Eric Alonso / Getty Images
KOMENTAR

SAD JE JASNO - PROBLEM JE ZIDANE! Slavni Francuz neobjašnjivo srlja iz pogreške u pogrešku, a Real gura naslov prvaka u ruke Barceloni!

ZIDANEOVA ODGOVORNOST Stalno mijenja postave u sustave, te prkosi logičnim taktikama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. ožujak 2020. 09:47

Kada nekoliko igrača igra loše onda je problem vjerojatno u njima. Kada nekoliko igrača igra dobro, a ostali su loši onda je problem u treneru! Nakon neočekivanog poraza u Sevilli, od Betisa, Real Madrid je opet prepustio teško stečeni tron suparnicima iz Katalonije.

Zvuči gotovo groteskno. Koliko god je u Barceloni kaotično stanje u klubu, svađaju se sada igrači i pomoćni trener (ispričao se), navijači traže odlazak predsjednika, Messi je ispod svojih razina, a ostali su uglavnom izvan forme, Real Madrid kao da svojim kiksovima gura naslov prvaka u ruke Kataloncima.

Prekretnica u Kupu

Poraz u Sevilli samo potvrđuje da trener Zidane, nakon ispadanja u Kupu kralja od Real Sociedada (6. veljače) 3:4, na Bernabeuu, srlja iz pogreške u pogrešku. Možda bismo mogli kazati da ponavlja slične pogreške. Do tog kup susreta Real je igrao odlično. Imao je, napokon, stabilnu obranu, teško je primao golove, a davao ih je dovoljno za sigurne pobjede. Sve se to događalo bez Edena Hazarda.

Onda je u Kupu Zidane poslao većinom alternative na teren i dogodio mu se poraz! Nije mario što je Sociedad igrao u odličnoj formi i davao naslutiti da može pobijediti u Madridu. Do tog susreta blancosi su u 11 utakmica primili samo 4 pogotka. U toj jednoj odmah 4! I kako nikad nije dobro potezati za rep nogometnu sudbinu, Realu se zakomplicirala sezona, i to vrlo opasno. U iduće 4 utakmice Real će izgubiti od Levantea (0:1) i Betisa (1:2), Celta im je uzela dva boda u Madridu (2:2), a jedina je pobjeda bila baš protiv Barcelone.

Činilo se da je to točka okretišta prema stabilnijoj liniji sezone, no slaba igra protiv Betisa ozbiljno je uzdrmala i poslovično mirnog Zidanea. Trener bi prije svega trebao biti ljutit na sebe. Kad se dogodi poraz protiv Manchester Cityja, onda se takav ishod može prihvatiti kao dio nogometne sudbine. City je moćna momčad, koja je preokrenula dvoboj, ali je Real u dobrom dijelu utakmice bio i dominantan u igri i po šansama.

No, ako pogledamo neuspješnost Reala u ligi, sa slabijim takmacima, dobiti ćemo dosta jasne orijentire što se s Blancosima događa. Real je ove sezone izgubio od Mallorce koja je bila 18. na tablici. Remizirali su sa Betisom kod kuće kada su ovih bili 16., a sada su od njih izgubili dok su bili na 14. mjestu. Celta im je, kao 17. momčad lige, uzela dva boda u Madridu, a odmah potom Levante, 13-plasirani, im je uzeo sva tri boda. U tih 5 utakmica s klubovima sa začelja, odnosno donjeg dijela tablice, Real je uzeo samo 2 od mogućih 15 bodova!

Ramos se već duže ponaša kao da mu je glavna preokupacija napad

Puno toga govori i način na koji se primaju golovi. Sergio Ramos se već duže ponaša kao da je njegova glavna preokupacija napadačka igra. Juri stalno u napad, teži efektnim pasovima, kad treba izbiti loptu onda bi driblao, kad treba držati posjed onda nabija dijagonale.

Protiv Betisa je izgubio loptu na rubu kaznenog prostora jer je driblao domaće igrače pod pritiskom, i na poslijetku je pao gol. Kod drugog gola Betisa pogriješio je Karim Benzema, čija je paralela ono što se djecu uči u školi nogometa kao najgori potez. Benzema, umjesto da igra centarfora, stalno se vraća na centar po loptu, ide na bok, a u sredini napada Real nema igrača.

U ovoj sezoni Real nije dobio ni gola od Barcelone i uzeo je 4 boda od 6. Isto tako Atleticu nisu dopustili ni jedan gol i uzeli su 4 boda. Kad momčad protiv najjačih suparnika postiže takve ishode znači da ima moć i fokus. Kad momčad kao Real gubi s klubovima donjeg dijela tablice, koji su višestruko kvalitetom deficitarniji, znači da ima problem koncentracije i taktičke discipline. Što je odgovornost trenera.

Sve se to zorno vidjelo u Sevilli, gdje je Betis prolazom svake minute bio sve goropadniji, opasniji i razigraniji. Kad su vidjeli da Real igra kao momčad koja se skupila na brzinu da odradi utakmicu, nogometaši Betisa su ritmom i gardom slomili Madriđane. Zašto se to dogodilo? Zidane je i u ovoj utakmici ponovio poteze trenera koji momčad bira temeljem zadovoljavanja svih njegovih aktera, odnosno želi svima ugoditi. Pa je, čim se Militao požalio da ga već dugo nema na terenu, njega kao stopera gurnuo na poziciju desnog beka, jer nije bilo Carvajala. Mendya, koji je igrao odlično, opet je ostavio na klupi da “oživljava” Marcela.

Nelogične izmjene

Iako Real najbolje djeluje u 4-4-2, odnosno u formaciji sa 4 veznjaka, opet je odabrao 4-3-3 i proveo se kao bos po trnju. Njegove su izmjene bile potpuno nelogične. Izvadio je iz igre Kroosa da bi ubacio još jednog napadača, i to Mariana koji je do El Clasica bio praktično bez nastupa cijele sezone. Ubrzo potom je izvadio Modrića, koji je bio jedan od pozitivnijih u momčadi, da bi na teren gurnuo Valverdea na desetak minuta. Igrača kojem treba puno prostora, a kojeg u zatvorenoj formaciji Betisa nije bilo ni za lijek. Bez Kroosa i Modrića ostao je bez igrača koji će podvaliti kvalitetan zadnji pas, pa je ispalo da sa 4 napadača djeluje jaloviji...

Kako se pogreške ponavljaju, onda je jasno da Zidane ili ne vidi taj problem ili nema snage to razriješiti u oštrom razgovoru sa svojim vedetama. Onima koje se opuste u tzv. “malim” utakmicama i na njima opet troši šanse za osvajanje naslova.

Barcelona do kraja prvenstva

Mallorca

LEGANES

Sevilla

ATHLETIC

Celta

ATLETICO M.

Villarreal

ESPANYOL

Valladolid

OSASUNA

Alaves

Real do kraja prvenstva

EIBAR

VALENCIA

R. Sociedad

MALLORCA

Espanyol

GETAFE

Athletic

ALAVES

Granada

VILLARREAL

Leganes

Linker
06. svibanj 2024 17:19