CROPIX
KRIVA PROCJENA

SADA JE SVE JASNO - BIVŠI KAPETAN RIJEKE PREKO NOĆI POSTAO PREKOBROJAN Umjesto da igra na Rujevici, do ljeta će na tribini čekati raskid ili preokret

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 27. ožujak 2018. 10:21

Mate Maleš i dalje ne zna svoju budućnost u kineskom prvoligašu Dalian Yifangu. Ili zna, ali ona nije baš svijetla, barem što se tiče idućih nekoliko mjeseci, tijekom kojih će utakmice gledati s tribina.

Zapravo, sve je bilo izvjesno još prije mjesec dana, kada je Dalian preko noći postao najbogatiji klub u Kini nakon što je grupacija Dalian Wanda prodala svoj udio u Atletico Madridu (i dalje su klupski sponzori i stadion se zove po njima, Wanda Metropolitano).

Dovedeni su Jose Fonte iz West Hama te dvojac Nicolas Gaitan i Yannick Carrasco iz Atletico Madrida, uloženo je 55 milijuna eura za tri igrača, a Maleš je (p)ostao prekobrojan zbog pravila da kineski klubovi za sezonu mogu registrirati četiri stranca (tri mogu igrati), odnosno zaključka struke da im po profilu igrača više odgovara u rezervi imati robusnog napadača iz Zimbabvea Nyashu Mushekwija nego Matu Maleša.

I tu se priča za bivšeg kapetana Rijeke (pri HNS-u je i dalje registriran za Bijele) poprilično zakomplicirala. Maleš je praktički preko noći postao prekobrojan i bez mogućnosti da u kratkom roku pronađe novi angažman. Ono što se činilo kao izvjestan raskid ugovora prema kojem će Kinezi Malešu isplatiti dio ugovorne obveze i dati mu slobodne ruke u traženju novog kluba preraslo je u trakavicu u kojoj nijedna strana ne želi popustiti.

Rijeka, 130517.
Rujevica.
Utakmica 33 kola MAXtv prve lige HNL-a izmedju Rijeke i Hajduka.
Na fotografiji: Lara i Mate Males.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Naplatiti igre

Iz Malešova je kuta razumljivo i zašto. Dugo je čekao ugovor od kojeg će naplatiti dobre igre u dresu Rijeke i ne želi se samo tako odreći onoga što je prije dva mjeseca stavljeno na papir. Vodstvo Daliana s druge strane rado bi vratilo u njega uloženo i naljeto ga transferiralo u neki drugi klub, bez obzira na to što se 450 tisuća eura odštete i otprilike tolika primanja na godišnjoj razini čine kao kap u moru prema 35 milijuna eura plaćenih za Carrasca i 9 milijuna eura godišnje plaće, koliko belgijski reprezentativac ima garantirano ugovorom. Hoće li problema s naplatom potraživanja imati i Rijeka (navodno s uplatom ugovorenih rata kasne Bešiktaš za transfer Mitrovića i Sporting za transfere Ristovskog i Mišića, ali riječ je o kašnjenju koje se još tolerira, pa nema razloga za uzbunu)? Rok do kojeg Dalian mora Bijelima isplatiti odštetu još nije prošao, ali na Rujevici imaju potpisane sve dokumente i u najgorem slučaju naplatit će se nakon što se obrate FIFA-i.

Nije sve u novcu

Tako bi se, ne dođe li do nekog obrata, priča oko Maleša i njegovih kineskih poslodavaca mogla rasplesti tek naljeto, do kada bi se napokon trebao i postići dogovor odnosno kada se možda nešto promijeni u pogledu struke na Maleša pa ipak bude registriran. Ipak, za bivšeg veznjaka Rijeke idealan bi scenarij bio onaj prema kojem bi s Dalianom dogovorio sporazumni raskid ugovora, naplatio dio onoga što je potpisano pa dobio slobodne ruke u traženju novog kluba.

Kao slobodnom igraču naljeto bi mu se otvorila neka zanimljiva opcija, već je sada za njegove usluge bilo interesa iz Belgije, Turske i Rusije, ali klubovi nisu bili spremni uložiti u odštetu Rijeci. Kada je ne bi bilo, i Malešove bi mogućnosti bile višestruke. Rijeka? Na Rujevici su uvijek isticali da su Malešu vrata otvorena, ako raskine ugovor i ne dobije bolju ponudu, i to će biti opcija.

Dotad Maleš u Kini trenira pa s tribina gleda utakmice svog kluba. Čiji su čelnici brzo shvatili da nije sve u novcu. Unatoč Fonteu, Gaitanu i Carrascu na travnjaku, Dalian nakon tri kola ima tri poraza, razliku golova 0:13, a posebno je bolan bio poraz u prvom kolu, kada ih je Šangaj SIPG s Hulkom i Oscarom pobijedio s čak 8:0. Zanimljiva je i anegdota s te utakmice, Yannick Carrasco je u 90 minuta devet puta dotaknuo loptu, jednom kod početnog udarca i osam puta kada ju je izvodio s centra nakon primljenog pogotka. Neke se stvari, ipak, ne mogu kupiti novcem...

Linker
25. travanj 2024 14:29