RUPE U DEFANZIVI

S ovakvom zadnjom linijom Dinamu je bolje da ne izlazi u Europu

Kada Sigali proda četiri lopte, a Šimunović prvi točan pas doda u 35. minuti onda se Zoki mora zapitati za obranu
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 24. travanj 2015. 13:56

Ovo je bila prava europska utakmica - poručio je u eter Matjaž Kek nakon utakmice Rijeke i Dinama. Sve ostalo je bilo suvišno pa tako i priče o suđenju i zaleđu koje se mjerilo u metrima.

Naravno da uvijek netko mora biti kriv, a tada je najlakše uperiti prstom u suca, no Mario Zebec je utakmicu na Kantridi odradio pristojno. Zamjerka je na kartonu koji je trebao dati Jozi Šimunoviću u osmoj minuti zbog povlačenja protivnika (a nije baš svejedno kada ti stoper igra 80 minuta kartoniran), i eventualno sankcioniranje igrača Rijeke čiji protesti često prelaze granicu dobrog ukusa. Sumnjamo da bi Leovac, Jugović i Vešović slično reagirali u europskoj utakmici!

Obrana je kriminalna

Derbi na Kantridi pokazao je i kako HR nogomet strašno pati od nedostatka pravih, natjecateljskih utakmica. Ogroman je deficit ovakvih dvoboja zbog kojih nam klubovi ne bi bili “jazavci” u pretkolima i skupinama. I zato je Kek naglasio baš “europska”. Mada je Rijekina sezona zapravo završila - prvaci ne mogu biti - drugo mjesto garantira kvalifikacije i Kek polako može početi slagati mozaik.

To isto čini i Zoran Mamić, ali s primarnim naglaskom na defenzivu koja se na Kantridi predstavila u svom ‘najboljem’ izdanju. Nakon onoga što su pokazali u prvome dijelu, za Sigalija, Šimunovića i Taravela bilo bi najbolje da su ostali na dnevnom odmoru u Opatiji. Argentinac je sve četiri izbijene lopte u prvome dijelu vratio domaćinu ravno u noge. Doduše, za to sukrivnju nosi vezni red koji nije dao svoj obol, ali i Henriquez koji se nije dovoljno izvlačio. No, kakvo je opravdanje za igru Joze Šimunovića koji je prvo točno dodavanje napravio u 35. minuti? Njegove neprecizne dijagonale i vraćanje lopte Ježini kao ‘najvećem neprijatelju’ bilo je na granici kriminalnoga.

Očito je linija s tri stopera ispred Ježine bila pod dojmom atmosfere pa su se zaboravljali osnovni postulati nogometne igre, a to je da pas stopera mora biti siguran i precizan. Sve ono što je bila viša matematika za obranu Dinama. Zamijetili smo i zanimljivu reakciju prilikom izvođenja slobodnog udarca Rijeke u kojoj se nije znalo tko gdje stoji. Uzalud je Pinto širio ruke i gledao Zorana Mamića. Prava sreća pa je Kramarić digao sidro pa Rijeka nije imala čovjeka koji će kazniti cirkus u obrani Dinama.

Tek jedan ozbiljan ispit

Istina, u nastavku su “modri” donekle popravili dojam, pogotovo taj Sigali, ali ako ovako nastave u kvalifikacijama, ne sluti na dobro. I zato su u pravu svi oni koji zazivaju Spahića i Schildenfelda. Eventualno Benita, iako nemojte podcjenjivati Josipa Pivarića!

Voda na Mamićev mlin jest činjenica da do kraja sezone Dinamo igra tek jednu ozbiljnu utakmicu; onu finala Kupa protiv Splita. U ostalih sedam ligaških treba staviti naglasak na uigravanje linija, posebice one ispred vratara. Dinamo si ne smije dopustiti fijasko u europskim kvalifikacijama, ali s ovom obranom bolje da ne prelaze Breganu.

Linker
20. svibanj 2024 08:28