CROPIX
IZNENAĐUJUĆI STAV STRUČNJAKA

S MODRIMA JE OSVOJIO JEDAN OD NAJVEĆIH NASLOVA KLUBA, NO NEĆE NI BLIZU MAKSIMIRA 'Ma da mi dođe i sto poziva, ne pada mi na pamet biti trener Dinama!'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. ožujak 2018. 15:43

U uvodu jučerašnjeg druženja s novinarima, Tomislav Ivković osvrnuo se na izjavu svog igrača Miloša Vidovića u Sportskim novostima, koji je kazao da će ‘biti mnogo teže nešto napraviti u Maksimiru nego na Poljudu, jer je Dinamo ipak bolji od Hajduka’. Takvo je razmišljanje jako razljutilo trenera Slavena Belupa.

- Ne slažem se s izjavom Vidovića da će protiv Dinama biti puno teže. To mi izgleda kao predaja unaprijed, i poludio sam kad sam to pročitao, jer to izgleda kao da smo unaprijed ‘odradili’ utakmicu s Dinamom. Ja iz iskustva velim da je puno teža utakmica sa Cibalijom i s Rudešom doma, nego s Dinamom u Maksimiru. Tako da sam lud, ne želim da mi takvo razmišljanje ima ijedan igrač - rekao je Ivković, najavivši i posebni razgovor sa standardnim članom svoje početne postave.

Čudna igra

Objasnio je i kakvo ponašanje očekuje od svoje momčadi.

- Stalno ponavljam da je nogomet čudna igra i da u nogometu slabiji pobjeđuju boljega na papiru. Prema tome, tako se moramo i ponašati. Mi moramo izgledati ozbiljno, moramo izgledati kao momčad. Možemo imati loš dan, ali u svakom trenutku se mora znati tko što radi, gdje tko stoji, i da se zna koji su njegovi zadaci. Mi moramo biti skromni, ali istodobno moramo biti i frajeri koji ne pričaju, nego rade, i na terenu odrade onaj dio posla zbog kojeg su zajedno sa mnom tu.

Prostor za poboljšanja postoji.

- Rekao sam da je utakmica s Hajdukom prošlost, spremamo se za Dinamo. Bili smo dobri, ali moramo biti još bolji u posjedu lopte, odnosno mirniji i smireniji, jer loptu imamo, samo je potrošimo prebrzo. Moramo biti koncentriraniji i staloženiji, da ne gubimo loptu prelagano. Samim tim, ako u tome uspijemo, onda će i naša igra biti još konkretnija i još opasnija.

Potvrdio je Ivković da je atmosfera u svlačionici dobra nakon pozitivnih rezultata u nastavku prvenstva, no otkrio je i da nije sve idealno.

- Ako atmosfera sad nije dobra, kad će biti. Ali uvijek ima krtica, s krticama se uvijek borim. Već je bila jedna krtica ovaj tjedan, i poslije tri pozitivna rezultata. Ali krtica je na njegovu žalost već opomenuta, tako da sljedeće krtice lete. Ali to je tako u nogometu. Ima dovoljno onih neinteligentnih koji probaju iskoristiti neku situaciju i kad je dobro, ali sreća da sam ja predugo u nogometu, pa unaprijed predvidim što se događa. A i to nije garancija za uspjeh, čak i kad unaprijed znaš što se može dogoditi.

Nitko neće rovariti

Slučaj ‘krtica’ vjerojatno ima veze s odabirom udarne momčadi, koja se na proljeće ne mijenja?

- To me uopće ne interesira. Moja vrata su otvorena, i tko nije zadovoljan, ‘la-pa-pa’. Neka traži tamo gdje će biti zadovoljan, ali rovariti neće moći. Niti jedan.

Koliko će utakmica u Maksimiru biti drugačija u odnosu na onu na Poljudu, s obzirom na drugačiji profil suparnika?

- Igraju slično, samo su drugačiji igrači. Koriste isti sistem 4-3-2-1, isti stil, samo su glumci drugi.

Mislite li vi da je Dinamo jači od Hajduka?

- Ne znam da li je jači, jer ja nisam trener Dinama. Jedino trener Dinama može reći jesu li jači ili nisu.

Koliko će vam koristiti iskustva iz prve utakmice s Dinamom u Koprivnici, kad ste u završnici ispustili bod?

- To nije bila utakmica. To je bilo nabijanje s jedne i druge strane, borba, skakanje, ali nogometa nije bilo. I tada sam rekao da nikad nisam gledao mirniju utakmicu, bez akcija, bez šansi, bez ičega. Izgubiš 1:0, ne znaš da si igrao, a sretan onaj koji je pobijedio..

Gol više

Koliko vas podatak da niste primili niti jedan gol na proljeće čini sretnim?

- To ništa ne znači. Mene čini sretnim da probamo zabiti i da zabijemo gol više od protivnika. A o obrani ne razmišljam puno. Tu se slažem s Vidovićem, kad momčad odigra u bloku, i kad napadači odigraju obranu, što je i normalno u modernom nogometu, onda se teško primaju golovi. No, kad se ostavi puno prostora, kad se ne ispunjavaju zadaci, pogotovo u defenzivi, onda se i primaju golovi. Možeš igrati i dobro defenzivno, pa primiš gol s 25-30 metara. No, ako igraš disciplinirano, onda je protivniku uvijek teško.

Mijenja li se nešto bitno u taktici kad igrate protiv Dinama, ili, primjerice, Rudeša?

- Dinamo je Dinamo, a poslije toga ćemo razmišljati o sljedećem protivniku. Razmišljam o nama, da mi budemo bolji, da naše mane malo poboljšamo, i da svakim danom izgledamo sve bolje. To ovisi o našoj igri, ali se nešto pita i protivničku momčad.

Rekao sam svoje

Ivković je kao vratar s Dinamom osvojio naslov prvaka 1982. godine. Kako mu je voditi momčad protiv Dinama, ima li kakvih emocija?

- To je najnormalnija utakmica, nisam preveliki emotivac. Profesionalac sam već dugo godina, znam se ponašati u svakom trenutku, protiv bilo kojeg protivnika. Prema tome, spremam se kao i za svaku drugu utakmicu. A kakva će ona biti, ne znam.

Dok ste bili u Lokomotivi, možda ste očekivali poziv Dinama koji ipak nije stigao?

- Ne. Pa ja sam rekao, ja Dinamo odbijem bez problema. Dinamo me uopće ne interesira. Kao treneru, ne pada mi na pamet da treniram Dinamo.

Ali da stigne poziv...

- Kao trener, da dođe sto poziva, ne pada mi na pamet trenirati Dinamo!

Sad ili ikad?

- Ja sam rekao svoje.

Bez odgovora na upit kakav je s Mamićem

U kakvim ste odnosima s kolegom Cvitanovićem?

- Mi smo samo kolege.

Na pitanje u kakvim je odnosima s Dinamovim savjetnikom Zdravkom Mamićem, Ivković nije želio odgovoriti...

Linker
05. svibanj 2024 06:42