Vojko Basic / CROPIX / Cropix
TALENTIRANI VEZNJAK

SAMOZATAJNI HAJDUKOVAC NEOČEKIVANO UTRČAO U PRVI PLAN Jesenas je pao u zavjetrinu, ali sada je ugodno iznenađenje priprema: 'Želio bih u Englesku...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. siječanj 2017. 19:50

Nikola Vlašić zabio je sjajan pogodak, Ohandza potvrdio ekstra klasu, ali za obojicu se i prije znalo koliko mogu. No, jedan 19-godišnjak iz sjene je utrčao u prvi plan. Hrvatski Australac Anthony Kalik pokazao je zbog čega je Hajduk prošlog ljeta platio 50.000 USD za otkup njegova ugovora. Rastrčan i borben, igrač koji voli kontakt i raduje se svakom uklizavanju ostavio je dominantan dojam protiv Dnjipra.

- Trudio sam se, jer znam da se moram pokazati na pripremama - skromno je objasnio Kalik.

Nogomet prije kriketa

U Hajduk je stigao prije godinu dana, Burić mu je ponudio veliku šansu koju je mladi Australac spremno iskoristio. Na Poljud je došao na probu, a struka je ocijenila da mora ostati. Potpisao je prošlog ljeta ugovor na četiri godine i kada se očekivao nastavak uzlazne putanje forme, nenadano je povučen u B momčad.

- Odigrao sam jesen za drugu ekipu Hajduka, ali nisam klonuo duhom. Dapače, uvijek treba puno raditi.

I nije to nikakva fraza. Kalik ima prepoznatljiv, australski radni mentalitet koji u kombinaciji s hrvatskim genima daje sportsku formu uspjeha za Down Under. Nakon Markovca, Skoke, Horvata, Šerića, Talevskog, Grdića, Milićevića i Luštice, deveti je Kalik Australac na Poljudu. Ima dvojno državljanstvo, otac Denis mu je iz Blata na Korčuli, a mama Frances iz Vele Luke. Anthony je rođen i odrastao u Sydneyu, zato hrvatski polako uči, najviše s bakom Palminom koja i dalje živi u Blatu. Priča s prepoznatljivim korčulanskim ritmičnim narječjem što ovako izgleda u pisanoj formi:

- Kada san bi mlaji, otac mi je da balun i bi san najsritniji sa balunom.

Eto, od mladih dana Kalik je volio samo nogomet. Iako je iz Sydneya, nije ga zanimao ni ragbi, ni australski nogomet ni kriket.

- Želio bih jednog dana zaigrati u Engleskoj, zaraditi i novac za život.

Može li se Kalik uistinu nadati da će ispuniti cilj? Ne može mu nadu nitko uzeti, tim više što je u karijeri imao eksplozivni start koji je i kreirao golemu ambiciju. S 15 godina potpisao je profesionalni ugovor za Central Coast Mariners postavši najmlađi nogometni profesionalac na Zelenom kontinentu. U australskoj ligi debitirao je sa 17, a s 18 i mjesec dana već je bio na probi u Hajduku.

- Skoko me preporučio, a moj menadžer doveo u Hajduk. Ne, nisam imao drugih želja. Htio sam samo u Hajduk. Otac me naučio što je Hajduk.

Skoko ga je preporučio, a na Skoku podsjeća pozicijom i stilom igre. Doduše, u Australiji je znao više potegnuti prema naprijed, zaigrati ofenzivnog veznjaka, a u Hajduku je defenzivac u sredini terena.

- Mogu u sredini igrati sve pozicije. Idol? Xavi, on je najpametniji igrač kojeg sam gledao - reći će potiho Kalik i zatim bez ustručavanja priznati:

- Nisam očekivao da ću kod trenera Burića prošle godine toliko igrati.

Šutljiv i samozatajan

Ali sigurno nije ni očekivao da će kod Pušnika ekspresno biti prebačen u B momčad. Zato se ove zime kod Carrilla nada novoj prilici, tim više što Bijeli u proljetnoj premijeri nemaju na raspolaganju čak tri vezna zbog kartona (Jefferson, Kožulj, T. Bašić).

- Ja ću trenirati kako bih vratio mjesto u momčadi. Raduju me pohvale nakon Dnjipra i vjerujem da ću izboriti dres prvotimca za susret sa Splitom.

Anthony Kalik, Hajdukov australski adut. Šutljiv, pomalo i samozatajan. Ali na terenu žestok kao da mu je svaka lopta presudna za mjesto u momčadi. Protiv Dnjipra je pokazao da se na njega treba računati. Kada igrač s 19 ima takav voljni moment i bez straha ulazi u dvoboje, ne plaši se “pojesti protivnika”, onda zavređuje šansu.

Linker
18. travanj 2024 23:55