REUTERS
PIŠE ROBERT MATTEONI

SADA JE JASNO DA UMOR NIJE RAZLOG Pojavila se nova teorija zašto Ivan Rakitić sjedi na klupi

Luis Enrique izostavio je Ivana Rakitića iz konkurencije za važnu utakmicu s Villarrealom. Je li to naznaka rastanka ili je nešto drugo posrijedi?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. siječanj 2017. 11:14

U nedjeljnom, vrlo važnom dvoboju protiv snažnog Villarreala trener Barcelone iznenađujuće je iz kadra izostavio Ivana Rakitića! Da je u pitanju načelno čudna odluka, može se vidjeti iz nekoliko SMS-ova španjolskih kolega koji se raspituju ima li na hrvatskoj strani kakvih informacija o tome što se dešava oko Ivana Rakitića. Već to pitanje implicira da kroničari Barcelone i Primere ne vjeruju da je u pitanju neka ozljeda ili recimo gripa, već da se trenerova odluka da nekoć mu nedodirljivog igrača prve postave pošalje na tribinu vidi kao znak nekog problema. To nas, naravno, navodi na analizu trenutnog statusa hrvatskog reprezentativca kako bismo prokušali proniknuti u uzroke ove trenerove odluke, ali i očitog pada Rakitićeve forme.

Doveo ga Enrique

Dakle, Luis Enrique bio je taj koji je 2014. godine izabrao Ivana Rakitića za pojačanje momčadi Barcelone, koju je netom preuzeo. Kapetan Seville imao je iza sebe fantastičnu sezonu, osvojio je Europsku ligu, odigrao maestralno kao ofenzivni vezni postigavši po 12 golova i asistencija. Za 18 milijuna eura i posudbu Denisa Suareza Sevilla se odrekla kapetana i poželjela mu puno sreće na Camp Nouu. Enrique je raširenih ruku dočekao Rakitića, kojeg je odmah pozicionirao na desnoj strani svog trija vezista (Busquest - Iniesta) te mu u zadatak dao čuvanje pozicije iza Lea Messija, dupliranje ofenzivnog Danija Alvesa.


Ivan Rakitic - All 20 Goals for FC Barcelona... by videosansebastian

Raketa je to odlično radio i u sezoni trostruke krune, kroz 51 od 60 mogućih nastupa (85%), ugradio osam golova i 10 asistencija. Jedan (prvi) gol postigao je i u finalu Lige prvaka, protiv Juventusa. Već je u toj sezoni primijećeno da Luis Enrique ima običaj mijenjati Rakitića. Od 40 utakmica, u koliko je startao, hrvatski ih je igrač zaključio tek 17, dakle samo 28%...

Čuvao leđa Messiju

No igrama je osvojio respekt u svlačionici, kritiku i posebno navijače, koji su cijenili njegovu požrtvovnost, pogotovo u čuvanju leđa Messiju. U idućoj je sezoni tragom tog učinka Rakitić dobio još više prostora, pa je odigrao 57 od 62 utakmice (92%), startao je u 49, a završio ih je 24, bivajući zamijenjen u 25 navrata. Imao je i dalje solidan učinak kao vezni postigavši devet golova i šest asistencija.


VILLARREAL VS BARCELONA 1-1 HIGHLIGHTS & ALL GOALS

Uoči aktualnog prvenstva vodstvo je Barcelone u više navrata javno istaklo da je Rakitić jedan od ključnih igrača koji su među prioritetima za produženje ugovora. Prvi su Messi, Iniesta, Suarez i Neymar. Potonjoj je dvojici ugovor nedavno i produžen, pod novim uvjetima, a sada su na redu Messi i Iniesta. Negdje u tom intenzivnom programu tijekom studenog i prosinca, po El Mundo Deportivu, listu vrlo bliskom vodstvu kluba, dalo se pročitati i zaključiti da je došlo do određenih “smetnji” na pregovaračkoj relaciji između Barce i Rakitića. Nitko to, naravno, nije službeno rekao, ali izjava klupskog dužnosnika spomenutom listu da nema žurbe s Rakitićem jer postoji obostrana želja za produženjem tumači se u javnosti kao znak da igrač i klub nemaju isti pogled na novi ugovor.

Prema glasinama, Rakitić, koji je 2014. potpisao petogodišnji ugovor za 3,8 milijuna eura neto (oko 8 milijuna bruto), očekuje bitno poboljšanje svojih primanja i to iz dva razloga: prvi je taj što je u protekle dvije i pol sezone pokazao da je ispunio Barcina očekivanja, a drugi je činjenica da su svim ostalim prvotimcima prilikom produženja ugovora značajno podebljane stavke primanja. No kroničari Barce, koji često pišu da je klub trenutno financijski limitiran, kažu da je Rakitićevim pregovaračima ponuđena tek neznatno poboljšana plaća. Bolje rečeno, ponuđene nove stavke nisu ni približne Rakitićevim očekivanjima. Takav je stav, tumače novinari bliski Barceloni, zatekao i pomalo razočarao hrvatskog reprezentativca te se smatra da je to jedan od uzroka očitog Rakitićeva lošeg raspoloženja. Na terenu se vidi da to nije Rakitić iz sjajne mu prošle dvije sezone, ali izvan terena, barem zasad, eventualno nezadovoljstvo nije javno pokazao. Štoviše, u svojoj intenzivnoj komunikaciji na društvenim mrežama Rakitić često iskazuje sreću što je igrač Barcelone i suigrač velikanima koje predvodi Messi. No upravo su Messi, Neymar i Suarez oni koji grizu najdeblji dio kolača u Barcinu proračunu plaća, koji je u ukupnom proračunu sada na neodrživih 70%. Smanjenje izdvajanja za plaće igrača jedan je od izazova za čelnike kluba.

Umor nije razlog

Je li to jedan od razloga što je Rakitić od nedodirljivog Enriqueova izbora došao do točke u kojoj je izvan kadra ili je u pitanju nešto sasvim drugo i efemerno, pokazat će se u skorijoj budućnosti. Činjenica da je upravo igrač koji je prije dvije i pol godine išao u Sevillu, kao dio odštete, dobio prednost za Villarreal (Denis Suarez) samo je zanimljiv detalj. No za Rakitića je izostanak svakako dovoljan znak da mora promijeniti ritmove sezone odnosno forme. Ove je sezone od 27 utakmica nastupio u 21, skupivši 1.478 minuta, u prosjeku 70, a bio je zamijenjen u devet navrata, dok je četiri utakmice prosjedio na klupi. Znakovito je da je Rakitić, nakon što je 3. prosinca u izgubljenom El Clasicu zamijenjen, sljedeće dvije utakmice prosjedio na klupi (Osassuna, Espanyol) te je nastupio tek 5. siječnja u Bilbau, u kup-porazu od Athletica (zamijenjen). Što znači da umor nije razlog što ga je Luis Enrique izostavio protiv Villareala...

Linker
02. svibanj 2024 23:07