Foto: Damir Krajac / CROPIX
NOVI POČETAK

ŠESTORICA HRVATSKIH REPREZENTATIVACA OVOG SU LJETA PROMIJENILI KLUBOVE Evo kako su u novoj sredini dočekali mladog Zagrepčanina

Šestorica aktualnih hrvatskih reprezentativaca ovog su ljeta promijenili sredinu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. kolovoz 2019. 17:19

Nakon čak pet neprekidnih godina koje je proveo u Bayeru iz Leverkusena, 23-godišnji hrvatski reprezentativni stoper Tin Jedvaj jučer je promijenio sredinu. Apotekari nisu prodali Jedvaja, koji s klubom ima ugovor do 2023. godine, već su ga do kraja ove sezone poslali na posudbu u redove drugog njemačkog prvoligaša. Nova postaja mladog Zagrepčanina postao je Augsburg, drugi najjači klub iz Bavarske nakon Bayerna iz Münchena. Najveća njemačka savezna država, naime, ima samo dva predstavnika u 1. Bundesligi.

- Posljednjih sam godina Augsburg vidio kao klub u kojem se igrači mogu jako dobro razvijati. Čelnici Augsburga jako su me željeli i zato imam dobar osjećaj, jedva čekam obući dres. Želim pomoći momčadi da ostvari svoje ciljeve - poručio je Jedvaj, koji će u novom klubu nositi broj 18.

Zadovoljni Reuter

Augsburg je prvi put član elitnog njemačkog ranga postao 2011. godine i od tada se ne da. Nijednom nije ispao u drugi razred, najlošiji plasman bio mu je 2013., kad su završili na 15. mjestu, dok su 2015. osvojili petu poziciju i plasirali se u Europsku ligu, gdje su prošli skupinu pa u šesnaestini finala ispali od Liverpoola. Prošlu sezonu završili su na 13. mjestu.

- Sjajno je što je Tin Jedvaj odabrao naš FCA. Već je skupio dosta iskustva bez obzira na mlade godine i vrlo dobro poznaje Bundesligu. I za Hrvatsku je često igrao centralnog braniča i skupio 20 nastupa. Svojim kvalitetama sigurno će pomoći našoj momčadi - kaže Stefan Reuter, sportski direktor Augsburga.

Klupske stanice Tina Jedvaja

Dinamo (2012-2013)

14 utakmica, 1 pogodak

Roma (2013-2014)

2 utakmice, 0 pogodaka

Bayer (2014-2019)

101 utakmica, 5 pogodaka

U Bayeru je Jedvaj dobivao malo prilika, a prošle je sezone igrao na pozicijama oba beka i stopera. Odradio je 21 utakmicu u svim natjecanjima, no u Bundesligi je upisao tek 16 od moguća 34 nastupa, skupivši 1118 minuta. U Augsburgu ga čeka 52-godišnji švicarski trener Martin Schmidt, koji je momčad preuzeo prije nekoliko mjeseci, a prije toga je u Njemačkoj vodio Mainz i Wolfsburg. Sigurno je Jedvaj bio i Schmidtova želja, što je za hrvatskog stopera vrlo dobra vijest. Roma je za njega Dinamu 2013. platila pet milijuna eura, Bayer 2015. godine Romi sedam milijuna eura, s tim da je prije toga talijanski klub za polugodišnju posudbu inkasirao još milijun eura.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia - Wembley Stadium, London, Britain - November 18, 2018  England's Fabian Delph in action with Croatia's Tin Jedvaj        REUTERS/Darren Staples
REUTERS

Augsburg je ovog ljeta prodao austrijskog stopera Martina Hintereggera za 12 milijuna eura Eintrachtu iz Frankfurta, dok je još jedan centralni branič iz Austrije, Kevin Danso, za četiri milijuna eura otišao na jednogodišnju posudbu u Southampton. Puno je Augsburg trgovao, doveo je čak 12 novih igrača, vratar iz Rennesa Tomaš Koubek rekorder je sa 7,5 milijuna eura, slijedi lijevi bek Iago iz brazilskog Internacionala (6,5 milijuna eura), pa ekvadorski defenzivni vezni Carlos Gruezo iz Dallasa (4 milijuna eura)... Jedvaj je već treći stoper kojeg je Augsburg doveo ovog ljeta; iz West Hama je za 2 milijuna eura stigao 20-godišnji Reece Oxford, koji je doduše prošle polusezone bio na posudbi u Augsburgu, a bez odštete iz Basela 31-godišnji Čeh Marek Suchy.

Prije Jedvaja iz Arsenala je doveden iskusni desni bek Stephan Lichtsteiner, tako da se u bavarskom klubu nadaju pozitivnom rezultatskom pomaku. U 1. kolu na gostovanju kod Borussije Dortmund doživjeli su teški poraz od 1:5, a stopere su igrali Suchy i Rani Khedira, 25-godišnji mlađi brat Samija, člana Juventusa. Khedira se ipak bolje snalazi kao veznjak, očekuje se da će u nastavku sezone stoperski par Augsburga činiti Suchy i Jedvaj.

Tko je od aktualnih reprezentativaca ovog ljeta promijenio sredinu

Simon Sluga (Rijeka - Luton)
Karlo Bartolec (Nordsjaelland - FC Kopenhagen)
Tin Jedvaj (Bayer - Augsburg)
Ivan Perišić (Inter - Bayern)
Marko Rog (Napoli - Cagliari)
Filip Benković (Celtic - Leicester)

Linker
18. travanj 2024 02:59