, pokušam sjesti, razgovarati… Muškarci na sve što ima veze s emocijama gledaju subjektivno, dok ženska racionalnost malo objektivnije pogleda na to.

Vjerojatno ni sama nije slutila koliko će njoj nogomet duboko ući u sve životne sfere, odnosno da će si svakodnevne obaveze usklađivati s onima jedne nogometne momčadi.

Rijeka, 190416.   
Stadiona Rujevica.
Nogometna utakmica 32. kola MAXtv 1. HNL izmedju NK Rijeka i NK Dinamo.
Na fotografiji: Ante Cacic, Snjezana Miskovic i Srecko Juricic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Ante Čačić, Snježana Mišković i Srećko Juričić.

- Nisam mislila da će to sve biti baš tako intenzivno. Nema me često u Hrvatskoj, Damira još manje, ali kada sam ovdje, onda sam prisutna u cijeloj toj priči. Znam da je nogomet muški svijet, ali vidim da se sve to mijenja i da su me svi dobro prihvatili. Nogomet nije nešto što je zabranjeno ženama, u našem klubu radi puno žena, ali vidim da nogomet općenito postaje ženski sport. Pa u HNL-u imamo pomoćnu sutkinju koja se pokazala kao jako dobra.

Damir Mišković se od dolaska u Rijeku pokazao kao veliki emotivac, netko tko sve proživljava ne samo kao predsjednik već i kao navijač, pa je i tu uloga Snježane itekako bitna.

- Damir je veliki emotivac i iskreno govoreći bila su dva trenutka kada je rekao “sad mi je dosta“. Tada sam ja preuzela palicu, smirila ga i rekla mu da kad smo ušli u ovu priču, onda idemo do kraja, nema odustajanja. Damir se preispitivao, osoba je koja bi dala i srce i dušu da svi oko njega budu sretniji, a uvijek se traži dlaka u jajetu. Na kraju dana sve je to igra. Nekada se iznerviraš, nekada netko nešto krivo kaže u određenom trenutku, ali sve je to sastavni dio života.

Rijeka, 261014.
Stadion Kantrida.
Nogometna utakmica HNK Rijeka - RNK Split, 13. kolo Prva HNL Seniori.
Na fotografiji: Damir i Snjezana Miskovic.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / CROPIX
Damir i Snježana Misković

Kao trenutak koji posebno pamti istaknut će osvajanje Hrvatskog kupa i onu utakmicu u Stuttgartu, osvajanje naslova prvaka kao veliku želju svih u klubu, utakmice doživljava stresno, ali najviše žali što obitelj nije češće na okupu. Kćerke Matea i Anna studiraju u Švicarskoj, Damir radi u Nigeriji, a udaljenost u najvećem djelu godine krate moderne telekomunikacijske tehnologije. Zahvaljujući kojima je, manje je to poznato, u prvo vrijeme predsjedniku Rijeke snimala utakmice koje bi Mišković, zahvaljujući nekoj od aplikacija gledao uživo.

- Kada nije bilo prijenosa, to je bio način kako doskočiti tom problemu - zaključila je Snježana Mišković.

Rujevicom vladaju - žene

Snježana Mišković nema službenu funkciju u riječkom prvoligašu, ali budući da je supruga predsjednika, njezina riječ ima itekakvu težinu. Pritom, nije jedina žena koja kroji sudbinu riječkog kluba.

Administrativna direktorica kluba je Marina Vela, direktorica financija je Marina Cesarac Dorčić u čijem odjelu rade još Zdenka Stavar, Tihana Vlakančić i Irena Paškvan. Jednu od ključnih uloga u klubu ima i dugogodišnja tajnica Milica Alavanja, voditelj liječničke službe je Nataša Bakarčić, za protokol su zadužene Sandra Nešić i Tamara Polan, rujevički travnjak je u rukama agronoma Barbare Zanelli, dok klupski restoran vodi Dubravka Grašo.

Linker
02. travanj 2024 13:35